Les principals propostes dels partits de Lleida en polítiques socials

La teleassistència, les ajudes als infants i l'atenció a la gent gran, les idees força dels programes electorals de les formacions de la ciutat

Àlvar Llobet
13 de maig del 2015
Actualitzat a les 14:42h
Imatge de diversos membres de la PAH en un desnonament a Lleida
Imatge de diversos membres de la PAH en un desnonament a Lleida | Laura Cortés

Partit dels Socialistes de Catalunya



- El foment de l'ocupació, amb totes les eines de què disposa l’Ajuntament.
La millor política social és tenir feina, per això continuarem desenvolupant actuacions i plans municipals per a l’ocupació dels joves, la potenciació de l’FP, l’emprenedoria i els plans específics per a la reinserció laboral de les persones amb risc.
  
- Reforçarem, amb la creació del Centre de Recursos Compartits. El Centre de Recursos Compartits ha de ser el centre de coordinació de les polítiques socials municipals, també un consell de salut dels ciutadans que ho necessitin. Un Centre on l'educació ha d’esdevenir una eina efectiva en la compensació de les desigualtats i en la lluita contra l’exclusió social.
 
- Continuarem treballant pel dret a l’habitatge i convertirem l’Oficina d’Habitatge i Atenció Social en un servei actiu per incrementar les mesures de suport i acompanyament a les persones que l’han perdut. Treballar per la dignitat de la persona és fonamental i que tothom tingui un lloc per viure és bàsic. La crisi ha afectat durament famílies i persones que han perdut l’habitatge, o estan en risc de perdre’l, una situació que no es pot permetre, per això hem reconvertit l’EMU per dedicar-lo a un servei d’habitatge social, perquè que pugui tenir un lloc digne per viure és un dels nostres objectius prioritaris.

- Potenciarem nous Serveis Socials amb l’objectiu d’universalitzar-los com s’ha fet amb el de Teleassistència i el Transport públic per a la gent gran. El nostre compromís amb les polítiques de benestar és ferm: en un moment que l’Estat i la Generalitat han retallat les ajudes a les polítiques de benestar, l’Ajuntament no només no ha retallat sinó que ha incrementat la inversió i ha universalitzat serveis. Per nosaltres invertir en ajudar a l’èxit escolar, l’ocupació, la inclusió social, les necessitats de la gent gran.. és una vocació de servei i el que caracteritza el model de ciutat en què creiem: igualitària,  solidària, cívica i d’oportunitats per a tothom.


Convergència i Unió


- Pla d'inclusió social i atenció a les famílies. Elaborarem el Pla d’Inclusió Social amb la participació de les entitats. Crearem un fons de contingència per al subministrament dels serveis bàsics per lluitar contra la pobresa energètica. Garantirem que no es tallarà cap subministrament bàsic d’energia i aigua a cap família amb infants i gent gran a càrrec. Crearem un fons de contingència per fer front a les situacions d’emergència de desnonament d’habitatges. Reorganitzarem la regidoria de Serveis Socials
 

- Sistema estable d'ajudes per a infants en situació de vulnerabilitat. Garantirem un sistema estable d’ajudes per a infants en situació de vulnerabilitat que garanteixi les necessitats bàsiques d’higiene, alimentació i material escolar.
 

- Ajuts municipals per a lloguer per a persones amb pocs recursos. Crearem un programa d'ajuts municipals adreçat a aquelles persones que, per circumstàncies econòmiques, tenen dificultats a l'hora de poder fer front al seu lloguer. 
 

- Farem públics els criteris d'accés als ajuts socials. Es publicaran els resultats de les convocatòries i es farà un seguiment dels compliment dels requisits de les condicions per a l’adjudicació dels ajuts.


Esquerra Republicana de Catalunya- Avancem



- Creació de la Targeta Social, per permetre l’accés de les famílies més desfavorides econòmicament als serveis i els equipaments municipals a preus assequibles.
La Targeta serà un salari diferit i permetrà accedir al servei d’autobús urbà, l'esport, l’escola bressol, la cultura, el lleure, els serveis municipals i altres serveis amb bonificacions.
 
- Pla de Garantia Social per a casos de pobresa energètica, per evitar talls en els subministraments bàsics (electricitat, gas i aigua) a la llar. Aprovarem un protocol amb les empreses subministradores d’energia i aigua perquè no interrompin el subministrament per impagament per causa de situació de necessitat econòmica o d’urgència social, amb l’informe pertinent dels SSB. El protocol inclourà l’aplicació de mesures com:

  • Ajuts d’urgència social: Pagament de factures d’electricitat o gas.
  • Negociació amb les  companyies subministradores l’aplaçament del deute.

 
- Construcció de la Residència per a la Gent Gran aprovada, en conveni amb la Generalitat de Catalunya, el 2010. Instarem a la Generalitat al compliment del Conveni per a la construcció, a la partida d’Aubarés, entre l’antiga N-II i el canal de Seròs, d’una Residència per a la Gent Gran amb Centre de Dia, amb 90 i 30 places de capacitat respectivament, firmat l’any 2010.
 
- Cessió de terrenys o locals per a la creació de serveis per a persones amb discapacitat, amb malaltia mental i/o amb risc d’exclusió social. Cedirem solars, locals o pisos desocupats gestionats per l’Oficina Municipal d’Habitatge a entitats del Tercer Sector de Lleida per a la construcció o l’habilitació d’equipaments destinats a l’atenció a persones amb discapacitat, addiccions, malaltia mental i/o risc d’exclusió social, amb l’objectiu d’afavorir-ne la màxima autonomia personal i social per a assolir la seua inserció social. Prioritzarem la creació de llars amb servei de suport o pisos tutelats.


Ciutadans


- Desnonaments i Llei Hipotecària. Des dels municipis donarem suport a les famílies amenaçades amb la pèrdua del seu habitatge, negociant acords amb les entitats financeres per evitar els desnonaments i promovent les ajudes econòmiques, d'assessorament legal i assistència social que necessitin. Ens implicarem en la modificació de la llei hipotecària perquè estableixi la dació en pagament i que contempli un sistema d'arbitratge àgil i transparent amb elements objectius per dur a terme aquesta tasca.

- Violència, maltractament i assetjament. Fomentarem campanyes de conscienciació, educació, control, assistència i inclusió social, per prevenir la violència i el maltractament a dones i persones grans vulnerables. Promourem la realització de tallers amb l'objectiu de fomentar la igualtat, l'autoestima, la capacitat crítica, les habilitats socials, l'assertivitat, i la identificació i el control de les emocions. Combatrem tota expressió de caràcter discriminatori que atempti contra la llibertat o la dignitat de les persones en l'àmbit públic.

- Tercera Edat. Exigirem la dotació de recursos per al compliment efectiu de la LAAD ("llei de dependència"), garantint una xarxa permanent d'assistència, visita i servei d'urgència als ancians que viuen sols. Atendrem les necessitats d'assistència i ajuda psicològica dels cuidadors que tenen al seu càrrec persones amb dependència, a través de grups psicoterapèutics. Impulsarem el servei d'àpats a domicili per a persones grans i grans dependents físics i psíquics, total o parcialment subvencionat segons nivells de renda i dissenyarem programes que afavoreixin un envelliment actiu i saludable.

- Albergs i menjadors socials. Ampliarem les places d'alberg per a indigents amb acollida i assistència les 24 hores, que incloguin programes de reinserció sociolaboral, suport psicològic i assistència mèdica. També ampliarem els menjadors socials que podran ser complementats o substituïts per vals-menjador per a menús en bars per preservar la dignitat de les persones.


Iniciativa per Catalunya-Verds, Esquerra Unida Alternativa, Moviment d'Esquerres




- Ciutat lliure de desnonaments. Volem una Lleida habitable, per això declararem la nostra ciutat, una ciutat lliure de desnonaments, amb un parc públic d'habitatges de lloguer i potenciant formes alternatives d'habitatge més socials i sostenibles, tant socialment com energètica.

- Vetllar per evitar l'emigració den joves. Volem una Lleida Activa, per això vetllarem per evitar l'emigració de joves, protegirem la creació de llocs de treball dignes (sobretot per joves, dones i majors de 45) i farem un programa de mentorització contra el fracàs escolar i l'exclusió social. En les bases de concursos públics inclourem clàusules de gènere i d'inclusió social, i treballarem amb CETs.

- Pla de Barris per eradicar bosses de pobresa. Volem una Lleida Cohesionada, per això farem un Pla de Barris per eradicar les bosses de pobresa i marginació, tindrem programacions d'oci alternatiu i de cohesió social, en espais municipals, facilitant-ne la gestió al jovent. Lluitarem contra el bullying i altres formes de discriminació o atac per motiu d'origen, gènere o classe.

- Pla de xoc contra la pobresa energètica. Volem una Lleida Solidària, per això establirem un pla de xoc contra la pobresa energètica i la infantil, crearem una Escola de ciutadania per fomentar els valors democràtics i combatre la xenofòbia i el sexisme, i adaptarem els horaris municipals per respectar els temps de les persones.


Crida per Lleida - CUP


 

- Reobertura de l’alberg municipal i dotació de menjadors socials als barris. Reobrir l’alberg sota gestió pública i previ mapa de necessitats de les persones sense llar. Apostem per un model que doti de màxima autonomia les persones en situació de sense llar, que són moltes i diverses, a imatge del programa “Housing first” desenvolupat en altres ciutats europees, on l’accés a una llar es converteix en la base i inici del procés i no en la fase final.

- Lleida lliure de desnonaments. Lluitar des de la Paeria per la paralització dels desnonaments, aportant d’ofici als jutjats informes de Serveis Socials que fonamentin la suspensió del llançament i posant al servei de les víctimes dels abusos bancaris els serveis jurídics municipals. La Paeria pot fer costat a la PAH en la seva tasca de mediació entre entitat i persona afectada, així com en casos d’ocupació d’immobles entre propietaris i persones o famílies que necessiten un sostre, trobant solucions no punitives com negociar l’entrada de l’immoble en el parc de lloguer social o d’altres que garanteixin que a Lleida tothom té un habitatge digne i en condicions d’habitabilitat.

- Fons Local contra la Pobresa i l’Exclusió per dotar pressupostàriament la lluita contra la pobresa i garantir els serveis bàsics per a les llars en situacions greus d’atur i exclusió. Cal garantir a tothom l’accés gratuït als serveis municipals d’aigua, recollida de residus, transport, escola bressol, atenció domiciliària i accés a espais esportius i culturals municipals, mentre es travessa una situació greu d’atur i pobresa per tal que no afecti la infància, la vellesa i el normal desenvolupament de les famílies. Paeria pot també renegociar el cost dels subministraments d’energia i del pagament d’un lloguer o hipoteca, amb les empreses, propietats i entitats financeres, de les famílies o persones en dificultats de Lleida.

- Crear el Consell Municipal de Serveis Socials. On coordinar tota la xarxa de lluita contra la pobresa i l’exclusió existent, tant els equips tècnics municipals com les entitats del tercer sector i les associacions o grups de defensa dels drets dels col·lectius afectats, que han de tenir veu pròpia en la co-decisió de les polítiques socials, de forma no tutelada i sense que això rellevi la Paeria de les seves responsabilitats.


Comú de Lleida



- Incrementarem 5.000.000 d’euros en inversió social al 2016
. Aturarem la realització d’obra nova mentre hi hagi persones a Lleida sense les necessitats mínimes vitals cobertes. L’assistència és imprescindible, però la clau és l’empoderament i la integració de les persones, l’estímul i les facilitats per cercar solucions i recuperar el comandament de la pròpia vida.

- Prioritzarem els esforços adreçats a l’ocupació laboral. Impulsarem empreses del tercer sector social. Posarem en marxa un pla de rehabilitació d’habitatge buit, i també d’eficiència energètica i energies renovables, coordinats amb els Plans d’Ocupació i l’IMO, per tal que habitabilitat real i confortable, estalvi energètic i creació de feina siguin 3 vies que conflueixin per una política social efectiva.

- Declararem Lleida ciutat lliure de desnonaments. Crearem un grup especialitzat, coordinat amb la PAH, per detectar possibles desnonaments i realitzar les actuacions necessàries amb els bancs perquè els aturin. Aplicarem la llei catalana del dret a l’habitatge, inventariant pisos buits, informant els multipropietaris i requerint-los que els posin en lloguer, si és possible social. Si es manté la desocupació injustificada, s’iniciaran els procediments de sanció.

- Crearem unaagència contra la pobresa energètica. Vetllarem perquè s’aturi qualsevol tall de llum, gas o aigua per incapacitat econòmica, tot establint les negociacions necessàries amb les empreses subministradores, i oferirem assessorament gratuït sobre la reducció del consum i de la potència contractada.