Les recomanacions literàries dels polítics lleidatans

Candidats, regidors i diputats expliquen les seves preferències literàries

Àlvar Llobet
23 d'abril del 2015
Actualitzat a les 18:20h
L'IEI ha acollit un dels actes de Sant Jordi a Lleida
L'IEI ha acollit un dels actes de Sant Jordi a Lleida | Àlvar Llobet

La diada de Sant Jordi enriqueix les relacions entre els personatges de la vida pública. Les personalitats es troben en diversos actes i conversen relaxadament sobre temes que, a vegades, poc tenen a veure amb la quotidianitat del dia a dia. Ha tornat a passar a la ciutat de Lleida aquest matí. El pati de l'Institut d'Estudis Ilerdencs ha acollit la recepció oficial del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, que ha cantat les excel·lències d'aquesta festivitat, un exemple "del que la ciutadania vol i vol ser".

Preguntat per Nació Lleida, Reñé ha recomanat el darrer llibre de l'escriptor Francesc Canosa, "Fumar-se el franquisme. La Catalunya caliquenyo", la història de supervivència que moltes famílies lleidatanes van protagonitzar amb la fabricació i venda d'aquests cigars. El delegat del Govern, Ramon Farré, ha recomanat "What I loved" de Siri Hustved, la història de la relació entre dues famílies que reflecteix el caràcter de la societat americana. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, tira també per llibres d'escriptors lleidatans com Vidal Vidal amb "Una casa blanca i altres cases" i Marta Alòs amb "La llengua de les pedres".

El candidat de CiU, Toni Postius, ha escombrat cap a casa en la seva recomanació. "Sóc de l'Oest" del Senyor Postu, un recull dels missatges, les imatges i les campanyes que aquest personatge de ficció lleidatà ha penjat a les xarxes socials durant els darrers anys. El convergent ha compartit recomanació amb la regidora d'Hisenda de la Paeria, Montse Mínguez, que també ha destacat "Algú com tu", del periodista Xavier Bosch.

La regidora Marta Camps també ha fet una recomanació; "Clave K" la primera novel·la de l'escriptora Margarita Rivière que va ser el darrer llibre que va publicar abans de la seva mort. El candidat de la Crida per Lleida, Pau Juvillà, ha recomanat "Els moviments socials contemporanis. Treball, solidaritat i lluita a les terres de Lleida", de l'historiador Jordi Soldevila, mentre que Carlos González, cap de cartell del Comú de Lleida, ha ressaltat "Revolució sense enemics" de Daniel Gabarró.

A Iniciativa per Catalunya també han volgut recomanar llibres. El candidat del partit a la Paeria, Eduard Baches, ha destacat l'obra de l'exregidor i exdiputat Francesc Pané, "Cristall de roca", i la diputada Sara Vilà ha explicat que se n'està llegint dos; "Estado Islamico" de Javier Martín i "Paremos los vuelos" dels membres de la plataforma Tanquem el CIE. L'ecosocialista ha admès que li agradaria que li regalessin la biografia d'Ovidi Montllor.

El director de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, Josep Maria Solé i Sabaté, ha recomanat "Joan Perucho, cendres i diamants" de Julià Guillamón.