Les principals propostes electorals dels partits de Lleida en cultura i esport

Impulsar i fiscalitzar equipaments culturals i promocionar el futbol base i les instal·lacions, alguns dels punts que apareixen en els programes de les formacions de cara a les eleccions municipals

Àlvar Llobet
22 d'abril del 2015
Actualitzat a les 16:08h
La Llotja de Lleida, un dels equipaments culturals que més debat genera a Lleida
La Llotja de Lleida, un dels equipaments culturals que més debat genera a Lleida | Paeria
Partit Socialista de Catalunya



- Incentivarem el desenvolupament de les indústries culturals:
ho farem desplegant les potencialitats dels espais de creació i impulsant la tasca creativa de les companyies locals i els seus projectes. Lleida és una ciutat de cultura, ara cal desenvolupar la industria cultural com un motor educatiu, cultural, i de projecció  de la ciutat.
 
- Farem una aposta d’excel·lència per als àmbits del Centre de Producció i Arts Escèniques al Parc Científic de Gardeny: la farem extensiva al teixit cultural de la ciutat. El Centre de Producció i Arts Escèniques és una aposta pel desenvolupament integral de les persones i, alhora, de la ciutat educadora i cultural.
 
- Desenvoluparem el Pla de Camps de Futbol Base de la ciutat: augmentarem el nombre dels camps de futbol i millorarem les instal·lacions ja existents 
 
- Dissenyarem un programa de suport i visibilització del binomi esport-dona: ho realitzarem al voltant de l’acció de l’Observatori de l’Esport Practicat per Dones. Apostem per la igualtat, en tots els àmbits i també en l’esport.  

 
Convergència i Unió

- Programació cultural per a tots els barris:
impulsarem una programació cultural variada, estable, per a tots els barris i per a tots els públics, en col·laboració amb les entitats de la ciutat. En aquest sentit, impulsarem una gestió i difusió conjunta dels Museus de la ciutat creant sinergies, optimitzant recursos i redefinint les prioritats d’inversió en nous equipaments.

- Dia gratuït per a famílies: establirem un dia al mes gratuït per a totes les famílies per facilitar l’accés a béns i serveis culturals. Per a les famílies nombroses i monoparentals, establirem carnets de descomptes estables.

- Donar a conèixer i apostar pel talent jove: creiem en el talent lleidatà i per això incrementarem les exposicions de joves artistes de la ciutat i els donarem a conèixer mitjançant cicles itinerants arreu dels barris. També crearem un espai en què els grups musicals i teatrals de la ciutat puguin donar-se a conèixer, impulsant el seu potencial creatiu.

- Dignificar els equipaments esportius municipals: impulsarem un pla de xoc a tots els barris. La Paeria dedicarà un mínim d’un 10% anual del pressupost de l’Àrea d’Esports a dignificar i millorar els equipaments existents. També Recuperarem la brigada municipal de manteniment i vetllarem pel bon manteniment dels accessos a les instal·lacions esportives


Partit Popular

- Difusió internacional del Turó de la Seu Vella:
des del Partit Popular conjuntament amb el Consorci del Turó de la Seu Vella elaborarem un projecte turístic de difusió nacional-internacional del Turó de la Seu Vella amb l’objectiu de donar a conèixer la seva candidatura a Patrimoni Mundial. 
 
- Auditoria de les instal·lacions esportives: pel que fa a les propostes en matèria esportiva, des del PP, realitzarem una auditoria de les instal·lacions municipals i la seva gestió, el seu número, ubicació i els serveis que es donen amb l’objectiu de fer arribar a més persones el servei.

- Línia de beques a esportistes: ajudarem els esportistes amb beques privades i promourem també els sponsors privats.

- Suport a l'esport base: donarem suport i reforçarem l’esport base a les escoles facilitant les instal·lacions municipals.


Esquerra Republicana de Catalunya - Avancem



- Potenciarem la indústria cultural local:
promocionarem l’obra d’autors i autores locals i en potenciarem les seves creacions en les programacions d'actes festius. També digitalitzarem obres, documents i fotografies d’interès local; i protegirem i conservarem les botigues històriques i altres elements del patrimoni arquitectònic de la ciutat.
 
- Impulsarem una cultura que esdevingui un element de cohesió social i d’identificació ciutadana: crearem una xarxa de biblioteques municipals als barris més perifèrics de Lleida que esdevinguin alhora centres d'informació ciutadana i de gestió municipal descentralitzada. També introduirem la gestió ciutadana dels equipaments culturals a través del teixit associatiu i dissenyarem un pla de foment de la lectura i la formació continuada.
 
 - Fomentarem la pràctica de l'esport saludable: posarem en marxa un pla de lluita contra l’obesitat infantil, la diabetis i les malalties coronàries  a través dels clubs i els centres educatius. També fomentarem la pràctica esportiva entre els infants, la gent gran i les persones amb discapacitat en espais naturals com el riu i l’Horta.
 
- Promourem l’esport com a reforçament del teixit social: potenciarem els clubs i les entitats esportives de base, especialment el femení, i crearem una oficina d’atenció a l’esportista. També farem un parc d'esbarjo familiar equipat amb serveis i equipaments bàsics i recuperarem i donarem a conèixer jocs tradicionals.


Iniciativa per Catalunya-Verds, Esquerra Unida Alternativa, Moviment d'Esquerres



- Aprofitar espais i equipaments ja existents: cal aprofitar escoles, centres culturals, casals de barris, biblioteques; ja que molts d'ells estan en desaprofitats. Duent a terme una adaptació legal de la seva activitat, aprofitem els seu caràcter proper amb la ciutadania i el seu servei al barri. Això es contraposa amb una mentalitat basada amb les persones si no en construir equipaments sense sentit.
 
- Recuperar festes culturals tradicionals:
 cal evitar entrar en un caire consumista i sí en potenciar la creativitat, presència i participació de totes les persones (especialment joves, grans i amb discapacitats).

- Fiscalitzar i controlar les subvencions a clubs i entitats privades: l'objectiu és que es destinin realment a la promoció de l'esport base. Col·laborar amb l'esport escolar de caràcter recreatiu i formatiu; reprendre i reforçar tant la campanya "Obrir els patis escolars" com els programes existents de pràctica i promoció d'esport per a totes les edats (activitats per la gent gran, el "esport mania", entre altres) a més de potenciar l'esport de persones amb discapacitat.
 
- Reobrir, dignificar i adequar les piscines del Camps Elisis i del pavelló de l'antorxa:
ambos actualment gairebé en desús i en el cas de les piscines cobertes només com a rocòdrom. En altres instal·lacions i equipaments, actualitzar i mantenir el seu lliure accés i revisar els possibles desperfectes. Col·laborar amb clubs esportius i socials per optimitzar activitats i ús d'instal·lacions per la ciutadania (ex. jornada portes obertes).


Ciutadans

- La Llotja com a llançadora d'ofertes culturals
: fomentarem i facilitarem l'ús de la Llotja com a llançadora per a noves ofertes culturals sorgides al municipi. I persistirem en el reconeixement del conjunt monumental del turó de la Seu Vella com a Patrimoni Històric de la Humanitat

- Programes estables d'activitats extraescolars: promocionarem l'esport de base com a element d'educació integral de la persona, amb programes estables d'activitats extraescolars que generin espais d'integració i incorpori valors com a disciplina, esforç, superació i treball en equip, facilitant l'accés a les persones amb discapacitat...

- Tolerància zero amb la violència a l'esport: a aquelles entitats que rebin qualsevol tipus d'ajuda municipal i es demostri que a les seves instal·lacions o durant la pràctica de les seves activitats s'han produït o consentit episodis de violència, xenofòbia, sexisme, etc. se'ls retiraran les ajudes i hauran de demostrar fefaentment la lluita duta a terme per l'eradicació d'aquests mals comportaments per tornar a accedir a aquestes ajudes.

- Pla integral d'activitats aquàtiques: elaborarem un projecte de pla integral per a la realització d'activitats esportives aquàtiques que consolidi i millori les ja existents en el riu Segre, procurant implicar totes les parts actores del mateix i poder així garantir cabals, neteja i adequació de les zones habilitades per a la pràctica esportiva.


Crida per Lleida



- Aprovar un Projecte Educatiu de Ciutat (PEC)
: actualment Lleida no en té, es tracta de planificar el projecte educatiu, específic de la nostra ciutat, a llarg termini i que garanteix la continuïtat de les polítiques educatives, sigui quin sigui l'equip de govern. Dins un PEC s’integren les diferents polítiques i experiències educatives de la ciutat, ha d’incloure PEBs (Projecte Educatiu de Barri) per a cada barri, amb estratègies efectives i polítiques concretes per lluitar contra la segregació escolar.

- Gestionar íntegrament de manera pública i participativa tots els espais culturals: amb programació compartida entre activitat municipal (programada amb criteris de qualitat artística i valor cultural) i activitat ciutadana autogestionada (sense cost per a les entitats no lucratives i amb taxes per a les empreses per fer l’equipament més sostenible). Inclou retornar l’equipament de la Llotja a la gestió pública, que no avantposi criteris mercantilistes a l’impuls de la cultura.

- Garantir l’accés universal als equipaments culturals i esportius i suport al esport de base: totes les instal·lacions esportives, ludoteques, biblioteques.. han de ser de gestió directa municipal, a fi de garantir l’accés amb uns preus assequibles, una qualitat de les activitats i les instal·lacions, amb emplaçament a tots els barris que encara no en tenen; així com equipaments provisionals a les places i carrers dels barris que encara no estan equipats.

- Nou model de festes majors i fomentar un oci jove crític i participatiu:
dotar de referencialitat les entitats en el sí de l’organització de la Festa Major, que ha de ser co-participada entre Paeria, entitats culturals que aportin una necessària reflexió sobre el paper de la cultura popular i tradicional, així com entitats juvenils que proposen un oci alternatiu més participatiu.


Comú de Lleida



- Cultura de proximitat:
entenem la cultura com un patrimoni col·lectiu  al qual tots els ciutadans, independentment de la seva situació econòmica, hi ha de poder accedir.  Afavorirem la participació de la ciutadania en la vida cultural de la ciutat facilitant la presència de la cultura en la proximitat dels barris. Cal donar vida a nous espais per a la cultura i fomentar-ne la pràctica com realitat quotidiana i regular.

- Convocatòries obertes i participatives: reforçarem el paper de ciutadans, entitats i empreses lleidatanes en la construcció de la vida cultural de la ciutat. Donarem suport financer a programes i projectes mitjançant convocatòries obertes, competitives i avaluables, a diferència de la discrecionalitat amb què ara s’assignen. Arribarem si més no al 20% del recursos de Cultura gestionats pels agents de la ciutat, contra l’actual 5%.

- La Llotja, gestió racional, sostenible i transparent: endreçarem l’estructura de funcionament de la Regidoria i dels equipaments que gestiona, optimitzant el seu funcionament i posant en valor els seus actius. Reformularem el model de gestió de la Llotja com a edifici emblemàtic de l’activitat cultural de la ciutat. N’impulsarem una gestió racional, sostenible i transparent, obrirem el seu ús a entitats de la ciutat i en facilitarem l’accés amb una política ajustada de preus.

- Recursos per una educació en l’esport: valorem l’esport com un element important de benestar, salut i formació. Els recursos públics destinats a l’esport s’han d’esmerçar, prioritàriament, en l’àmbit educatiu i com element d’integració social. Les subvencions a les entitats esportives donaran prioritat a aquest criteri i seran atorgades amb procediments de lliure concurrència, transparència, objectivitat i publicitat.