Comença la campanya de reg al Canal d'Urgell amb reserves superiors a les de l'any passat

La irregularitat de les pluges dels darrers dies fa que s'estigui regant per zones ''a demanda'' ja que en alguns punts ja hi ha caigut suficient aigua i en d'altres no

ACN
23 de març del 2015
Actualitzat a les 17:17h
La campanya de reg s'ha iniciat aquest dilluns
La campanya de reg s'ha iniciat aquest dilluns | Oriol Bosch

La campanya de regadiu del Canal d'Urgell, que abasta unes 75.000 hectàrees de conreus repartits per les comarques de l'Urgell, la Noguera, el Pla d'Urgell i les Garrigues, ha arrencat aquest dilluns amb reserves superiors a les de l'any passat. Segons el president de la comunitat de regants, Ramon Carné, entre els embassaments d'Oliana i Rialb hi ha 360 hectòmetres d'aigua per al regadiu, fet que els permet afrontar la campanya ''amb tranquil·litat''.

L'any passat per aquestes dades la reserva era de 330 hectòmetres. A més a més, les pluges irregulars dels darrers dies fan que actualment s'estigui regant ''a demanda'', ja que en alguns punts on s'han acumulat fins a 20 litres i encara no cal regar. La junta Comunitat de Regants del Canal d'Urgell es va reunir dimecres passat i van decidir començar la campanya de reg una vegada passada la Fira de Sant Josep de Mollerussa, és a dir aquest dilluns. Comença una mica més tard del que és habitual, ja que normalment se sol donar el tret de sortida abans del 19 de maç. D'aquesta manera, divendres passat es va ''donar l'aigua'' i aquesta va començar a circular pel canal principal així com l'auxiliar i les diferents sèquies que en deriven de manera que aquest matí ja havia arribat a tot arreu.

Ara els pagesos d'aquesta comunitat ja poden regar per tal de fer créixer els cultius de cereal, panís, alfals o fruiters. Això no obstant, aquests primers dies de la campanya el reg és irregular i a demanda, ja que la pluja dels darrers dies fa que l'aigua no sigui necessària de manera igual a tots els punts. Segons Ramon Carné, en algunes zones han arribat a caure fins a 20 litres en els darrers dies i en d'altres no han arribat a 6 litres.

L'important és, segons Carné, que pel canal puguin passar 37 metres cúbics i que la infraestructura estigui en condicions per assegurar el reg pels mesos de juny i juliol que és quan més aigua és necessita per fer créixer els cultius. En aquest sentit, la comunitat ha realitzat diferents obres de manteniment com impermeabilitzacions en zones on no s'havia fet mai o l'engrandiment del pont de ferro per on passa l'aigua del canal a Agramunt.