Torà i Biosca aplacen «sine die» la consulta sobre el canvi de comarca

L'anul·lació de la Llei de consultes pel TC i la desautorització de Governació frenen els dos consistoris de la Segarra de preguntar sobre la integració al Solsonès

ACN / À.Ll
27 de febrer del 2015
Actualitzat a les 8:14h
Torà i Biosca han aplaçat la consulta
Torà i Biosca han aplaçat la consulta | Oriol Bosch

Torà i Biosca han aparcat 'sine die' i han deixat en 'estand by' la convocatòria d'una consulta popular no vinculant per conèixer la voluntat dels veïns sobre la segregació d'ambdós municipis de la Segarra per passar a formar part de la comarca del Solsonès. Ho ha explicat 'alcalde de Biosca, Corneli Caubet, que tot i admetre que la voluntat de fer-la hi és, el fet que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat definitivament la Llei de consultes i la manca d'autorització per part del Departament de Governació, deixaria sense legalitat el procés i per tant hem optat per ''no fer-la fins que es pugui''.

Caubet ha dit que intentaran buscar altres mecanismes per consultar als veïns si volen canviar de comarca però ha lamentat que amb el panorama actual i sense un marge legal que ho autoritzi, no es podrà fer la consulta que havien previst per abans de les municipals. Segons l'alcalde de Biosca, si es fes la consulta, serien els batlles els quins s'haurien ''d'atendre a les conseqüències'' ja que des de Governació no se'ls ha autoritzat a tirar-la endavant.

D'aquesta manera, es produeix un punt i a part en la decisió que van anunciar els dos consistoris a finals de gener, quan van dir que celebrarien una consulta no vinculant tot i la negativa del govern espanyol que va negar la possibilitat d'organitzar-la amb dos acords aprovats a finals de 2014. Caubet ha remarcat que ''no volem desafiar a ningú'' per això ''de moment hem decidit que no podem encarar el procés amb aquestes condicions''.

Inicialment s'havia optat per aquesta formula ja que d'aquesta manera es deixava a darrera instància a mans del Govern i del Parlament la decisió sobre la integració d'ambdós municipis al Solsonès, en funció dels resultats que s'haurien obtingut de la consulta popular que es volia fer abans de les eleccions municipals del 24 de maig. Ara, la manca de recolzament per part de Governació ha frenat aquesta opció.

Una reivindicació que fa anys que dura

La batalla dels ajuntaments de Torà i Biosca per consultar als seus veïns la possibilitat de deixar la Segarra i incorporar-se al Solsonès fa anys que dura i ambdós municipis apel·len a raons ''històriques i sentimentals''. D'aquesta manera, ja al 2010, van aprovar per unanimitat acords per iniciar el canvi d'adscripció de comarca i van trametre les sol·licituds corresponents al Govern.

El mateix any, el Ple del Consell Comarcal del Solsonès va aprovar per majoria absoluta i sense cap vot en contra, l'acceptació del canvi d'adscripció comarcal dels municipis de Torà i Biosca per tal que restessin adscrits a la comarca del Solsonès. No va ser però fins al cap de tres anys i mig, al maig de 2014, que la Comissió de Delimitació Territorial va tractar el tema de Torà i Biosca informant-ne favorablement.