Per què els Barrufets a Lleida?

Un estudi de mercat de la Paeria revela que els nans blaus de 'Peyo' són els personatges d'animació més coneguts per davant de Scooby Doo, Garfield, Hello Kitty i Mario Bros

Àlvar Llobet
18 de desembre del 2014
Actualitzat el 19 de desembre a les 0:04h
Ros i Véronique Culliford, filla del creador dels Barrufets
Ros i Véronique Culliford, filla del creador dels Barrufets | Àlvar Llobet

El projecte del parc temàtic dels Barrufets a les Basses d'Alpicat que va avançar a principis de desembre NacióLleida ha estat un dels anuncis que més debat ha generat en els darrers anys a la ciutat. Que aquests populars dibuixos siguin a partir d'ara els encarregats de posar la ciutat al mapa, com ha dit avui el regidor Rafel Peris, ha suscitat tota mena de comentaris i bromes, si bé el camí que s'ha fet per arribar a lligar el projecte ha estat llarg i farcit d'entrebancs.

Un dels responsables que han possibilitat que aquests pla s'hagi convertit en realitat és l'actual portaveu de CiU i candidat de la federació a les municipals del 2011 Joan Ramon Zaballos, que durant la presentació d'aquest dijous ha explicat l'origen d'aquesta idea. "Fa més de tres anys vaig anar al despatx d'alcaldia per dir-li a l'alcalde que tenia al cap la proposta de crear un parc temàtic familiar per revitalitzar les Basses d'Alpicat" ha recordat el convergent, que ha revelat que Ros li va donar via lliure per desenvolupar la idea.

És a partir d'aquest moment que Zaballos inicia un periple per diversos parcs europeus per agafar idees i veure les maneres de funcionar de les infraestructures. "N'he visitat una quinzena durant aquests anys. Ha estat dur i llarg, però també he tingut molt enriquiment personal" ha assegurat a NacióLleida el polític de CiU després de la presentació del projecte.

Però per què els Barrufets i no un altre personatge d'animació? L'explicació cal buscar-la en un estudi de mercat que la Paeria va encarregar fa pocs mesos un cop es va tenir clar que a les Basses hi podria funcionar un parc temàtic de caire infantil a l'estil del que proposava Zaballos d'acord amb Peris, també arquitecte de l'operació. A la pregunta sobre el coneixement dels personatges, els famosos ninots blaus de 'Peyo' van ser els que millor puntuació van treure amb un 99,9% de popularitat per davant de Scooby Doo (98,5%) Garfield (94,8) Hello Kitty (94,2%) Mario Bros (93,6%) i els Picapedra (93,5%).

En aquesta línia, l'enquesta del consistori lleidatà evidencia també que els Barrufets són els que millor encaixen com a personatges en el plantejament d'un parc familiar. Tots els enquestats aposten pels Barrufets en primera opció per davant de Scooby Doo, l'Abella Maya i Playmòbil.