Mor l'artista Rosa Siré, la reina del gravat

El seu estil estructural i geomètric i la seva habilitat per la serigrafia la van convertir en un referent artístic a Lleida

Àlvar Llobet
13 de desembre del 2014
Actualitzat a les 10:35h
Siré ha mort als 67 anys
Siré ha mort als 67 anys
L'artista lleidatana Rosa Siré s'ha mort aquest divendres després d'una malaltia. Nascuda l'any 1947, la pintora serà recordada com el principal referent lleidatà del gravat, tècnica en la que es va centrar en els seus darrers anys creatius. Tot just amb 22 anys, Siré se'n va anar a viure a París per estudiar a l'Ecole de Beaux Arts, una estudis que posteriorment va completar a la facultat de Belles Arts de Barcelona, on acabaria de configurar el seu estil pictòric, basat en un estructuralisme geomètric que amb els anys es va reforçar amb la progressiva substitució de l'objecte pel cromatisme i la taca.

La seva habilitat amb les tècniques calcogràfiques van portar a Siré a entrar al món del gravat que la va acabar fent popular. Durant els darrers anys de la seva creació artística, els gravats van ocupar bona part del seu temps convertint-la, d'aquesta manera, en la referència per noves generacions d'artistes a la capital del Segrià. Siré va ser la reina del gravat a Lleida.

La seva carrera artística va ser reconeguda amb diversos premis com la X Medalla Maria Vilatella del Cercle de Belles Arts l'any 1970, Premi d'Indústries Gràfiques en serigrafia l'any 1.990 i el Premi d'Arts Plàstiques Medalla Morera l'any 2.000. La seva obra s'ha exposat en molts indrets de la geografia espanyola com Tarragona, Barcelona, Andorra, Eivissa, Conca, Madrid i Sevilla.
 

Siré havia estudiat a París i a Barcelona