Els ecologistes portaran als tribunals la mort de l'óssa Aubèrta

Ipcena assegura que l'animal va morir perquè no es va realitzar bé el cosit de la operació de col·locació d'un emissor

Àlvar Llobet
22 de novembre del 2014
Actualitzat a les 12:07h
L'animal va ser trobat mort ahir
L'animal va ser trobat mort ahir | Arxiu

Aubèrta va ser trobada morta ahir Foto: Arxiu


L'entitat ecologista Ipcena que lidera Joan Vázquez ha anunciat que portarà la mort de l'óssa Aubèrta, trobada ahir sense vida, a la fiscalia de Lleida amb l'argument que l'animal va morir "per una imprudència temerària". L'óssa vivia en semiclandestinitat d'ençà que es va trobar l'abril passat, quan tenia pocs mesos de vida. Aquest dimecres se li va col·locar un emissor intraperitonal amb el qual es tindria localitzat el plantígrad un cop es deixés en llibertat aquesta tardor.

El líder ecologista assegura que per fer aquesta intervenció es va desplaçar fins a la Val d'Aran una veterinària de Forestal Catalana "que no havia vist mai un ós i que no va cosir com s'havia de fer, per capes". Vázquez apunta que la professional no va aplicar els passos a seguir en operacions amb animals d'aquest tipus, i un cop Aubèrta es va despertar de l'anestèsia, es va esgarrapar i va fer saltar les costures, un fet que li va fer sortir part dels intestins i de l'estomac.

L'entitat ecologista considera que s'ha comés una negligència i imprudència innecessària. Ipcena vol incorporar a la denuncia l'informe de la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va fer la necròpsia de l'animal, en el que es parla de "complicacions accidentals derivades de l'operació".