La CUP encén la xarxa amb una foto d'Hellín amb simbologia nazi

La formació de Lleida lamenta els elogis que s'han fet a l'exalcalde franquista

Àlvar Llobet
06 de novembre del 2014
Actualitzat a les 14:20h
Hellín en una imatge de l'any 1943
Hellín en una imatge de l'any 1943 | Twitter

La mort el passat divendres de l'alcalde franquista de Lleida Víctor Hellín i les posteriors mostres de condol d'algunes institucions lleidatanes com la Paeria o la Diputació de Lleida han encrespat els ànims d'algunes formacions de la capital, que han mostrat durant els darrers dies el rebuig als panegírics fets al personatge.

Buscant en el passat de l'exalcalde, la CUP Lleida va trobar i publicar ahir una de les imatges més compromeses de l'alcalde a la Paeria. S'hi veu el que va ser alcalde de 1943 al 1952 en una reunió de la comissió de la Paeria l'any 1943 i amb una bandera nazi al davant. "Us presentem l'alcalde franquista Hellin, amb jaqueta clara que Ros va lloar en un article" deia la formació en la piulada. 

La CUP i d'altres candidats a la Paeria han lamentat que l'Ajuntament de Lleida posés una esquela als diaris després de la defunció de l'alcalde franquista. En aquest sentit, la professora d'història de la UdL i candidata per Lleida a les autonòmiques del 2012, Antonieta Jarne, considera que l’evocació de les suposades bondats d’un polític franquista "comporta l’oblit de les penúries de tot tipus patides per les persones governades per aquests polítics franquistes. Comporta l’oblit que milers de persones, i de Lleida en foren moltes, van haver de fugir a l’exili per intentar protegir-se d’una mort segura".