El relleu de Piris, a l'estiu

El bisbe de Lleida calcula que el Vaticà trigarà alguns mesos en decidir el substitut | Assegura que el conflicte català no es solucionarà mai des del punt de vista jurídic

Àlvar Llobet
03 de novembre del 2014
Actualitzat a les 20:01h
Piris ja ha presentat la renúncia al Vaticà al complir 75 anys
Piris ja ha presentat la renúncia al Vaticà al complir 75 anys
Arribat als 75 anys, el bisbe de Lleida, Joan Piris, va presentar el passat mes de setembre la seva renúncia d'acord amb els preceptes del Dret Canònic. El Vaticà té ara la missió de nomenar substitut, i algunes travesses ja han començat a rodar. A la pregunta sobre qui serà el substitut del bisbe se li suma el moment en que es farà efectiu el relleu. El mateix Piris ho té clar. En una entrevista al diari La Manyana, l'actual bisbe de Lleida considera que l'estiu vinent podria fer-se efectiu el canvi, un marge suficient per trobar un nou bisbe. "Això no es fa en deu dies" assegura. Tot i arribar al final de la seva etapa al capdavant del bisbat, Piris indica que la seva pretensió quan deixi el bàcul serà la de continuar exercint com a capellà.

"El conflicte Catalunya-Espanya no es solucionarà des del punt de vista jurídic"

Preguntat sobre el procés sobiranista, Piris es manté ferm en la seva postura de no expressar la seva opinió ja que "al bisbat hi ha gent independentista i gent que no", però sí apunta que les tensions entre Catalunya i Espanya es podrien solucionar parlant. "La solució està en asseure i dialogar" indica el prelat. En aquest sentit es mostra segur que la situació actual només tindrà solució des del punt de vista polític i mai des de la vessant jurídica.

Negació del matrimoni homosexual

Piris indica que cal respectar les parelles homosexuals, tot i que es nega a reconèixer-les com matrimoni ja que "aquí entren aspectes com la fe". D'altra banda, el bisbe assegura que l'església viu actualment en un món on els fidels s'han agombolat en la comoditat de la tradició i no viuen la fe de manera personal.