Les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus

La primera baixada de Falles es farà el dia 14 de juny a Durro i, l’última, el 26 de juliol a Llesp

Redacció
05 de juny del 2014

La Directora Generalde Turisme, Marian Muro ha donat el tret de sortida de la Campanya de Falles 2014 en un acte celebrat a l’Espai Provença (Barcelona) que també ha comptat amb la presència del vicepresident de la Diputació, Gerard Sabarich i el president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, entre d’altres autoritats.

La campanya s’iniciarà el 14 de juny amb la baixada de falles a Durro coincident amb la Festa Major; continuaran el 21 de juny a Senet; el dia 23 a Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller. El dia 28 de juny es baixaran falles a Barruera i ja durant el mes de juliol a Erill la Vall, Taüll i Llesp, els dies 11, 18 i 26 de juliol, respectivament.
 
L’any 2013 es va constituir l’Associació Cultural de Municipis i Entitats Municipals Fallaires del Pirineus que està formada per una vintena de municipis i EMD’s dels Pirineus catalans i aragonesos. L’objectiu és promoure la candidatura multinacional (Espanya, Andorra i França) perquè declarin aquesta festivitat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO sota el nom de “Les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus”.
 
A banda de l’acte de presentació, el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça ha estat present a l’Espai Provença per donar a conèixer aquesta festivitat tan arrelada al Pirineu en general, i a l’Alta Ribagorça en particular. Així, entre les activitats que s’estan realitzant, destaca el taller d’elaboració de les falles a càrrec de Xavier Farré i de l’empresa d’artesania Pyryart i la venda de merchandaising relacionat amb el món de les falles.
 
D’altra banda, es van presentar els suports gràfics que s’han editat per a aquesta festivitat i que recullen a més del calendari de les baixades de falles als diferents pobles de la comarca, altres activitats que s’hi realitzaran durant els mesos de juny i juliol, entre les quals destaca el V Skyrace Vallibierna (Vilaller, 15 de juny), els balls de bastons que es faran a Malpàs, nucli del Pont de Suert (29 de juny) o els concerts de música tradicional de la Vall de Boí “Dijous a la fresca” (31 de juliol).
 
Per conèixer altres activitats al voltant de les falles, com ara sortides guiades, festes majors, etc., es pot consultar el lloc web www.turismealtaribagorça.cat