Jordi Ballart guarda silenci davant de l'aplicació del 155 amb l'aval del PSOE

L'alcalde de Terrassa va assegurar que plegaria per "ètica" si els socialistes avalaven la intervenció de l'autonomia catalana

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.
L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart. | Adrià Costa
Sergi Ambudio / Albert Prieto
19 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 20:38h
Jordi Ballart es troba entre l'espasa i la paret, però de moment manté un silenci sepulcral. L'aval del PSOE a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per despullar les competències de la Generalitat de Catalunya ha dirigit el focus mediàtic cap a l'alcalde de Terrassa, que ha estat fins ara la veu pública més contundent dels socialistes catalans. El passat 5 d'octubre va afirmar que, per "ètica", deixaria l'alcaldia i el PSC si Pedro Sánchez donava suport al PP en la intervenció de l'autonomia catalana.

Per ara, però, Ballart ha decidit guardar silenci. Fonts de l'Ajuntament de Terrassa han confirmat a LaTorre que l'alcalde no faria declaracions durant aquest dijous. Ballart, usuari habitual de les xarxes socials, tampoc no ha utilitzat Facebook ni Twitter en les darreres hores per referir-se al procés català.

Encara queden dies per davant fins a l'eventual intervenció de l'autonomia i, per tant, poden passar moltes coses. La prudència, en aquest cas, sembla l'eina més adient del primer edil egarenc. Si alguna cosa caracteritza especialment el seu mandat al capdavant de Terrassa, és la calma i l'estudi minuciós de cada decisió que pugui tenir rellevància mediàtica.

El passat 5 d'octubre, concretament, el batlle afirmava davant del possible suport del PSOE a l'aplicació del 155 que "no podria defensar-ho" i demanava directament al secretari general que no es posicionés al costat dels populars i Ciutadans en aquesta decisió. La seva aposta, va deixar clar, és un referèndum "legal i acordat", la proposta que defensen els "comuns" i Podem. Ballart, de fet, ha participat en les concentracions contra la repressió policial i l'empresonament de Cuixart i Sànchez, desmarcant-se així, una vegada més, de la línia que marquen els dirigents del partit.

El pacte de govern, una altra pedra en el camí

El PSC es va assegurar un mandat mitjanament tranquil amb l'acord signat amb el PDECat -aleshores CiU-. El primer tinent d'alcalde, Miquel Sàmper, ha lloat des de llavors la fortalesa del pacte. Socialistes i convergents han anat driblant com bonament han pogut els diferents obstacles ideològics i, fins avui, han estat capaços de trobar punts d'entesa per continuar avançant.

Ara bé, aquesta solidesa fa temps que trontolla. La remunicipalització de l'aigua en va ser el primer detonant, quan ambdós socis mostraven postures diferents sobre quin havia de ser el millor model d'abastament d'aigua per Terrassa. Ho van resoldre amb una abstenció i algunes mirades amb recel. El segon escull, el referèndum. El PDECat va aprofitar l'equidistància de Ballart i va penjar-se la medalla de la convocatòria.

Ara, però, el pacte està més debilitat i camina per terres pantanoses. El mateix Sàmper reconeix que és "complicat" mantenir-se al govern municipal davant el posicionament del PSOE i el PSC respecte al procés català.