Terrassa aconsegueix 2,3 milions per posar en marxa el primer «líving lab» sociosanitari de Catalunya

Per ara el projecte només ha rebut el 50% dels fons europeus sol·licitats per tirar-lo endavant

Manel Balcells, del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), i Amadeu Aguado.
Manel Balcells, del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), i Amadeu Aguado. | Norma Vidal/ACN
Redacció
18 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 19:10h
L'Ajuntament de Terrassa ha anunciat que ha aconseguit una part del finançament europeu necessari per desenvolupar el primer "líving lab" sociosanitari de Catalunya. Es tracta d'un dels eixos principals del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) anomenat Health Care Innovation Lab Orbital 40, que pretén millorar la qualitat de vida dels pacients fràgils i els que pateixen malalties cròniques. Els responsables d'aquesta projecte han explicat que per ara Europa només ha accedit a finançar la meitat de la iniciativa, el que suposa 2,3 milions d'euros. Per aquest motiu el consistori i els diferents agents implicats han presentat un seguit d'al·legacions que han de resoldre's a finals d'aquest mes d'octubre. Els altres apartats del PECT que també han estat aprovats són una proposta relacionada amb l'activitat física i la salut i una altra sobre el trastorn límit de la personalitat.

El Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) anomenat Health Care Innovation Lab Orbital 40 de Terrassa ha començat a caminar, però ho ha fet "a mig gas". Així ho ha explicat Manel Balcells, assessor d'R+D+i i membre de la direcció del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i del Comissionat de Salut de Leitat. Balcells ha recordat que el pressupost global del projecte està xifrat en els 4,6 MEUR i que després d'una llarga espera, Europa finalment ha accedit a cedir 2,3 MEUR. "Estem una mica insatisfets", ha assegurat Balcells que ha comentat que estan a l'espera que es resolguin les al·legacions que han presentat. "Encara tenim il·lusió perquè es tinguin en compte les iniciatives que no s'han aprovat", ha indicat el responsable del CST que ha insistit que si finalment la resposta és negativa "començarà un projecte que tampoc està malament".

En aquesta mateixa línia s'ha expressat el tinent d'alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la ciutat, Amadeu Aguado, que ha afirmat que s'enceta el projecte amb la meitat del finançament que es demanava. "Es tracta d'una injecció econòmica molt positiva per la ciutat, ara tenim el peix al cove i hem d'aconseguir l'altra meitat per acabar-lo d'omplir", ha subratllat. 

La meitat del PECT aprovat 

Manel Balcells ha detallat que els 2,3 MEUR que s'han rebut corresponen al projecte de dinamització del "líving lab", que era l'eix central de la proposta, un altra iniciativa per investigar el trastorn límit de la personalitat i una altra vinculada a l'activitat física i la salut de la qual l'Ajuntament també n'és impulsor. Per contra, han quedat fora, una proposta per aplicar la tecnologia fotònica al camp de la salut a través de la UPC de Terrassa, una d'emprenedoria liderada per la patronal Cecot i una orientada al tractament dels pacients fràgils i crònics. 

"L'aprovació de la dinamització del 'líving lab' és clau per a la creació del propi 'líving lab', perquè el fet que aquest s'articuli vol dir que estem disposant de l'espai adequat per anar generant nous projectes i que tenim la metodologia necessària perquè aquest ecosistema funcioni i sorgeixin noves propostes que estaran finançades amb fons europeus o no", ha afirmat Balcells. Alhora que ha comparat la proposta amb una "fàbrica de creació de projectes vinculats a al salut". 

En aquesta línia ha considerat que aquest "líving lab" esdevindrà un "referent" a nivell català, ja que assegura que no existeix cap iniciativa que treballi en la mateixa direcció. "'Living labs' orientats a la salut directament i amb projectes sociosanitaris no n'hi ha més a Catalunya, hi ha centrats en temes de discapacitació, altres vinculats a la salut digital com un que depèn de l’Hospital de Sant Pau, però cap amb aquest concepte global i per això té tota la pinta de poder esdevenir una referència", ha remarcat. 

El Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) anomenat Health Care Innovation Lab Orbital 40 està coordinat per l’Ajuntament de Terrassa, que de moment hi ha aportat 114.000 euros, i diversos actors del territori com el Consosrci Sanitari de Terrassa, Mútua Terrassa, la Fundació Sanitaria Parc Taulí, la Fundació Institut Trastorn Límit de la Personalitat, la UPC, la Cecot o el Leitat.