La Marató de Donants de Sang de Terrassa, una «nova oportunitat per salvar vides»

Els organitzadors volen superar les xifres de l'anterior edició i recorden que les persones que van fer donacions pels atemptats de Barcelona i Cambrils ja poden tornar a donar

La regidora de Salut, Maruja Rambla, acompanya dels organitzadors de la Marató de Donants de Sang a la presentació de l'edició 2017.
La regidora de Salut, Maruja Rambla, acompanya dels organitzadors de la Marató de Donants de Sang a la presentació de l'edició 2017. | Sergi Ambudio
Sergi Ambudio
18 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 12:52h
"Una nova oportunitat per salvar vides". Així ha definit la regidora de Salut de l'Ajuntament de Terrassa, Maruja Rambla, La Marató de Donants de Sang de la ciutat, que comença aquest dijous, 19 d'octubre, i s'allargarà fins dissabte, dia 21. Són ja onze anys consecutius de la campanya solidària que visita la capital vallesana un cop l'any per nodrir les reserves.

Aquest any, els organitzadors afronten la cita amb més optimisme que mai. L'enorme mobilització dels terrassencs per donar sang arrel dels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat 17 d'agost, fa pensar que La Marató 2017 pot batre tots els rècords. L'objectiu és superar les xifres de l'any passat, quan gairebé 300 persones es van apropar a la seu del Banc de Sang i Teixits (BST) de la Mútua de Terrassa. Ara bé, els precursors de la campanya no es tanquen portes i no descarten "igualar o superar" les donacions dels dies posteriors als atacs gihadistes, quan van donar sang 450 veïns i veïnes de Terrassa.

La Marató de Donants de Sang arriba més de dos mesos després dels fets a la Rambla de Barcelona i el passeig de Cambrils. Per tant, segons apunten des del BST, totes aquelles persones que van fer donacions llavors, ja poden tornar a donar sang. En aquest mateix sentit, recorden que els homes poden fer-ho quatre vegades l'any i les dones, tres.

Una campanya que va més enllà de les donacions

Aquesta nova edició vol anar més enllà de l'augment de les reserves sanguínies en una època en què "han escassejat les donacions", segons ha detallat la regidora Rambla durant la presentació del projecte. Seguint el seu lema de campanya, "La teva sang diu coses. Comparteix-les", vol convertir-se en una font d'informació per a tots aquells que desconeixen el seu grup sanguini. Per això, tots els donants rebran una carta on se'ls especificarà quin és juntament amb una anàlisi.

"El grup sanguini orienta per saber a qui podem ajudar amb la nostra sang i de quins grups en podem rebre", explica Anny Jaramillo, membre del Banc de Sang i Teixits. Durant la presentació, Jaramillo ha insistit en la importància de campanyes com la que s'engega aquest dijous perquè "la sang no es construeix". Ara bé, ha posat especial èmfasi en el fet que les donacions de sang "han de ser un hàbit freqüent de cadascú que formi part de la seva vida quotidiana".

Tres dies de solidaritat, però també d'activitats i voluntariat

La Marató de Donants de Sang, que també compta amb la col·laboració de l'Associació de Donants de Sang del Vallès Occidental, anirà acompanyat de diverses activitats d'animació per a tots els públics i obrirà les portes a la participació voluntària de diferents col·lectius i entitats del municipi.

Al llarg d'aquest dijous, el primer dia, el BST tindrà el suport dels voluntaris de Creu Roja Terrassa, Voluntaris Terrassa i membres de l'IES Cavall Bernat. Es degustaran iogurts, gentilesa de La Fageda, i s'obsequiarà els donants amb una planta de temporada gentilesa de Fupar.

Divendres, alumnes de l'Escola Tecnos substituiran els de l'Institut Cavall Bernat i, a part, hi haurà ball de bastons a càrrec dels Bastoners de Terrassa. L'actuació serà a dos quarts de sis de la tarda.

Per dissabte, el dia fort de la campanya, hi haurà tot tipus d'activitats i degustacions. Així com el iogurt i la planta de temporada dels dos dies anteriors, també hi haurà un refrigeri especial de la mà dels forns i pastisseries de Terrassa. A tres quarts d'onze, narració de contes a càrrec de I Vet Aquí Que. Al punt del migdia, actuació de l'Esbart Egarenc. Ja a la tarda, a dos quarts de cinc, actuació musical de Les veus de les carenes i, mitja hora després, dansa amb l'Escola Marta Bros. Tancaran l'onzena edició el grup Black is Black.