Borràs crida a votar «per dignitat» davant la «bogeria» de l'Estat

Ho ha fet des de Terrassa, en l'acte nacional de campanya del PDECat al mNACTEC | La consellera de Governació creu que l'1-O potser caldrà "improvisar" en alguns moments, però s'ha mostrat convençuda que es votarà amb normalitat.

Meritxell Borràs al mNACTEC en l'acte nacional de campanya del PDECat a Terrassa.
Meritxell Borràs al mNACTEC en l'acte nacional de campanya del PDECat a Terrassa. | @txellborras
Sergi Ambudio
25 de setembre del 2017
Actualitzat el 26 de setembre a les 2:50h
L'acte nacional de campanya del PDECat a Terrassa ha estat marcat pels constants contratemps i la necessitat imperant d'improvisació dels organitzadors. El primer canvi de plans ha arribat a les hores prèvies. Havia d'assistir-hi el conseller d'Interior, Joaquim Forn, però les noves exigències de la Fiscalia als Mossos de cara l'1-O l'han obligat a excusar-se a última hora per poder reunir-se d'urgència amb el seu equip de departament. Li ha agafat el relleu la consellera de Governació, Meritxell Borràs, qui ha assegurat que el primer d'octubre els catalans i catalanes votaran "per dignitat" davant l'embat i la repressió comandada per l'Estat.

Un cop superat l'entrebanc del cartell de ponents, mentre el patí del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya s'anava omplint de mica en mica, res feia pensar que l'acte no se celebraria amb normalitat. El cel es mostrava amenaçador a quarts de vuit, però el míting s'ha mantingut a l'aire lliure. No estava previst, però, que plogués amb tanta intensitat com ho ha acabat fent mitja hora després ni que el mig miler d'assistents hagués de córrer cap a dins l'establiment per refugiar-se de la pluja torrencial. Tampoc entrava dins dels plans haver de muntar un acte improvisat al hall del museu amb els ponents enfilats sobre la taula de la recepció. Tot i el cúmul d'incidents, els organitzadors se les han empescat i la trobada s'ha acabat celebrant.

Des de damunt la taula, descalça, Borràs ha fet una crida a mobilitzar-se diumenge vinent per defensar els valors de Catalunya i per fer front a un Estat que vol "trepitjar-los"."Se'ns vol anul·lar com a país, com a govern, se'ns impedeix poder fer allò que econòmicament tenim competència per fer i se'ns impedeix complir amb l'Estatut", denuncia la cap de la cartera de Governació. Per la consellera tot això ha de servir com a trampolí per "estar a l'altura de les circumstàncies" davant una oportunitat històrica.

El referèndum de l'1-O ha de servir, segons Borràs, per fer front a una "espiral de bogeria" que ha portat l'executiu central a clausurar pàgines web, identificar ciutadans i investigar més de 700 alcaldes i alcaldesses. "Ens volen acovardits, amb la por al cos, però el dia 1 d'octubre votarem i farem realitat el somni dels nostres avantpassats", remarca.

La diputada al Parlament per Junts pel Sí creu que l'1-O potser caldrà "improvisar", però assegura que es podrà votar i que es farà amb "plenes garanties i llibertat".

Joana Ortega, sobre el 9-N: "Ho tornaria a fer"

L'exvicepresidenta de la Generalitat ha visitat Terrassa el mateix dia que ha rebut el requeriment del Tribunal de Comptes per abonar una fiança milionària com a responsable del 9-N. Concretament, ha de respondre per despeses més de 800.000 euros com la creació del sistema informàtic de recompte de vots o la fabricació i transport del material de votació.

Ortega ha confessat que està passant per moments durs, però ha deixat clar, en referència al procés participatiu del 2014, ho tornaria a fer sense cap mena de dubte. En un altre ordre de coses, l'exdiputada d'Unió Democràtica de Catalunya ha destacat que Catalunya "no serà el que vulgui el Tribunal Constitucional, ni la Fiscalia ni el govern del Partit Popular" sinó que respondrà a les legítimes demandes dels catalans. Unes demandes que expressaran "exercint el seu dret a vot diumenge que ve".