Clam massiu a Terrassa en defensa de la democràcia i l'1-O: «Ni un pas enrere»

Milers de persones han tornat a sortir al carrer en resposta a l'ofensiva de l'Estat espanyol contra el referèndum del primer d'octubre | Una riuada de gent ha desbordat el raval de Montserrat i els carrers del centre de la ciutat | Els manifestants han enganxat cartells per diferents punts de la cocapital vallesana i han anat en cercavila fins al Parc de Vallparadís

Manifestació davant l'Ajuntament de Terrassa per defensar el referèndum de l'1 d'octubre.
Manifestació davant l'Ajuntament de Terrassa per defensar el referèndum de l'1 d'octubre. | Sergi Ambudio
Sergi Ambudio
24 de setembre del 2017
Actualitzat el 25 de setembre a les 10:27h
Els carrers del centre de Terrassa s'han tornat a desbordar -per segona vegada en tan sols una setmana- en defensa de la democràcia i les institucions catalanes. El darrer diumenge abans de l'1 d'octubre ha estat testimoni de luxe d'una nova demostració de força d'aquells terrassencs que volen votar en referèndum per decidir el futur de Catalunya. Tots ells han volgut deixar clar que no faran "ni un pas enrere" i que l'1-O votaran "per dignitat".

Així ho havien demanat i així ha estat. Milers de veïns i veïnes de Terrassa han respost a la crida de les entitats sobiranistes. L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural havien organitzat per avui una jornada "festiva, transversal i participativa" per denunciar l'ofensiva de l'Estat espanyol contra el referèndum. L'anomenada Marató per la Democràcia ha estat un èxit rotund a la cocapital del Vallès Occidental. Els terrassencs no s'han quedat de braços plegats i més de 3.000 persones han tenyit la ciutat d'il·lusió, esperança i reivindicació.

Hi havia més de 300 activitats organitzades en places al llarg i ample del país. El raval de Montserrat ha estat un dels principals punts de concentració. L'hora de convocatòria era a les 11 del matí, però des d'abans de les 10 ja hi havia moviment davant la façana de l'ajuntament. Els més matiners han preparat el material per "l'encartellada massiva" i han elaborat a mà desenes de pancartes. Alguns ja portaven la feina feta de casa i han arribat al punt de trobada amb cartells impresos sota el braç.
 

Gran i petits han participat en els tallers de cartells. Foto: Sergi Ambudio

 

Preparatius de l'enganxada massiva de cartells a favor de l'1-O. Foto: Sergi Ambudio


Les gralles han ressonat tot el matí i han marcat el ritme d'una nova jornada històrica, regnada per l'ambient reivindicatiu, familiar i festiu. A l'inici, per sobre els caps de la gent s'ha anat constituint, de mica en mica, un bosc d'estelades cada vegada més frondós. Mentre el raval de Montserrat s'omplia a vessar, els que ja feia estona que hi eren s'entretenien cantant consignes reivindicatives a favor del referèndum i el dret a decidir. "Votarem, votarem", "Fora, les forces d'ocupació" i "Els carrers seran sempre nostres" han estat les més repetides. Tres veus valentes s'alçaven per sobre el murmuri de la multitud i, de seguida, tota la plaça seguia el fil dels càntics com si no hi hagués demà.

Més enllà de les proclames, en el repertori també hi havia himnes i cançons. S'hi ha entonat "Els Segadors", "L'Estaca" de Lluís Llach i l'emblemàtica "Passi-ho bé i fins l'any que ve", entre d'altres.No ha estat fins a dos quarts de dotze, després d'escoltar atentament les breus instruccions dels organitzadors, quan la cercavila ha començat a enfilar cap al Parc Vallparadís. L'enorme acumulació de gent, que ha ocupat bona part del carrer Cremat i el de la Unió perquè al raval de Montserrat ja no hi cabia ni una agulla, ha dificultat que l'operatiu es posés en marxa. "Si anem tard per això, benvingut sigui", deia un manifestant.

Feia més de mitja hora que la comitiva, encapçalada per Les Grillades, havia començat a fer via i la plaça de davant de l'ajuntament encara no s'havia buidat. El carrer de Sant Pere s'ha omplert de dalt a baix i d'esquerra a dreta en una imatge que, de ben segur, formarà part dels llibres d'història de la ciutat.

"Estic molt emocionada i estic molt orgullosa de la meva ciutat", comentava la Dolors, qui no s'ha volgut perdre, "ni boja", una nova "cita històrica". "El dia 1 no podem fallar, per dignitat i per llibertat", afegia la Rosa.El gruix de l'expedició ha resseguit el carrer de Sant Pere, la Creu Gran -on molts han aprofitat per refrescar-se a la font-, el pont de Sant Pere i, finalment, el Torrent de les Bruixes del Parc Vallparadís. D'altres, en canvi, han optat per seguir itineraris alternatius. Han preferit anar més amples i caminar amb tranquil·litat pel carrer de la Font Vella i el carrer del Passeig fins a arribar al parc. "Quina gentada! Jo tinc una mica de claustrofòbia i vull sobreviure fins diumenge que ve, per això em busco una altra ruta", argumentava la Lluïsa.

Cartells omnipresents

Caminis per on caminis és difícil no trobar-te amb algun cartell del referèndum. La ciutadania ha respost amb mobilitzacions l'embat judicial i polític de l'Estat. Avui qualsevol lloc era bo per enganxar-hi propaganda: fanals, façanes, senyals de trànsit, aparadors, arbres...
 

Una dona enganxant cartells a Terrassa durant la Marató per la Democràcia. Foto: Sergi Ambudio


"Vostè ha comès mai alguna il·legalitat?", li preguntava bromejant una amiga a l'altra que l'acompanyava. "Jo? Sí, i tant, he enganxat papers amb celo!", li contestava. Les bromes sobre les declaracions de polítics que arriben des de Madrid han estat recurrents al llarg de tot el matí. "A casa sempre hem sigut molt de sedició, sempre ens ha agradat molt expressar-nos amb llibertat".

La jornada ha estat marcat per la festivitat i els somriures, però no pas per la puntualitat. Si ja no s'han complert amb els tempos des de l'inici, l'acte d'Òmnium Cultural al Parc Vallparadís ho ha acabat d'adobar amb una hora de retard per un problema tècnic i logístic amb el camió del material. La gent, però, no s'ha inquietat en cap moment. Les ganes de gresca s'han imposat sempre. "Si hem esperat més de 300 anys, ja no vindrà d'una miqueta més", s'escoltava entre la multitud.

Mentre l'acte no arrencava, les gralles han amenitzat la vetllada i més d'un s'ha animat a ballar. Ha estat llavors quan s'han tornat a repetir molts càntics a favor de la independència i del dret a l'autodeterminació. "Votarem, votarem" i la seva versió per a menors d'edat que encara no poden fer-ho -"Votareu, votareu"-, han estat els més repetits. Qui no se sabia les proclames, picava de mans o xiulava seguint el ritme com bonament podia.Estava previst que l'acte comptés amb la participació del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, però finalment no ha estat així. Cuixart ha estat a Barcelona, on hi havia l'epicentre de la Marató per la Democràcia. L'ha substituït Ismael Peña, professor i membre de la junta de l'entitat.