VÍDEO Concentració massiva a la UAB en defensa del referèndum

Centenars d'estudiants aprofiten per denunciar l'ofensiva de l'Estat d'ahir | David Fernàndez i Joan Giner fan proclames a favor de la "vaga general"

Centenars de manifestants, a la plaça Cívica de la UAB
Centenars de manifestants, a la plaça Cívica de la UAB | Albert Hernàndez
Redacció
21 de setembre del 2017
Actualitzat a les 17:04h

La plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha quedat envaïda pels estudiants durant unes hores, prop d'uns 2.000. Més enllà de les corredisses habituals d’aquest punt emblemàtic, aquest dijous s’hi ha celebrat l’acte central pel referèndum d’Universitats per la República. Una jornada festiva i reivindicativa, amb castells, música i sobretot crides a favor de la independència, la república catalana y en contra “de la repressió” dels organismes judicials i policials de l’Estat, en paraules de personatges com l’exdiputat al Parlament de la CUP, David Fernàndez; l’eurodiputat d’ERC, Josep Maria Terricabras, la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, el diputat de Podem, Joan Giner, i la primera tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Cerdanyola, Elvira Vila.  
 
Precisament la intervenció de Fernández ha estat de les més aplaudides, ha apuntat en la possibilitat d’una vaga general i ho ha reafirmat com “l’única via”. “Nosaltres tenim esperança i il·lusió. Els carrers seran sempre nostres”, ha exclamat. L’exdiputat ha assegurat que “no tenim cap por ni a les seves presons ni als seus miliars. L’únic que ens fa por és que no conquistem la llibertat que ens mereixem”.

També Giner s’ha expressat en la mateixa línia, ha clamat “per una vaga solidària i fraterna. Parem-ho tot”. El diputat ha determinat que cal enviar un missatge a Rajoy “que no tenim por”.
 
Municipalisme
 
L’acte també ha tingut la quota de” municipalisme”, com han defensat Vila i Lloveras. La regidora vallesana ha posant l’accent dels ajuntaments “en tot aquest procés”, apuntant que no es tracta només “d’un canvi de banderes i fronteres. És una oportunitat per construir un futur real”. Vila ha apostat que obrir col·legis electorals “és democràcia”.
 
Lloveras, per la seva part, ha recordat el compromís pel referèndum de més de 800 consistoris del 947 que conformen l’organisme: “això és una força molt important i compromesa”. Ha destacat un altre element molt important que ha generat aques t camí “cap a la república”: la diversitat. La també alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha assegurat que no és “que no hi ha res contra els espanyols sinó contra la seva organització política”.

L’operatiu de la Guàrdia Civil
 
En la seva intervenció, la presidenta de l’AMI ha aprofitat per carregar contra el Govern de l’Estat per la “suspensió de facto” de l’autonomia i que amb les actuacions de la Guàrdia Civil “se’ls ha caigut la màscara”. Lloveras ha denunciat que el “règim del 78 encara està molt present”.


Per últim, l’eurodiputat d’ERC, Josep Maria Terricabras, ha començat el seu discurs tirant d’ironia i guanyant-se la simpatia dels estudiants: “el senyor Montoro, el Mr Burns del Simpson. És clavat!”. D’ell ha criticat el bloqueig dels comptes catalans. I ha reclamat per seguir amb el to “pacífic” en les protestes. Tot i així, ha replicat que cal sortir i apropiar-se “dels carrers, també del poder”.

L’Estaca, cantada a cappella, i el repartiment de cartells promocionant el referèndum entre la munió d’assistents ha servit per posar punt i final a l’acte polític de la plataforma universitària.