Els Castellers de Terrassa dediquen a l'Avi Emili la clàssica de vuit

És la primera vegada des del 2013 que la colla blauturquesa descarrega el 4 de 8, el 2 de 7 i el 3 de 8 en una mateixa actuació

El 3 de 8 dels Castellers de Terrassa.
El 3 de 8 dels Castellers de Terrassa. | Castellers de Terrassa
Redacció
18 de setembre del 2017
Actualitzat a les 10:44h
Aquest cap de setmana els Castellers de Terrassa han viscut i gaudit d’un dels caps de setmana més intensos del calendari. I és que per la colla blauturquesa, la celebració del cap de setmana en honor a l’Emili Miró és una de les dates marcades en vermell, tant a nivell de castells, com a nivell social, com a nivell sentimental. Diumenge a les 12, puntualment, els Castellers de Terrassa feien la seva entrada a plaça amb un pilar caminat, seguits dels Nens del Vendrell i Xiquets de Reus, també amb un pilar de quatre caminat respectivament.

Per iniciar la ronda de castells, igual que ja van fer a Festa Major, els Castellers van afrontar el repte del 4 de 8. Una execució gairebé perfecta que demostra que tot i no sovintejar-lo massa, el tenen ben dominat i hi confien plenament. El castell estava de postal, tret d’una petita pèrdua de mida entre dos quarts i dos terços quan sortien els dosos, que encara els ofereix un petit marge de millora en la construcció.

A segona ronda, tocava torre de 7. Ha estat una execució ràpida i precisa fins a la descarregada. Degut a certs contratemps que estan experimentant amb algunes posicions del pom de dalt, aquest any no l’han pogut portat a plaça massa sovint. Al igual que el 4 de 8, la torre també era la segona descarregada aquest any.

Després de casar l’hereu amb la pubilla, els Castellers, no s’han conformat i han apostat per provar el 3 de 8. Així doncs, i amb la tranquil·litat que dona el convenciment de l’assoliment de l’objectiu, s’ha començat a muntar la pinya del 3. Amb un absolut silenci a plaça, que afavoreix la concentració dels castellers, els de Terrassa han descarregat el 3 de 8, amb una sortida un pel nerviosa de canalla, si s’ha de destacar alguna pega, ja que tot el castell ha anat molt bé. Un cop descarregat el castell la concentració ha donat pas a la joia i s’ha desfermat l’alegria, i la celebració ha omplert el Raval.

Per acabar l’actuació, a la ronda de pilars, els egarencs han completat un vano de 5 i posteriorment tres pilars de 4.

Aquesta combinació de castells, coneguda com a clàssica de 8, no era assolida per la colla blauturquesa des de la Festa Major de 2013, i suposa un cop de moral important per seguir endavant i no defallir, intentar normalitzar aquests castells a plaça en cada actuació, i fins i tot afrontar reptes superiors. Per exemple, la colla blauturquesa està tractant de trobar les combinacions ideals pel pom de dalt, i combinat amb el treball que s’està fent al llarg de la temporada als assaigs, es poden arribar a plantejar portar-la torre de vuit amb folre, com l’any passat a Reus, sempre i quan les efectius als assaigs ho aconsellin.

Quant a les colles convidades, els Nens del Vendrell han realitzat amb total solvència i sense fets remarcables un 2 de 8 amb folre en primera ronda, el 3 de 8 en segona i el 4 de 8 per acabar la ronda de castells. A la ronda de pilars han descarregat el pilar de 6 i han acabat amb dos pilars de 4.

Pel que fa a Xiquets de Reus, tot i fer una molt bona actuació, no han pogut sortir de plaça amb la mateixa alegria que l’any passat quan van descarregar el primer 3 de 9 amb folre fora de la capital del Baix Camp. Així doncs, per començar han descarregat el 5d8. A segona ronda arribava el plat fort pels de la camisa avellana, però finalment i després d’un peu desmuntat, el 3 de 9 amb folre, quedava en intent desmuntat. En comptes de tornar a provar-ho, s’han decidit pel 4 de 8, que han descarregat amb solvència, i a l’última ronda de castells han triat el 3 de 8. A la ronda de pilars també s’han decidit pel pilar de 6, però un cop carregat quan la canalla ja baixava ha cedit, quedant només en carregat. Posteriorment han descarregat un pilar de 5.

Celebració durant tot el cap de setmana

Els actes programats van iniciar-se dissabte a les 9 del matí, a l’Hospital Sant Llàtzer de Terrassa amb unes matinades, ofertes pel grup de grallers i tabalers que van recórrer diferents espais, i a les 11 el gruix de la colla va oferir una exhibició de castells, per als totes i tots els i les residents, i aquells familiars que van voler acompanyar-los. Aquest és el tercer any consecutiu que els blauturquesa porten el fet casteller a persones que no els poden gaudir directament a la plaça, per mitjà del programa “Castells amb la tercera edat”, en col·laboració amb la Llar Sant Llatzer, que es complementa amb una xerrada la setmana anterior als usuaris del centre, on introdueixen temes més teòrics sobre la història de la colla, els castells i el món casteller en general. Per la seva part, van obsequiar als castellers amb una manualitat realitzada pels residents, que recollia els sentiments d’agraïment envers la colla.

Simultàniament, en el mateix moment que els castellers començaven l’exhibició castellera a l’Hospital Sant Llàtzer, s’inaugurava al Parc dels Catalans el “Vermut electrònic”, un espai on els ciutadans i ciutadanes de Terrassa, van poder gaudir de l’oferta gastronòmica de diferents “foodtrucks", paradetes de comerços, productes i cerveses artesanes,... i tallers de castells adreçats a canalla i les seves famílies. Durant tot el dia també es va poder gaudir de música electrònica en directe, amb els Dj’s residents de Happen, Marc Carmona & EDDYE . A les 19’30, va començar un assaig especial, obert a tothom que va comptar amb la col·laboració del públic que s’incorporava a les pinyes. Cap a les 23h. va finalitzar aquesta activitat que va comptar amb nombrós públic concentrat sobretot durant la tarda.

Diumenge, a les 11:15 s’iniciava el cercavila des del local de la colla al carrer Pasteur, juntament amb el grup de percussió de la Colla Jove Diables de Sant Llorenç, que van recórrer la distància que els separava del Raval de Montserrat. Fent honor als desitjos de l’Avi Emili, els blauturqueses ja lluïen la camisa, la faixa i mocador al cap. Si habitualment ja veiem molts mocadors al cap dels Castellers dels de Terrassa, durant les seves actuacions, en aquesta diada encara són més de en honor i en record de l’homenatjat, l’Avi Emili.