La nova temporada teatral dels grups de la ciutat

Repassem quines estrenes preparen els grups de Terrassa i rodalies | Molts apostaran per les comèdies aquesta nova temporada

Actors i actrius de Tot assajant... un clàssic, de Qollunaka
Actors i actrius de Tot assajant... un clàssic, de Qollunaka | Qollunaka
Eloi Falguera
08 de setembre del 2017
Actualitzat a les 12:46h
Arriba el setembre, s’acaben les vacances... i això vol dir que comença una nova temporada teatral. Però no només el Teatre Principal, el Centre Cultural o l’Alegria aixequen el teló, sinó que totes les companyies de la ciutat i rodalies també engeguen motors. Algunes es pot dir que gairebé no els han aturat, ja que aquest mateix setembre tenen programades actuacions.

En aquest article repasso què ens tenen preparat els grups terrassencs i dels voltants aquesta nova temporada que comença. He intentat ser exhaustiu, però sóc conscient que potser m’oblido d’algun grup. Si és així, us demano disculpes i us convido a deixar les vostres propostes o properes estrenes als comentaris d’aquest article. Comencem.

El Social Teatre

Seran els primers a obrir temporada. El 24 de setembre estrenen el clàssic Bodas de sangre, de Federico García Lorca, a la Sala de Dalt (al mateix Social. C/ Font Vella, 40). En faran 6 representacions, els dissabtes i diumenges, fins al 8 d’octubre.

La direcció és d’en Joan salvador, el qual al programa de mà comenta que s’ha decidit a dur-la a escena per dos motius: l’admiració que sent per Lorca i aquesta obra en concret i, també, per poder donar el paper de “Madre” a la millor actriu que coneix, la Margarida Fabregat. L’ajuda en la direcció Sílvia Comellas. En l’apartat musical, la direcció coral va a càrrec de Montse Mesalles.

17 actrius i actors seran els encarregats de donar vida al clàssic. A més de l’esmentada Margarida Fabregat, trobem al repartiment els noms més coneguts del Social: Ferran Dinarés, Robert Rué, Joan Terrats, Gemma Vall, Mariona Duch o Gemma Ferrer.
 

Actors i actrius de Bodas de sangre de El Social Teatre Foto: El Social Teatre


A més d’aquesta estrena, continuen amb la comèdia d’intriga Pels pèls, de Paul Pörtner, que van duent de gira. Al novembre, per exemple, tenen una actuació benèfica a Igualada.
Tampoc faltaran a la cita les representacions de Els Pastorets, de Folch i Torres, els mesos de desembre i gener, al Teatre Principal. Joan Salvador continuarà dirigint-los.

Finalment, cap a l’abril, ens tenen preparada una altra estrena: la irònica i divertida Això no és vida, de Sergi Belbel, Albert Espinosa i David Plana. Aquest cop el director serà Robert Rué i comptarà amb els següents actors i actrius: Gemma Vall, Assun Adell, Arnau salvador, Ferran Dinarés, Glòria Salvador, Ignàsia Martí i Margarida Fabregat.

Amics de les Arts

El Grup de Teatre d’Amics de les Arts estrenaran el proper 24 de novembre Deixeu-me un tenor, de Ken Ludwig. Es tracta d’una de les comèdies més representades als Estats Units, però encara inèdita aquí a Catalunya.

La dirigeix la Maria Miralda i estarà representada pels habituals del grup: Montse Martínez, Ernest Castañé, Toni Garrich, Mercè Coll, Marc Novellón, Marta Espachs, Vicenç Lorenz i Anna Clariana. L’escenografia anirà a càrrec d’Ernest Castañé. Es podrà veure, a la Sala d’actes d’Amics de les Arts, fins al 30 de desembre. 
 

Foto d'assaig de Deixeu-me un tenor, d'Amics de les Arts, amb Ernest Castañé i Montse Martínez Foto: Grup de Teatre d'Amics de les Arts


Qollunaka

En l’any del seu 15è. aniversari, Qollunaka durà de gira Tot assajant... un clàssic, d’Òscar Garcia i Eduard Garcia. Recordem que aquesta comèdia (tracta sobre les vicissituds d’una companyia que està assajant l’obra La venganza de Don Mendo) s’estrenà el passat mes d’abril a la Sala Crespi. El mateix mes es representà a la Mostra Nacional de Pineda de Mar. Aquesta nova temporada ja tenen actuacions a Sant Cebrià de Vallalta (24 de setembre) i a Manresa (7 d’octubre).
 

Actors i actrius de Tot assajant... un clàssic, de Qollunaka Foto: Qollunaka


De cara a la primavera (entre març i abril) tenen prevista l’estrena de Qui té por de Virginia Woolf?, una de les obres més reconegudes del nord-americà Edward Albee. La dirigirà Eduard Garcia, amb l’ajuda d’Ester Batlló. Els 4 personatges d’aquesta difícil peça teatral estaran representats per Marina Corbella, Ester Batlló, Josep Manel Martínez “Kazo” i Sergi Guillemot. L’estrena serà a la nostra ciutat. 

Punt i Seguit Teatre

Punt i Seguit continuarà representant Lampedusa, d’Anders Lustgarten. Es tracta d’una obra sobre la immigració que travessa la Mediterrània i també la immigració que genera la pròpia Europa dins de les seves fronteres. Dirigida per Eloi Falguera i protagonitzada per Francesc Falguera, Marta Bou i Al Ousseynou Ndiaye, ja n’han fet 26 actuacions arreu de Catalunya i han obtingut 15 premis en diferents concursos. Es podrà tornar a veure a la nostra ciutat el dissabte 7 d’octubre a la Llibreria Re-Read de la Rambla. Aquesta tardor també es farà al Teatre del Sol de Sabadell (3-4 de novembre) i a Llorenç del Penedès (29 d’octubre).
 

Francesc Falguera i Al Ousseynou Ndiaye, a Lampedusa, de Punt i Seguit Teatre Foto: Eloi Falguera


El mes de febrer estrenaran El traspàs, d’Eloi Falguera. Serà al Teatre Alegria, dins de la programació del CAET. El text, Premi Josep Ametller de Teatre (Premis Recvll 2017), tracta d’un fet poc conegut de la història de Catalunya, situat en un mas allunyat de l’Alt Empordà, a finals de la Guerra Civil. Una història de traïcions, passions i visites inesperades, protagonitzat per Marta Bou, Enric Miró, Francesc Falguera, Elisabet Garcia, Xavi Gil, Eduard Garcia i Paco Burguillos. La música anirà a càrrec del compositor terrassenc Enric Carreras.
Des de Terrassa iniciarà una gira cap a Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Codines o Agullana.

Companyia 34 Passes

El mes de novembre tindrem noves representacions de El diari d’Anna Frank, a la Sala Xavi Sallent, del Centre Parroquial de la Santa Creu (c/ Pere Fizes). L’obra, dirigida per Jaume Gil, i protagonitzada per Cristina Magdaleno, que fa el paper d’Anna, s’estrenà el passat mes de juny. Es tracta d’un muntatge fet a partir del famós diari de la nena jueva que va viure amagada, durant gairebé dos anys i mig, en una casa d’Amsterdam mirant d’escapar de la persecució nazi. Altres actrius i actors del repartiment són José Luis Morales (Otto Frank), Gemma Terés, Ainhoa Ordoñez, Anna Comas o Carla Oliart. L’escenografia, espectacular, la signa Joan Martínez, amb la col·laboració de tot el grup.
 

El diari d'Anna Frank. Companyia 34 Passes Foto: Companyia 34 Passes


Al desembre tornaran les representacions de El conte de Nadal, de Charles Dickens, que aquest any arriben a la seva 12a. edició. Recordem que aquest espectacle reuneix a l’escenari, entre tècnics i actors, unes 50 persones.

Finalment, el mes d’abril estrenaran El mercader de Venècia, de W. Shakespeare. Un altre espectacle de gran format, com ens té acostumats la companyia. En aquesta ocasió estarà dirigida per Antoni Maria Trullàs (que ja els dirigí Casa de nines, d’Ibsen, el 2013). Alguns dels actors que hi participaran són Núria Moya, Miquel Núñez, Sergi Gil, Anna Bonil, Lakshmi Roset, Jordi Moreno, Mireia Benet, Jaume Gil o David Magaña. L’escenografia anirà a càrrec, altre cop, de Joan Martínez i la mateixa companyia.  

 Companyia 8

Per celebrar el seu 10è. aniversari, la Companyia 8 tornarà a representar la primera obra que va dur a escena: M’agrades a les fosques, de Rosa Ponsarnau. José Antonio Aguado, el director, la defineix així: “estem parlant de comèdia, de fer riure, de malentesos i de la recerca de la felicitat. Quatre dones i un home perduts en la seva infelicitat, en la grisor de la quotidianitat, s’endinsen en el conflicte: recobrar la paternitat, descobrir la sexualitat i tornar a ser feliç.”

Es reestrenarà el proper 8 d’octubre, a la Sala Fiveller de Mollet del Vallès. Dels 6 actors i actrius que van estrenar la peça, el 2008, només repetiran l’Ana Alonso i la Rosa Ponsarnau. La resta seran nous: Rosa Domènech, Miriam Moukhles, Miquel Àngel Senar i Toni Falgar. José Antonio Aguado puntualitza que, a més de celebrar el desè aniversari, amb la reposició de l’obra volen encetar un procés creatiu nou. 
 

Ana Alonso, a la versió de 2008 de M'agrades a les fosques Foto: Companyia 8


Farga’m Teatre

El grup liderat per Rubèn Domènech continuarà representant En portada, per tercera temporada consecutiva. L’obra (ambientada al Chicago dels anys 50, la nit abans que s’executi una persona condemnada a mort) tracta de la manipulació de la informació, de la corrupció de càrrecs públics, del tràfic d’influències.

Ja n’han fet una desena de representacions arreu de Catalunya i han obtingut, fins ara, 8 premis en diferents concursos de teatre. Mariona Duch, que fa el paper d’una periodista d’èxit, però amb una vida personal plena de dubtes i contradiccions, és la protagonista. La seva interpretació li ha fet guanyar, de moment, dos premis (al Concurs de Calella i al de les Terres de l’Ebre).

De cara a la primavera (març o abril) tenen previst estrenar un nou projecte. En Rubèn Domènech, que també la dirigirà, ens ha avançat que serà una comèdia d’embolics amorosos, on uns criats espavilats faran anar de corcoll als seus amos amb la intenció de treure’n el màxim de profit possible. La interpretaran Àlex Ferrer, Maya Álvarez, Mariona Duch, Maria Domènech, Juan Pedro López o Gemma Martínez, entre d’altres. 

PAM Teatre

El grup del Casal de Sant Pere té previst començar la tardor amb la reposició de l’obra de creació pròpia Neures, que tracta sobre les dificultats d’entendre el món de les dones d’avui dia. Dirigida per Mercè Badia, és interpretada per cinc noies del planter jove: Gisela Estrenjer, Ariadna Folch, Ester Reyes, Geena Stephens i Clàudia Valenzuela. Es va estrenar el maig passat i la intenció és portar-la de gira.

A la tardor també s’estrenarà Cafè Magnòlia, amb el grup de nens i nenes de l’escola de teatre, dirigida per Ignasi Solé.

La comèdia Per la mort de Déu, estrenada l’octubre passat, continuarà de gira. Dirigida per Sílvia Bartés, aquest mes de juliol s’ha pogut veure a Castellar de n’Hug i esperen representar-la per mostres i concursos. És interpretada per 9 actrius i actors. Alguns d’ells són Xavi Alàs, Patrick Martínez, Rosa Maria Pérez i Xavi Cayuela.

Finalment, a la primavera, hi ha prevista una nova estrena. En aquest cas, dirigida per Xavier Pallejà i interpretada per Marc Talló i Cori Muntada. Es tractarà d’una obra de petit format, pensada per ser representada en espais reduïts, íntims, d’uns 20- 25 espectadors.
 
Estereo Rum’s Teatre

El grup, format per nouvinguts terrassencs de diverses nacionalitats, continuarà representant el seu darrer muntatge Modou, Modou, estrenat el juny passat a la darrera edició de les Escenes Locals. L’obra, escrita i dirigida per Nadia Zúñiga, explica la història d’en Moussa, un noi senegalès que, com milers de joves africans, ha d’emigrar de la seva terra a la recerca de noves i millors oportunitats. Quan emprèn el viatge cap al nou món, té la il·lusió de trobar un paradís, retrobar-se amb el seu pare i conèixer el seu ídol de futbol. No obstant, la realitat que es trobarà serà totalment diferent. Està interpretada per Algassoume Thiam, Juan Madolell, Hamza Jabber, Bibi Farfán, Yrma Santella, Carlos Pombilio i Esthela Kuri.
 

Modou, Modou, de Estereo Rum's Teatre. Al centre, Algassoume Thiam, protagonista de l'obra Foto: Estereo Rum’s Teatre


Therkas Teatre- Esther Lázaro

L’actriu Esther Lázaro continuarà representant el monòleg De algún tiempo a esta parte, de Max Aub. Porta ja més de 5 anys interpretant-lo sense descans (des del juliol de 2012), viatjant amunt i avall: Barcelona, València, Mallorca, Còrdova, Madrid, Mèxic DF, París, Viena, Salzburg... Aquesta tardor serà a Le Mans (França), farà una gira pels Països Baixos i, al desembre, actuarà a Alemanya.
 

Esther Lázaro en el monòleg De algún tiempo a esta parte Foto: Eloi Falguera


Recordem que en aquest monòleg es posa a la pell d’Emma, una dona que viu atrapada dins l’Àustria ocupada pels alemanys, l’any 1938. Una dona que ho ha perdut tot: el fill, mort a Barcelona en plena Guerra Civil espanyola; el marit, assassinat a Dachau. Sobreviu escombrant i, mentre escombra, “parla” amb el seu marit. Esperem poder tornar-la a veure aviat a la nostra ciutat.

GATU d’Ullastrell

Intentaran continuar amb el musical Matilda, que explica la sorprenent història d’una nena amb poders màgics. Estrenat l’octubre passat al Casal d’Ullastrell, darrerament el van representar a la Mostra Nacional de Pineda de Mar. Està dirigit per Roser Anglada, Pepa Montes, Mariona Morral i Mar Puig. L’interpreten més d’una trentena d’actrius i actors, la majoria del planter jove. De cara a final de temporada tenen prevista una nova estrena, de la qual ja ens aniran informant. 

Grup de Teatre Fatalitats de Viladecavalls
 

Assaig de Roja Selene (Bodas de sangre), del Grup Fatalitats de Viladecavalls Foto: Grup Fatalitats Teatre


La Montse Sebastià ens ha anunciat la propera estrena del grup: Roja Selene, la seva versió de Bodas de sangre, de Federico García Lorca. L’estrena serà el proper 1 de novembre, al Casal familiar de Viladecavalls. Per tant, aquesta tardor, a la nostra comarca tindrem dues representacions d’aquest clàssic. Fet molt poc usual i interessant.

La Montse Sebastià ens comenta que afronten aquesta obra “Imponent per la seva dificultat textual” com un gran repte. No està essent un feina fàcil, però afirma que “hi ha una senzillesa, una bellesa, una veritat en aquest text que ens colpeix ben endins”. I tot i que el text expliqui una “quotidianitat concreta, alhora és universal”. La mateixa Montse Sebastià serà l’encarregada de donar vida a la “Madre”. Altres actrius i actors són Conchi Ramírez, Rosa Fàbregas, Anna Santaflorentina, Jordi Torrents o Quim Domingo. La direcció és de Cristina Sirvent. Es podran veure 4 representacions de l’obra al Casal, fins al 18 de novembre.

Grup de Teatre Jove de Vacarisses

La directora del grup, Teresa Cima, ens ha informat dels nous projectes. A mitjans de març estrenaran un espectacle sobre Miquel Martí i Pol. Comptarà amb música, balls a càrrec de l’Esbart dansaire de Vacarisses, cant, recitacions i projeccions. Entre d’altres, hi participaran Eva Gomariz, Marina Zapata, Jana Flotats, Pol Prats, Mercè Alemany, Mònica Molina o Joan Ustrell. Coordinaran tot el muntatge Teresa Cima, Anna Benet i Fina Catena. En faran 3 representacions.

El maig següent estrenaran el clàssic de Josep Maria de Sagarra, El cafè de la Marina. El dirigirà també la Teresa Cima i el repartiment comptarà amb actrius i actors com Santi Torruella, Jana Flotats, Pol Prats, Maria Serrat, Vicenç Millo o Carles Marcilla. La música anirà a càrrec de Joan Flotats.  

Grupo de Teatro Menos es más

El grup, format aquest mateix 2017, i dirigit per Paco Burguillos continuarà buscant actuacions amb l’obra En primavera y otoño. Es tracta d’una comèdia d’embolics, basada en Cena para dos, de Santiago Moncada. Una noia jove no pot acudir a la cita amb el seu amant i li demana a una amiga, vídua de fa més de 17 anys, que hi vagi en lloc d’ella. La improvisada trobada es converteix en una vertadera de cita a cegues, ja que l’home tampoc hi pot anar i hi envia un altre amic, que també ha passat la seixantena.

A més d’una obra d’humor, ens trobem davant d’una reflexió sobre les relacions afectives de les persones grans avui dia. Del dret que tenen a una nova oportunitat amorosa i de la manera com l’afronten: més pausada, serena i afectiva. Teatre encarat, doncs, sobretot al públic de la tercera edat, que s’hi sent molt reflectit. L’obra és interpretada per Sandra García, Margarita Álvarez i Paco Burguillos, que també fa de director. A més de a Terrassa, ja s’ha pogut veure a La Llagosta, Sabadell, Vacarisses o l’Hospitalet.

A principis d’any tenen previst estrenar nou muntatge: ¡Pobre pero honrado! Es tracta d’una comèdia localitzada a la ciutat de Cádiz. Paco Burguillos que, a més del paper protagonista tornarà a fer der director, comenta que és una obra “orientada altra vegada a la gent gran, sense que això exclogui ningú. Serà una comèdia amb tocs esperpèntics i de vegades absurds, amb personatges molt caricaturitzats”. En total, 12 actrius i actors pujaran a escena, entre els quals David Sala, Mari Carmen Rueda, Ana Fernández, Maite Martínez o Margarita Álvarez. Intentaran fer l’estrena al Teatre de la Parròquia de Sant Cristòfor (Plaça de Ca n’Anglada).  

Per acabar, només vull recordar que tots aquells grups o companyies que no he esmentat, per desconeixement, poden anotar els seus projectes a l’apartat de cometaris de l’article. Que tingueu molt bona temporada!