La Mútua de Terrassa, hospital de referència internacional

El representant d'un hospital argentí ha visitat les instal·lacions per conèixer de primera mà les aplicacions clíniques que es fan des del centre terrassenc en la teràpia d'ultrasò focalitzat HIFU

La Mútua de Terrassa fa gairebé una dècada que treballa amb aquesta tecnologia
La Mútua de Terrassa fa gairebé una dècada que treballa amb aquesta tecnologia | Joaquim Albalate
Redacció
30 d'agost del 2017
Actualitzat el 02 de setembre a les 19:19h
L'Hospital Universitari Mútua de Terrassa ha rebut aquest mes d'agost la visita de l'oncòleg Federico Keten, de l'Hospital Juan Cirilio Sanguinetti, de Buenos Aires (Argentina). El doctor s'ha desplaçat fins a la cocapital del Vallès Occidental per veure de primera mà les instal·lacions del centre sanitari i conèixer de prop l'experiència de la Mútua en les aplicacions clíniques de la teràpia d'ultrasò focalitzat HIFU.

En aquesta branca, l'hospital terrassenc va ser pioner a l'Estat espanyol i compta amb una experiència de gairebé 10 anys, en els quals s'han tractat gairebé 900 malalts amb bons resultats clínics i sense efectes secundaris significatius.

En la seva visita a la Mútua, el Dr. Keten va tenir l'oportunitat de veure l'aplicació de la tecnologia HIFU en un tractament oncològic de metàstasi hepàtica i en un ginecològic (mioma uterí). Aquest darrer, tal com apunten des del mateix centre, hauria requerit inevitablement cirurgia abdominal si no hagués comptat amb aquesta modalitat terapèutica. 

Les aplicacions clíniques més rellevants d'aquesta teràpia se centren, ara com ara, en els camps de la ginecologia i l'oncologia. Però la teràpia HIFU és una tecnologia en procés d'expansió arreu del món que s'anirà ampliant a altres especialitats i patologies.

En què consisteix el High Intesity Focused Ultrasound (HIFU)?

Es basa en l’aplicació d’ultrasons (el mateix mecanisme físic d’una ecografia que es fa, per exemple, a una dona embarassada) pel tractament local de certs tipus de tumors benignes i malignes. El tractament utilitza la calor produïda pels ultrasons.

En el cas d’un càncer sensible a aquesta tecnologia (principalment pàncrees i fetge), el HIFU no substitueix a cap tractament convencional, sinó que afegeix alternatives terapèutiques a la quimioteràpia i/o a la radioteràpia habituals. La singularitat d'aquesta tecnologia radica en què evita la introducció de dispositius o agulles en el teixit, essent així una tècnica no invasiva que evita qualsevol tipus de ferida a la pell.