Agost negre en els boscos de la demarcació de Barcelona

El Vallès Occidental, amb 25 incendis, és la tercera comarca més afectada de la demarcació de Barcelona, per darrere del Bages i l'Anoia

Un bomber treballant en les tasques d'extinció del foc
Un bomber treballant en les tasques d'extinció del foc | NacióManresa
Redacció
23 d'agost del 2017
Actualitzat a la 13:33h
El foc ha estat un dels majors protagonistes de la primera quinzena d'agost. Les primeres dues setmanes del mes han estat unes de les més intenses dels últims anys. Els incendis han cremat amb virulència i han calcinat hectàrees per sobre de la mitjana dels darrers 14 anys. Són dades del Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona. 

Durant aquesta primera quinzena d'agost, s’han produït un total de 31 incendis de vegetació a la demarcació de Barcelona, dels quals 21 han afectat zones forestals, amb 376,88ha afectades. Des del 2002, la mitjana en aquest mateix període de l'any era de 17 incendis forestals i 355,3ha cremades. Gran part del terreny afectat ha estat degut al gran incendi iniciat al Municipi d’Artés el dia 5 d’agost, que va calcinar gairebé 400 hectàrees. 

 

Un hidroavió sobrevola la zona de l'incendi d'Artés. Foto: Xavier Rius


La comarca més afectada és el Bages, on des de l'inici de la campanya d'estiu s'han cremat 544,5ha en 15 incendis forestals i agrícoles, seguida de l'Anoia, amb 68,2ha i 17 incendis; el Vallès Occidental, amb 36,3ha i 25 incendis, i el Maresme, amb 20 ha i 20 incendis.


Un agost atrafegat

Els informadors del Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals, en el qual la Diputació de Barcelona col·labora amb 269 ajuntaments i més d'un centenar d'agrupacions de defensa forestal, han aconsellat i informat d'accions preventives a un total de 46.742 persones des de l'inici de la campanya, el 17 de juny, dissuadint 143 accions d'infracció i detectant 558 punts de risc en el conjunt dels 269 municipis de la demarcació de Barcelona que participen en la campanya. 

Aquest dispositiu, que opera fins a l’1 de setembre, abasta tota la demarcació i té com a eixos d’actuació reduir el nombre d’incendis, minimitzar els efectes dels incendis realitzant tasques de vigilància i assistir tècnicament l’ajuntament en cas d’incendi important.