El Trofeu Ciutat de Terrassa 2017, en l'aire

El torneig amistós organitzat pel Terrassa FC no té data ni rival quan la lliga ja està a punt de començar

Andrés Borges aixeca el trofeu Ciutat de Terrassa de l'any 2016.
Andrés Borges aixeca el trofeu Ciutat de Terrassa de l'any 2016. | Cristóbal Castro
Redacció
16 d'agost del 2017
La dissetena edició del Trofeu Ciutat de Terrassa no té encara ni data ni rival. El Terrassa FC iniciarà el proper diumenge, 20 d'agost, la lliga amb un partit contra el CF Gavà. La pretemporada, quan tradicionalment s'ha disputat aquest trofeu, ha arribat per tant al final sense que s'hagi posat en joc.

Fonts del Terrassa FC han afirmat a LaTorre que "de moment no està confirmada la celebració del Ciutat de Terrassa" d'enguany. Si finalment se celebrés, el club ho anunciaria de manera oficial.

Amb la pretemporada acabada, però, només queda l'opció que l'edició de 2017 d'aquest històric trofeu es posi en joc en un partit amistós amb la lliga iniciada o, fins i tot, aprofitant un partit de lliga. Aquest últim model és inèdit en el Ciutat de Terrassa però l'apliquen en els seus trofeus alguns clubs com l'Europa, que enguany posarà en joc el Trofeu Vila de Gràcia en el partit de la segona jornada de lliga contra el Terrassa FC.

Un trofeu històric

Tot i estar en l'aire la dissetena edició, el Ciutat de Terrassa té més de 40 anys d'història i ha portat a l'estadi egarenc alguns dels millors equips del món. El Terrassa ha aconseguit el seu trofeu en cinc ocasions; el RCD Espanyol, amb dues copes, és l'únic equip forà que l'ha conquerit dues edicions.

La competició d'estiu del Terrassa FC va iniciar-se l'any 1973 com a Torneig Internacional Ciutat de Terrassa. El cartell va ser de luxe, amb quatre equips: Bayern de Munic, Ferencváros d'Hongria i el Real Zaragoza. L'equip egarenc es va enfrontar als alemanys a la semifinal i va perdre per 0-1, davant de milers de persones en un estadi ple de gom a gom. En els dos anys següents el Torneig va continuar sent Internacional, i van venir a Terrassa equips com el CSKA Sofia, el Vitória de Setúbal o el Peñarol de Montevideo.

La disputa del torneig es va aturar fins que va ser recuperat, amb un format més modest, el 1983. Aquell any es va disputar un triangular amb el San Cristóbal i el Badalona. El 1984 el Defensor de Montevideo uruguaià va ser el darrer equip de nivell internacional que va participar a la competició. Després d'una aturada d'un any, el 1985 el rival del Terrassa FC va ser l'Andorra, i després va tornar haver-hi una gran aturada.

Dues dècades més tard, el 2006, el Trofeu Ciutat de Terrassa es recupera amb motiu del Centenari amb un partit contra el RCD Espanyol. Des d'aleshores i fins el 2014 es va disputar de manera ininterrompuda. El 2007 el convidat va ser la UD Almería i la resta, equips catalans. Només el 2011 va tenir lloc un triangular (contra els egarencs San Cristóbal i San Lorenzo); la resta d'edicions han estat a partit únic.

L'any 2015, amb un context de compra-venda del club de Jesús Fernández a Jordi Cuesta i amb un projecte esportiu acabant de polir-se, el Torneig Ciutat de Terrassa no es va disputar. L'any passat es va recuperar la seva celebració amb el Prat com a rival, i el Terrassa FC es va imposar per 2 a 0.

Els guanyadors de les diferents edicions han estat:

Torneig Internacional Ciutat de Terrassa
I (1973): Bayern de Munich
II (1974): Málaga
III (1975): RCD Espanyol

Trofeu Ciutat de Terrassa
IV (1983): San Cristóbal
V (1984): Terrassa FC
VI (1986): Terrassa FC
VII (2006): RCD Espanyol
VIII (2007): UD Almería
IX (2008): Gimnàstic de Tarragona
X (2009): Terrassa FC
XI (2010): UDA Gramenet
XII (2011): Terrassa FC
XIII (2012): CF Badalona
XIV (2013): Girona FC
XV (2014): Lleida Esportiu
XVI (2016): Terrassa FC