Galí acusa l'Ajuntament de Terrassa d'actuar de manera unilateral amb «​poc diàleg i molta ideologia»

El president de Mina carrega amb força contra el govern de Ballart pel procés de remunicipalització de l’aigua | Marià Galí considera que el consistori ha creat un “fals debat” i ha silenciat “parts substancials” implicades en la repercussió de la decisió

Sergi Ambudio
27 de juliol del 2017
Actualitzat a les 12:43h
Marià Galí, president de Mina Pública Aigües de Terrassa
Marià Galí, president de Mina Pública Aigües de Terrassa | Marta Maseras
El president de Mina, Aigües de Terrassa, Marià Galí, ha publicat un article en què critica amb molta duresa el paper que està desenvolupant l'Ajuntament de Terrassa en tot el procés de remunicipalització de l'aigua a la ciutat, tema cabdal de l'actualitat política municipal. En el text, titulat Sobre la forma de fer les coses, Galí acusa l'executiu de Jordi Ballart d'actuar des de la via de la unilateralitat i el culpa de la tensió i el malestar que regeix en les negociacions.

"No ens han deixat altra solució que la formulació dels preceptius recursos legals per defensar els nostres drets, que hi són, els històrics i els actuals", etziba. El màxim representant de l'empresa subministradora d'aigua a la cocapital del Vallès Occidental assegura que el govern municipal ha silenciat de manera intencionada opinions de "parts substancials de la ciutat" implicades en les repercussions que pugui tenir el possible nou model de gestió. Considera que han estat apartades, poc considerades i, fins i tot, "escarnides".

Galí es mostra especialment dur al llarg de tot l'article. Destaca que, segons el seu parer, l'equip de Ballart ha tergiversat els arguments i "ha alterat el sentit de les coses" per justificar determinades decisions. "És increïble com s'han pogut dir tantes mitges veritats i mitges mentides", rebla.

Una gestió sense seny ni criteri

En els darrers mesos, l'empresa Mina s'ha mantingut al marge del debat públic. Més enllà de comptades intervencions, la seva presència davant els mitjans de comunicació ha sigut limitada. Sobre el mateix tema, el president de la companyia es va expressar, també, mitjançant un text farà un any i mig. Titulat Per un debat serè i enriquidor, però des del coneixement advocava per un procés dialogat amb els ciutadans. Considera, però, que no ha estat així. Si no tot el contrari.

"Malauradament, el que hi ha hagut ha estat molt poc serè i molt poc enriquidor. Fet, en molts casos, des de visions allunyades del coneixement", critica Galí, qui afegeix que moltes de les posicions defensades des dels sectors favorables a la municipalització lluïen per la seva manca de caràcter tècnic, jurídic o econòmic.
 

Jordi Ballart, Josep Rull i Marià Galí, durant l'acte de celebració dels 175 anys de Mina. Foto: Albert Prieto


L'empresari aprofita per destacar que "potser haurem comès errors, però mai hem pretès formular propostes il·legals i forassenyades". Denuncia també que les idees que s'han intentat transmetre des de Mina, Aigües de Terrassa no han estat escoltades o "no se'ns ha donat l'oportunitat d'explicar-les i discutir-les".

Un futur negre

Galí augura un futur negre per a tot aquest procés. Com a ciutadà terrassenc, diu, desitja que la decisió que acordi el Ple Municipal el setembre sigui "la més adient", però la seva experiència com a professional del sector fa que tingui dubtes al respecte. "El temps ho aclarirà, però vull recordar que ja en una altra època passada, quan el servei d'aigües de la ciutat va ser col·lectivitzat i després municipalitzat, l'alcalde Morera va haver de recórrer a l'exgerent de Mina perquè li endrecés i reorganitzés la gestió", destaca. Ara bé, en aquest mateix sentit, allarga la mà a l'Ajuntament per a "qualsevol col·laboració que pugui menester" la ciutat.