Terrassa se suma als esforços de vigilància del mosquit tigre

L'Ajuntament s'adhereix al projecte "Mosquito Alert" per a la millora de la vigilància dels mosquits transmissors de malalties

Redacció
18 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:23h
L’Ajuntament de Terrassa participa enguany en el projecte Mosquitoalert.com, una plataforma interactiva considerada de ciència ciutadana, és a dir, que es construeix sobre la base de la recollida de dades amb la col·laboració de la ciutadania i l’anàlisi i l’explotació d’aquestes dades per part de científics. A través de les eines que ofereix aquest projecte, que inclou una aplicació per telèfons mòbils i una plataforma multimèdia, es recullen les observacions aportades per la ciutadania, ja sigui de mosquits o de llocs de cria.

Els científics vinculats al projecte analitzen les imatges aportades mitjançant l’aplicació i identifiquen el tipus de mosquit. Aquestes fotografies, juntament amb els resultats de l’observació s’incorporen a mapes interactius que permeten determinar l’evolució de la implantació i vigilar la seva extensió. Aquesta informació resulta determinant pels gestors de les polítiques públiques de salut i de medi ambient a l’hora de prendre les seves decisions, tant de lluita contra el mosquit com de prevenció de determinades malalties.

Els esforços de vigilància tenen especial importància en el control de malalties com ara el zika, el dengue o el chikungunya, a més dels efectes directes de les picades de mosquits com el mosquit tigre. La plataforma és gestionada per institucions com CREAF, CEAB-CSIC i ICREA, i impulsada per l'Obra Social "la Caixa".

L’adhesió de l’Ajuntament a aquest projecte se centra en el foment de la participació de la ciutadania, que és el veritable motor de la plataforma. En aquest sentit, es proposa a la ciutadania que si detecten algun exemplar de mosquit, o punts d'acumulació d'aigua, facin una foto i l'enviïn a través de l'aplicació mòbil a la plataforma Mosquito Alert. L'aplicació dóna informació senzilla i clara per fer la foto i enviar-la.

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm. Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen. La presència del mosquit és molt molesta pel nombre elevat de picades que causen els exemplars femella.

L'Ajuntament de Terrassa fa el control i seguiment de la presència de mosquits o larves en els espais públics, als embornals o a les fonts, ja que són punts de cria molt productius. A les propietats privades també es reprodueix de manera important, per tant, cal dur a terme mesures de prevenció a casa i evitar la presència de recipients que puguin acumular aigua, evitar petites basses, etc