Les aules d'estudi nocturn a Terrassa van tenir bona acollida a final de curs

Entre el 2 de maig i el 22 de juny, els i les estudiants van disposar de més espais per preparar els exàmens

Usuaris de la Biblioteca Central de Terrassa.
Usuaris de la Biblioteca Central de Terrassa. | Albert Prieto
Redacció
17 de juliol del 2017
Actualitzat a les 16:01h
La Biblioteca Central de Terrassa (BCT) ha obert les seves portes en horari nocturn durant bona part dels mesos de maig i juny amb l’objectiu de facilitar un espai d’estudi als alumnes i dotar-los dels recursos necessaris per preparar els seus estudis o exàmens. D’aquesta forma, l’equipament ha ampliat el seu horari habitual del 2 de maig i fins al 22 de juny fins a les 12 de la nit, de dilluns a dissabte. Durant aquesta ampliació horària (de les 20.30 i fins a les 24 h) l’espai ha registrat una ocupació total per franges horàries de 2.855 persones usuàries a les 21 h; 1.977 a les 22 h; 1.350 a les 23 h i 869 a les 24 h, amb una mitjana d’ocupació de 40 persones diàries.

Durant aquest temps i horaris, l’equipament ha obert fent les funcions d’aula d’estudi, cobrint les necessitats dels estudiants en la preparació dels seus estudis, habilitant una sala de la biblioteca amb connexió wifi.

L’obertura de la BCT com a aula d’estudi en horari nocturn ha donat continuïtat a la prova pilot que es va dur a terme el gener de 2016, que va tenir continuïtat durant els mesos de desembre i gener de 2017. Per al tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado: “El projecte de les aules d’estudi nocturn ha obtingut un resultat força satisfactori, que ha cobert les necessitats dels i les estudiants de la ciutat. La resposta pel que fa a l’ocupació ha estat positiva i el servei ha complert així amb l’objectiu de donar resposta a la demanda d’espais d’estudi a la ciutat, especialment durant els períodes de més concentració d’exàmens”.

La franja horària amb una ocupació més alta de l’aula d’estudi ha estat la de les 21 h, quan s’ha registrat una mitjana de 65 persones. Una xifra que es redueix a mesura que s’acosta l’hora de tancament de la biblioteca (45 persones a les 22 h, 31 persones a les 23 h i 20 persones a les 24 h). Pel que fa als dies de més afluència, destaquen el 5 de juny, amb una mitjana d’ocupació de 75 persones i una punta de 108 usuaris a les 21 h, i els dies 8 i 10 de juny, quan la mitjana va superar de llarg les 60 persones.

L’horari d’obertura, així com la calendarització, es van dur a terme després d’analitzar d’una banda els resultats de l’enquesta realitzada el juny passat entre el col·lectiu d’estudiants i de l’altra a través dels contactes establerts amb el Consell de Joventut, el Consell de la Formació Professional, el Servei d’Educació o la Junta de Directors de Zona.

Durant els mesos de desembre i gener, la BCT va obrir de dilluns a divendres el servei d’aula d’estudi nocturn durant el període de 32 dies aconseguint una mitjana d’ocupació diària de 20,5 usuaris i usuàries. Al llarg dels mesos de maig i juny l’equipament ha obert de dilluns a dissabte durant un total de 45 dies registrant una mitjana d’ocupació de 40 persones usuàries diàries.

Coincidint amb l’ampliació horària de la BCT i completant i reforçant l’oferta d’espais d’estudi durant l’època d’exàmens de primavera a la ciutat, la Biblioteca del Campus Terrassa - UPC també ha obert les seves portes als estudiants de dilluns a divendres entre les 8.30 i les 24 h durant el mes de juny i els caps de setmana entre les 10.30 i les 24 h. En aquest període, l’equipament ha rebut una mitjana de 948 visitants.

D’altra banda, i amb la intenció de complementar l’oferta d’espais destinats al col·lectiu d’estudiants a la ciutat, especialment durant els caps de setmana, l’Ajuntament de Terrassa i la Universitat Politècnica de Catalunya van obrir dues aules d’estudi situades a l’edifici TR10 (c/ de Colom, 2, a l’edifici de l’antiga seu de l’Escola Municipal d’Art i Disseny de Terrassa) que han obert cada diumenge, des del 14 de maig i fins al 18 de juny, de 10 del matí fins a les 12 de la nit sense interrupció. Durant aquest període, les dues aules han registrat un total de 25 persones usuàries.