El Govern reunirà el grup de peatges dilluns per exposar el nou model de vinyeta

El conseller Rull considera que Madrid no pot imposar traçats a la B-40 al marge del consens territorial

El conseller egarenc Josep Rull.
El conseller egarenc Josep Rull. | Bernat Vilaró/ACN
Redacció
14 de juliol del 2017
Actualitzat a les 8:15h
El Govern ha convocat el grup de peatges aquest proper dilluns, 17 de juliol, per exposar el model de vinyeta que vol implantar a la xarxa viària catalana. En una entrevista amb l'ACN, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha detallat que "no anem a parlar de model de peatges, sinó de mecanismes de finançament de la xarxa viària. No estem parlant d'autopistes i autovies, sinó de totes les carreteres, independentment de la naturalesa i de la titularitat". Rull ha definit la vinyeta com un mecanisme de pagament per ús que es desglossa en una tarifa plana per als conductors residents i en una taxa basada en el temps de trajecte per als forans.

La Generalitat "ha fet un procés de participació i considera que pot posar sobre la taula un mínim comú denominador a l'entorn de la vinyeta", en paraules del conseller. Segons Rull, el que es reunirà aquest proper dilluns "serà un grup de peatges ampliat on interpel·lem col·legis professionals, sindicats, patronals, universitats i organitzacions supramunicipals".

"El primer objectiu de la vinyeta és aixecar barreres de tota la xarxa d'autopistes de pagament de Catalunya, siguin de l'Estat o de la Generalitat", ha conclòs Rull. En segon lloc, "es vol destinar tots els recursos que es dediquen a pagar peatges a l'ombra i bonificar peatges explícits al transport públic". El conseller ha estimat en uns 300 milions d'euros anuals la quantitat que es podria transferir dels peatges al transport públic. Tercerament, el nou sistema vol garantir "l'equilibri territorial" i destinar part dels recursos "a posar al dia la xarxa secundària de carreteres".

"Volem explicar aquest punt de partida a la reunió i obrir un termini perquè les diverses organitzacions es puguin fer seva la proposta i fer les aportacions pertinents per tancar el model. Necessitem un model propi de Catalunya i volem veure quin consens genera la proposta", ha sentenciat Rull. Segons estimacions del Govern, la vinyeta podria tenir un cost d'entre 40 i 110 euros per vehicle

Tanmateix, el titular de Territori ha lamentat que "la primera reacció de l'Estat davant de la vinyeta ha estat dir que no, perquè argumenta que no tenim dret a plantejar un model propi. Ens rebel·lem davant d'això". Segons Rull, la proposta de la Generalitat "s'acosta molt" a la de diversos països europeus i a la de la mateixa UE. "La paradoxa és que aquells que ens amenacen amb fer-nos fora de la UE impedeixen que Catalunya pugui desplegar un sistema que s'assembla molt al que demana la UE", ha afirmat.

Madrid "no pot imposar el traçat" de la Ronda del Vallès

El conseller també s'ha referit a la futura prolongació del Quart Cinturó entre Terrassa i Granollers. "Qui ha de dibuixar la Ronda del Vallès ha de ser la Generalitat, en el context d'un Pla de Mobilitat elaborat conjuntament amb els consells comarcals del Vallès Oriental i del Vallès Occidental", ha assenyalat. "La idea de fer una quarta variant de l'N-ll és una concepció antiga i radial. Volem una via que relligui bé el territori i amb capacitat de distribució i això ho ha de decidir el territori. No veiem Madrid imposant traçats al marge del consens territorial", ha afegit Rull, que ha previst que el Pla de Mobilitat estigui enllestit entre finals de 2017 i principis de 2018.

Sobre el tram d'obres de la B-40 que ja estan iniciades, el conseller ha exigit a l'Estat que "s'ha d'acabar d'una vegada el tram Olesa-Viladecavalls i no estem d'acord amb el termini de finalització situat al 2019. Es pot incrementar el ritme de les obres. S'han centrat els esforços en el túnel, però paral·lelament es podien haver avançat els treballs a Viladecavalls".