Comença la Festa Major de Terrassa 2017

El pregó i la cultura popular marquen l'inici de la festa | D'Callaos, el primer gran concert

El Drac de Terrassa, a l'inici de Festa Major.
El Drac de Terrassa, a l'inici de Festa Major. | J. A.
30 de juny del 2017
Comença el cap de setmana del primer diumenge després de Sant Pere i, per tant, la Festa Major de Terrassa. Tot i que hi ha un seguit d’actes ja repartits al llarg d’aquest divendres, serà al vespre quan es doni el tret de sortida oficial a la festa gran terrassenca, amb els actes de cultura popular que marca el protocol.
 
A les sis de la tarda, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, encendrà un ciri a l’atri de l’Ajuntament que, segons marca la tradició, s’estarà encès al llarg dels sis dies de celebració i, en teoria, ha de protegir la ciutat de la pluja que, malgrat tot, preveuen els mapes del temps. A la mateixa hora començarà la baixada del Drac per la carretera de Matadepera.
 
A part del pregó alternatiu que hi haurà a les set de la tarda, a les vuit hi ha prevista la tradicional Arribada del Drac. Ho farà mentre repiquen les campanes de la ciutat: Terrassa ja estarà de Festa Major. Un cop hagi ballat el Drac hi haurà el pregó. Aquest any, l’encarregat de llegir-lo serà el xef terrassenc Marc Ribas, conegut per presentar els programes de TV3 Cuines i Joc de Cartes. La cultura popular prendrà aleshores el protagonisme, amb els Gegants, els Bastoners, els Nans i, com a novetat d’aquest any, l’Àliga.
 
Però si hi ha un moment que marqui, veritablement, l’inici de la Festa Major, és la descoberta d’un dels misteris més ben guardats: qui serà el Capgròs de l’Any 2017. Els dotze capdidats i centenars de terrassencs esperaran, amb expectació, que el capgròs de la Guapa, acompanyada de Jordi Grau, aixequin el vel per saber quin popular personatge terrassenc tindrà el seu doble de cartó pedra. Un cop descobert i rebut per les autoritats al balcó de l’Ajuntament, el ball de l’Estapera conclourà aquest primer acte de Festa Major.
 
Mentrestant, tant a dos quarts de nou com a tres quarts de deu del vespre hi haurà les ballades de sardanes a la plaça Vella. Tot això, mentre el raval de Montserrat comença a convertir-se en un autèntic infern: el Raval Infernal, que l’omplirà de foc a partir de dos quarts d’onze de la nit.

Aquest any, a més del Drac de Terrassa i els Diables de Terrassa – les dues colles que sempre repeteixen – serà el torn per al Bitxo del Torrent Mitger i per a la Colla Jove Diables de Sant Llorenç, mentre que les colles de fora de la ciutat convidades són el Drac Aimeric de Ribera d’Ondara (la Segarra) i els Diables de la Creu Alta de Sabadell.
 
Fora dels actes tradicionals, el divendres de Festa Major també portarà els primers concerts. La plaça Nova, s’omplirà de Gospel amb les corals Gospel Vallès, Singfònics i Tons i Sons, a partir de dos quarts de deu, i el grup terrassenc D’Callaos seran els protagonistes del gran concert del parc dels Catalans, a partir de les dotze de la nit.
 
El Jove també tindrà la seva primera jornada, amb els grups Army y Korbeats, Gran Pueblo i Agorazein. També debuta l’Espai Vapor, amb Univers, Kokoshca, Anímic i El Guincho.