Dos estudiants de Terrassa, premiats al 7è Concurs Emprèn UPC-Yuzz

Han guanyat una menció a la tecnologia disruptiva pel disseny d'un aerogenerador

Els finalistes del concurs, amb els dos estudiants de l'ESEIAAT a l'esquerra.
Els finalistes del concurs, amb els dos estudiants de l'ESEIAAT a l'esquerra. | UPC
Redacció
23 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:43h
Un equip format per dos estudiants de l'ESEIAAT (Escola Superior d'Enginyeria Industrial, Aeronàutica i Audiovisual de Terrassa) s'han endut una menció Emprèn UPC a la tecnologia disruptiva dins del 7è Concurs Emprèn UPC-Yuzz, organitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya.

El projecte Wind&Win, dels estudiants Sergio Fernández i Carles Montero, consisteix en el disseny d'un aerogenerador vertical d'ús domèstic amb un rendiment superior als actuals.

Pel que fa als premis principals, un sistema que gestiona i controla de forma exhaustiva la recollida dels nens als centres educatius, uns sensors microbiològics autònoms per detectar la legionel·la a les torres de refrigeració i una plataforma d'economia compartida que facilita l'accés a l'aprenentatge esportiu són les idees de negoci guanyadores del 7è Concurs Emprèn UPC-Yuzz de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El guanyador aspira, juntament amb 50 equips més, a guanyar un dels tres premis del concurs nacional Yuzz, que es resoldrà la propera tardor a Madrid. 

El 22 de juny ha tingut lloc, a la sala d’actes de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC, el lliurament dels premis del 7è Concurs Emprèn-Yuzz, destinat a fomentar l'esperit emprenedor i la cultura de la innovació entre l’estudiantat universitari, i convocats pel Servei de Gestió de la Innovació a través de l’espai Emprèn. Quatre projectes, d’entre els nou finalistes, han estat guardonats en diverses categories. Unes distincions que els serviran per analitzar la viabilitat del projecte, iniciar l’activitat empresarial i projectar-los al món professional.

El primer premi del Concurs Emprèn UPC-Yuzz, dotat amb 3.000 euros i un viatge a Silicon Valley, ha estat pel projecte Qualla, impulsat per l’estudiant Sergi Porta, de l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) de la UPC. Els integrants de l'equip han creat un sistema que monitoritza la recollida dels nens i nenes de l’escola. Amb aquest innovador projecte es vol facilitar la tasca de recollida dels infants tant als centres educatius com a les famílies, especialment a aquelles que pateixen la incompatibilitat d’horaris entre la vida familiar i laboral o altres que els impedeixen la recollida dels infants. 


El segon premi, dotat amb 2.000 euros, s’ha atorgat al projecte RemotLab, realitzat per Jordi Selva, de l’Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) de la UPC, que ha ideat uns sensors microbiològics autònoms per al control de la legionel·la a les torres de refrigeració. La motivació va sorgir d'una experiència personal dels integrants de l’equip després d'una visita a una indústria, durant la qual es van adonar de la complicació i perillositat dels controls d'aquest bacteri.

El tercer premi, dotat amb 1.000 euros, ha estat per a WeSpo, portat a terme per Marc Soler, de la Facultat d’Informàtica de Barcelona (FIB) de la UPC, i Inés Castelltort, de l’Escola Superior de Relacion s Públiques, centre adscrit a la Universitat de Barcelona. El projecte vol crear una plataforma d’economia col·laborativa entre persones que volen aprendre algun esport i les que el poden ensenyar. A més que facilita  trobar gent que pugui oferir coneixements en matèria esportiva, dóna l'opció a que les persones usuàries puguin compartir les classes així com les despeses d'aquestes. Inés Castelltort també ha estat distingida en el marc del mateix concurs amb la meció Emprèn UPC a la dona emprenedora.

Aspirants al concurs nacional Yuzz

Com en edicions anteriors, el concurs s’amplia a partir d’ara a l’àmbit nacional a través del programa Yuzz. El guanyador del primer premi Emprèn UPC-Yuzz aspira, juntament amb una cinquantena d’emprenedors i emprenedores seleccionats en els concursos realitzats a universitats d’arreu de l’Estat, a un dels tres premis nacionals, que es lliuraran la propera tardor a Madrid. Els tres premis estan dotats amb 30.000, 20.000 i 10.000 euros, respectivament, i els guanyadors rebran un altre programa formatiu per avançar encara més en la implantació de la seva idea de negoci.

Així mateix, la menció Emprèn UPC a la dona emprenedora optarà al premi Yuzz en aquesta categoria a escala nacional, convocat per la consultora Ernst & Young i dotat amb 20.000 euros i assessorament gratuït, mentre que la menció Emprèn UPC a la tecnologia disruptiva optarà a la mateixa categoria estatal, convocada per l’empresa Indra i dotada amb 3.000 euros i també assessorament gratuït.

El lliurament dels premis a la UPC ha tingut lloc el 22 de juny, en un acte que ha comptat amb la participació d’Esther Real, vicerectora de Transferència del Coneixement, i de Joan Miguel Pérez, un dels impulsors de la proposta guanyadora en l’edició del 2016, Finboot Technologies, que ha explicat la seva experiència a Silicon Valley i ha encoratjat als finalistes a explotar al màxim l’experiència que han adquirit durant els sis mesos de formació. Pérez ha subratllat que “encara que el projecte desenvolupat no sigui el més viable, el que val la pena és seguir treballant i continuar emprenent idees noves”.

Incubadora del talent jove

El Concurs Emprèn UPC-Yuzz ha esdevingut tota una incubadora de talent dins l’ecosistema d’innovació de la UPC, ja que, en els darrers sis anys, s’hi han presentat prop de mig miler de propostes empresarials de base tecnològica per part d’equips que compten amb, almenys, un estudiant o un recent titulat de la Universitat. 

El certamen està organitzat pel Servei de Gestió de la Innovació de la UPC amb la col·laboració del Centro Internacional Santander Emprendimiento (CISE), i el patrocini d’Inovyn, KIC Innoenergy i Santander Universidades, que és l’impulsor, així com del programa Yuzz per a joves amb idees a les universitats.

La primera edició del concurs Emprèn UPC, al qual posteriorment es va sumar el programa Yuzz, va tenir lloc el 2011. La iniciativa va prendre el relleu al Concurs d'Idees de Negoci, promogut anys anteriors per la UPC i l’Escola de negocis EAE, adscrita a la Universitat.

En aquesta setena edició del concurs s’han presentat més de 50 projectes, dels quals es van seleccionar 20 prefinalistes el passat mes de gener. Des d’aleshores, els 34 impulsors del projectes —entre estudiants o recent titulats en enginyeria informàtica, telecomunicacions, enginyeria industrial, arquitectura o disseny multimèdia, a més d’altres titulacions com ara comunicació audiovisual, periodisme o relacions públiques, que no s’imparteixen a la UPC— han rebut assessorament per estructurar i defensar una proposta empresarial viable. 

Tot un programa de formació multidisciplinari, dissenyat per adequar-se als perfils diferents dels participants, que han comptat, a més, amb un mentor o mentora per projecte, que els ha ajudat, guiat i acompanyat al llarg dels sis mesos del programa formatiu.

Concretament, el programa s’ha desenvolupat a través de 18 sessions, durant les quals els participants han tingut l’oportunitat d’aprendre de grans experts sobre àrees específiques: des de finances fins a màrqueting, passant per metodologies que es fan servir actualment en l’àmbit del disseny i el llançament de productes i serveis, com és la Lean Startup  o pel desenvolupament de qualitats personals que els acompanyaran al llarg de tota la seva carrera professional.

Dels 20 projectes que van passar a la segona fase, nou van ser els que van defensar, el 13 de juny, les seves propostes i el pla de negoci, davant un jurat. D’entre aquests nou finalistes han estat distingits els tres projectes guanyadors i les dues mencions.