Jordi Ballart, nou president de la xarxa espanyola de ciutats innovadores

Terrassa i Ermua compartiran la presidència de la Red Innpulso

Jordi Ballart, a l'assemblea de ciutats de la Red Innpulso.
Jordi Ballart, a l'assemblea de ciutats de la Red Innpulso. | Aj. Terrassa
Redacció
21 de juny del 2017
Actualitzat a la 13:40h
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, presidirà els propers tres anys la Red Innpulso conjuntament amb l’alcalde d’Ermua, Carlos Totorika. D’aquesta forma, Terrassa passarà ara a encapçalar la xarxa de ciutats innovadores més important de l’Estat.

Així s’ha decidit en la reunió del Plenari de la xarxa, format pels alcaldes i representants dels municipis que han estat reconeguts com a ciutats de la Ciència i la Innovació, dos representants del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, dos del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública i dos de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que s’ha celebrat aquest dimecres a la ciutat de Móstoles.

A la votació, la candidatura conjunta de Terrassa i Ermua ha obtingut 38 vots, mentre que la de Càceres n’ha comptat set, i Granada un. Una vegada s’han fet oficials els resultats de la votació, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha volgut agrair “la confiança que la xarxa ha dipositat un cop més en la ciutat de Terrassa i en el treball que s’ha vingut desenvolupant al llarg dels últims anys a través d’un seguit de projectes alineats amb la Innovació i amb la Red Innpulso. Ara fem un pas més cap al lideratge d’aquests projectes. Com a ciutat referent en matèria d’innovació, tenim un gran repte per endavant que intentarem assolir amb el màxim de rigor, compromís i esperit de col·laboració i consens”.

L’alcalde de Terrassa ha destacat que “ara caldrà treballar juntament amb l’Ajuntament d’Ermua i amb la resta de membres de la xarxa per seguir potenciant, fomentant i promocionant la innovació com a servei públic i com eix fonamental en el camí per aconseguir una societat més justa per a tothom. Una fórmula en què l’Ajuntament de Terrassa treballa des de fa molt de temps. L’any 2007 vàrem ser pioners en la creació del Pla de la Innovació. I, des de llavors, hem treballat fomentant la col·laboració entre administració, empreses, centres tecnològics i universitats per aconseguir un model productiu més competitiu i alhora més sostenible”.

Terrassa i Ermua prenen el relleu de les ciutats de Barakaldo i Móstoles, que copresidien la xarxa Innpulso des de l’any 2014. Com a nous responsables de la presidència de la xarxa, els ajuntaments de Terrassa i Ermua ostentaran, durant els propers tres anys, la representació de la Red Innpulso. També seran els encarregats de convocar les reunions del Ple de la xarxa, dirigir les deliberacions i executar els acords adoptats.

Els ajuntaments de Terrassa i Ermua fa anys que treballen estretament en el desenvolupament de projectes a través de la Red Innpulso. A més, ambdós municipis han desenvolupat un Pla d’Especialització Competitiva Territorial basat en la innovació relacionada amb l’àmbit de la salut. D’altra banda, Terrassa lidera un dels grups de treball de la Red INNPULSO, de modelització de ciutats innovadores, amb l’estreta col·laboració d’Ermua.

La xarxa Innpulso està formada per ciutats que disposen del distintiu de Ciutat de la Ciència i la Innovació, atorgat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. Terrassa compta amb aquest reconeixement des de l’any 2010 i el mes de gener d’aquest any l’Ajuntament va entrar a formar part del Consell Rector d’aquest organisme, format per dues ciutats de més de 100.000 habitants (Terrassa i Santander), dues d’entre 20.000 i 100.000 habitants (Alcoi i Sant Boi de Llobregat) i dues de menys de 20.000 habitants (Ermua i Santos de Maimona).

L’Ajuntament de Terrassa forma part de la Red Innpulso, de Ciudades de la Ciencia y la Innovación, des de l’any 2010, any en què es va crear el distintiu, adoptant un paper molt actiu a la xarxa i liderant el Grup de Treball 3 “Desarrollo de un modelo de ciudad innovadora”, format per 45 ciutats de les 62 que integren la xarxa.

Aquest grup de treball ha desenvolupat diversos projectes, com ara l’ABC de la Innovació, un document orientat a disposar d’un model que ajudi a adaptar les estructures i processos municipals cap a la configuració d'organitzacions àgils i eficients en la seva tasca de promoció de la innovació en l'entorn empresarial, emprenedor i ciutadà.