Els efectes de l'edat en la fertilitat femenina, en una conferència als Dijous de Mútua

La tercera conferència del cicle anirà a càrrec de la doctora Joana Peñarrubia, que parlarà sobre la "preservació social de la fertilitat"

Redacció
30 de maig del 2017
Actualitzat a les 16:38h
La sala d’actes de l’edifici docent de MútuaTerrassa acollirà, el proper dijous 1 de juny a les 18h, la tercera conferència del cicle Dijous de Mútua 2017, centrada en la preservació social de la fertilitat. Anirà a càrrec de la doctora Joana Peñarrubia, ginecòloga especialista en Reproducció Humana Assistida d’Àptima Centre Clínic MútuaTerrassa.

Darrerament hem assistit a un increment progressiu en l’edat de la dona al concebre el primer fill i en el nombre de dones que posposen la maternitat. En aquest context, un fet preocupant és el desconeixement respecte l’efecte deleteri de l’edat sobre la fertilitat femenina. I encara que les dones en siguin conscients, es té la creença que les tècniques de reproducció assistida poden compensar aquesta problemàtica però realment els resultats en dones d’edat reproductiva avançada no són massa bons.

Des d’un punt de vista teòric, les úniques formes d’evitar la dependència creixent respecte a la donació d’òvuls -la qual s’ha incrementat exponencialment durant els últims anys- serien aconseguir uns canvis socials que afavorissin la maternitat a edats més primerenques o la congelació d’òvuls joves per la posterior utilització de la pròpia dona, és a dir, el que s’ha anomenat “preservació social de la fertilitat”.

Al llarg d’aquesta conferència, la doctora Peñarrubia parlarà dels factors que han fet possible la congelació d’òvuls sense indicació mèdica, el perfil de les usuàries actuals i els resultats en termes de gestació. A més, intentarà aclarir les possibles indicacions de la congelació d’òvuls realitzant un anàlisi crític d’aquesta tècnica lluny dels possibles interessos comercials que comporta.