​Per què avui se celebra el Dia de l'Orgull Friqui?

El 25 de maig de 1977, fa 40 anys, es va estrenar als cinemes “Una nova esperança”, la primera entrega de la saga d'"Star Wars"

Redacció
25 de maig del 2017
Actualitzat a la 13:07h
Una selecció de «friquis»
Una selecció de «friquis» | Europa Press
Com cada any, els fans d'Star Wars, El Senyor dels Anells, The Big Bang Theory, Joc de Trons, X-Men o Bola de Drac sortiran avui al carrer per cridar “Sóc un friqui!”. Però, per què el Dia de l'Orgull Friqui se celebra el 25 de maig?

La data no està escollida a l'atzar, ja que un altre 25 de maig, però de 1977, avui fa 40 anys, es va estrenar  als cinemes Una nova esperança, la primera entrega de la saga d'Star Wars. Fou aquest dia l'escollit per raons òbvies pels friquis espanyols per exhibir sense contemplacions ni vergonya la seva devoció per pel·lícules, llibres, sèries, vídeojocs...

El Dia de l'Orgull Friqui va sorgir quan al web Univers Marvel un usuari (sota el sobrenom de Buebo) va discutir el fet que qualsevol friqui pogués o no denominar-se així, i el desig i el dret dels friquis i les activitats considerades friquis, com llegir còmics o jugar a rol, fossin reconegudes per la societat i no menyspreades. Així, amb la creació d'aquest dia, els friquis volen demostrar que no són un grup minoritari. 

Mobilitzats des del web oficial orgullofriki.com i ara també des de les xarxes socials, cada any des de 2006 en diverses ciutats espanyoles, els friquis organitzen activitats, com passis de pel·lícules, mostres, col·loquis, exhibicions, desfilades... per celebrar una diada que compleix més de 10 anys i que ja fa temps que va traspassar les fronteres de l'Estat.

Ho commemorem amb un parell de vídeos: un amb l'himne oficial de la festa, l'altre, un petit reportatge d'una de les celebracions a Barcelona.