TeC acusa el govern de «falta de valentia» per l'externalització dels autobusos

Els comuns creuen que la gestió directa s'ha descartat per comoditat i per incapacitat política en una decisió pactada amb la dreta

Xavi Matilla, portaveu de Terrassa en Comú.
Xavi Matilla, portaveu de Terrassa en Comú. | Joaquim Albalate
Redacció
25 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:52h
Terrassa en Comú ha lamentat aquest dijous la voluntat del govern municipal de treure a concurs el servei d'autobusos amb una concessió a deu anys, i, per tant, que es descarti la opció de municipalitzar un servei "essencial pel funcionament diari de la ciutat".

Els comuns han explicat que és "preocupant" que l'equip de govern fonamenti una "decisió política" amb arguments com la incapacitat d'abordar dos processos a la vegada o amb raons de tipus circumstancial.

La conclusió a què han arribat els comuns és que "l'equip de govern veu el servei d'autobusos com una patata calenta que cal evitar" i no "com un problema que cal treballar i solucionar en favor de la ciutadania", i reclama "valentia per solucionar problemes" al bipartit.

La prioritat política, afirma TeC, hauria d'haver estat la gestió pública i s'hauria d'haver fet tot el possible per assolir-la, per coherència amb altres processos de municipalització com el de l'aigua. En tot cas, el govern hauria "d'haver aportat quines són les qüestions tècniques concretes" que obliguen a renunciar a la gestió pública d'un servei tan essencial com el transport públic urbà.

TeC lamenta, però, que "en cap moment s'ha plantejat si aquesta podria ser una opció alternativa", i afirma que "se'ns ha fet perdre el temps en una comissió tècnica que tenia com a objectiu explorar la viabilitat de la municipalització de determinats serveis, quan d'inici no hi havia cap voluntat política".

De fet, els comuns afirmen que la municipalització s'ha descartat no només per comoditat i per incapacitat política, sinó que és una preferència política pactada amb els partits de la dreta: el PDECat, el PP i Ciutadans. 

"Privatitzar serveis públics de primer ordre mai hauria de ser una prioritat política i molt menys una via ràpida per oblidar-se del servei i estalviar-se mals de cap", etziben els comuns, que consideren "lamentable" que el PSC renunciï d'entrada "a fer l'esforç i opti pel camí fàcil i el confort" tot pactant amb la dreta. A més, afirmen que "tota concessió d'un servei requereix la capacitat de gestió per part de l'administració local per fer seguiment i control de la prestació del servei".