Terrassa, a la constitució de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Sostenible

És un dels 31 municipis que en formen part | La nova associació vol promoure i consolidar aquest tipus d'economia, i, també, optimitzar els recursos públics

Miquel Sàmper, a la constitució de l'Associació de Municipis per l'Economia Social i Sostenible.
Miquel Sàmper, a la constitució de l'Associació de Municipis per l'Economia Social i Sostenible. | Aj. Terrassa
Redacció
17 de maig del 2017
Actualitzat a les 14:04h
Terrassa ha participat, aquest dimecres al matí, en la constitució de l'Associació Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària (XMESS). El tinent d'alcalde de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació, Miquel Sàmper, ha representat el consistori terrassenc a l'assemblea constituent de la xarxa, que s'ha celebrat a la sala d'actes de Barcelona Activa i que ha comptat amb l'adhesió de 31 ajuntaments que representen el 44% de la població de Catalunya.

En una roda de premsa, el comissionat d'Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de Barcelona, Jordi Via, ha explicat que l'objectiu fundacional de l'associació és promoure, reforçar i consolidar l'economies social i solidària (ESS), i fixar objectius i estratègies comunes.

La meta és intensificar una estratègia territorial compartida per fer de l'ESS un dels instruments principals de superació de les actuals desigualtats socials, de generació d'ocupació de qualitat i d'impuls d'un model socioeconòmic més democràtic, just i sostenible.

Via ha insistit que els membres fundadors de l'associació representen gairebé al 50% de la població catalana, i que entre els seus objectius també es troba l'optimització dels recursos públics.

Així mateix, ha dit que els municipis ja han començat a intercanviar propostes d'actuació, accions concretes en benefici de l'ESS i en l'avaluació d'experiències: "Contribuïm a estendre el relat de l'ESS, que no té caràcter marginal ni assistencialista".

Es tracta d'explorar un nou model de desenvolupament territorial que "mobilitzi" millor els recursos del territori i doni prioritat les dimensions socials, ambientals i humanes de l'economia per resoldre amb major eficàcia les necessitats de la ciutadania.

Una trentena de municipis que creixerà en els propers mesos

Els ajuntament adherits amb: Arbúcies, Argentona, Artés, Badalona, Barcelona, Cabrils, Cardedeu, Castellar del Vallès, Celrà, Cerdanyola del Vallès, Collbató, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Girona, Manlleu, Mataró, Mieres, Montornès del Vallès, Navàs, Palafrugell i Ripollet.

També s'han unit Sabadell, Salt, Sant Adrià del Besòs, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida i els Monjos, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Vilafranca de Penedès i Vilassar de Dalt, mentre que altres municipis preveuen unir-se durant les properes setmanes i mesos.

El Pla de Treball 2017-2019 que ha marcat la Xmess té tres línies estratègiques: ajudar a enfortir a l'ESS en cada municipi; incidir i relacionar-se amb altres actors, i visibilizar la xarxa i les iniciatives relacionades amb l'àmbit or part dels seus membres.

La nova entitat suposa la formalització d'una xarxa de municipis que, des del 2015, treballa per promoure l'economia social i solidària a Catalunya i serà la primera entitat impulsada per municipis dedicada a la promoció de l'economia social de l'Estat Espanyol.