La CUP afirma que els concerts de Festa Major no representen la pluralitat musical de Terrassa

Lamenten que dos concerts monopolitzin més de la meitat dels diners i que cada any els tipus d'artistes siguin els mateixos

Redacció
11 de maig del 2017
Actualitzat a la 13:54h
Los Manolos protagonitzaran un dels concerts principals de la Festa Major de Terrassa.
Los Manolos protagonitzaran un dels concerts principals de la Festa Major de Terrassa. | David Garriga
A la CUP de Terrassa no són fans de Bustamante. O, si més no, no els agraden els concerts de la propera Festa Major, anunciats passat divendres per l'equip de Govern.

Segons els anticapitalistes, el cartell torna a repetir l'esquema de les edicions anteriors: un antic concursant d'Operación Triunfo o similars i un artista "revival" seran els caps de cartell. En aquest cas, l'artista càntabre i Los Manolos.

La repetició constant - en els últims quatre anys, hi ha hagut tres exparticipants d'OT - és una mostra, segons la CUP, del monopoli musical que regna a la Festa Major dissenyada per l'Ajuntament.

Ander Zurimendi, membre del partit, matisa que "no parlem sobre si a mi o a la gent de la CUP ens agrada personalment un concert o no, que no seria més que l'opinió d'un ciutadà més, sinó sobre el disseny plural de la programació". La queixa de la CUP ve, també, pel fet que, com va desvelar La Torre dilluns, dos grups o artistes s'enduen gran part del pressupost dels concerts.

Segons l'activista cupaire, "assegurar, com fa l'Ajuntament, que la programació garanteix la diversitat musical, és fer tripijocs per faltar a la veritat". Segons els cupaires, la mostra és que els més de 65.000 euros dels dos concerts principals van ser més que els altres concerts principals junts.

Tot i que no s'ha fet públic encara el pressupost dels concerts i els catxets dels artistes, diuen els cupaires, és previsible que entre Bustamante i Los Manolos tornin a endur-se el gruix de la partida.

Per tant, diuen, estem davant "d'un programa que concentra la major part del pressupost econòmic en només dos concerts, i que, a més, són una repetició anual en una mena de dia de la marmota terrassenc". Així doncs, no es garanteix el pluralisme i diversitat d'estils musicals de la ciutadania. Segons Zurimendi, "el pluralisme no és que hi hagi un concert de cada estil, sinó com reparteixes la partida econòmica i els escenaris entre les diferents sensibilitats".  

La CUP, que va proposar sotmetre els principals concerts a votació, veu "amb estupefacció" la negativa del PSC a que la ciutadania pogués mostrar les seves preferències en un procés de participació.
 
El gènere, desequilibrat

Altres aspectes que la CUP considera que s'han oblidat obertament és la igualtat de gènere, donat que mirant la programació, no sembla que les dones tinguin cap paper en aquesta Festa Major.

Tant és així, diuen, que entre els artistes i grups principals de 2017, només s'hi pot trobar una dona (D'Callaos), davant la vintena llarga d'homes que composen els grups Los Manolos, Los Chichos, Blaumut, Mesclat, D'Callaos i Bustamante.