El teatre documental de «Mos Maiorum» torna a Terrassa aquest diumenge

L'espectacle, estrenat a la passada edició del Festival TNT amb gran èxit de crítica i públic, explica la situació a la frontera del sud d'Espanya

Un moment de l'espectacle.
Un moment de l'espectacle. | M.M.
Redacció
10 de maig del 2017
Actualitzat a la 13:45h
L'Ateneu Candela de Terrassa acull aquest diumenge l'obra "Mos Maiorum, els costums dels avantpassats", un espectacle de teatre documental sobre la frontera sud estrenat a l'última edició del Festival TNT amb una gran acollida de públic i crítica.

"Mos Maiorum" va ser la producció guanyadora de la Caravana de Tràilers del TNT 2015, un projecte que serveix per ensenyar peces teatrals en construcció. D'entre les propostes que es presenten se n’escull una per votació popular que s’estrenarà a la següent edició del festival.

Aquesta, doncs, va ser la proposta més votada l'any 2015, un projecte d'Alba Valldaura, Mariona Naudin i Ireneu Tranis, coproduït per l'Antic Teatre i el CAET i que trasllada al públic directament als dos costats de la frontera sud espanyola presenciant, vivint i coneixent en primera persona els testimonis i protagonistes d'aquest conflicte oblidat.

L'obra mostra la gent que es juga la vida a diari per poder creuar a l’altra banda fugint de guerres i misèria i buscant una vida millor. Tots els testimonis que apareixen a l'obra són reals i van ser gravats en diversos viatges a la zona de Melilla, Nador Tànger i Ceuta, però també a Barcelona i Màlaga per l'equip de "Mos Maiorum".

Mos Maiorum vol traslladar l’espectador a aquest context, i és per això que la dramatúrgia està basada en la tècnica del "verbatim". Es tracta d'una tècnica teatral que consisteix en què els intèrprets reprodueixin fidelment, amb totes les pauses, accents, imperfeccions i matisos, les gravacions sonores que estan sentint: en aquest cas les entrevistes fetes sobre el terreny. Així es crea un efecte de veracitat que difumina l'actor i transporta els testimonis i protagonistes al centre de l’escenari. Després d’estrenar-se al Festival TNT, l'obra es va representar a diversos punts de l'Estat com ara les Canàries o l’Antic Teatre de Barcelona, i ara torna a Terrassa.

La representació serà a l'Ateneu Candela (carrer de Montserrat, 136, Terrassa) a partir de les set de la tarda. L'entrada anticipada, que es pot trobar a la llibreria Synusia, a la mateixa adreça, té un preu de 8 euros, mentre que a la taquilla en costarà 10.