La modernitat i la tècnica de Pere Català i Pic, en una exposició al mNACTEC

El museu acull una mostra itinerant de l'autor del famós cartell "Aixafem el feixisme" | La ciutat té una vinculació especial amb el fotògraf i publicista

Pere Català i Pic és l'autor del cartell 'Aixafem el feixisme'.
Pere Català i Pic és l'autor del cartell 'Aixafem el feixisme'. | PCP
Redacció
09 de maig del 2017
Actualitzat a les 10:48h
Aquest dijous el mNACTEC acull la inauguració de l'exposició "Pere Català i Pic. La modernitat i la tècnica". L'acte inclourà una conferència del comissari de l'exposició, Pablo Giori, sobre la figura de Pere Català i Pic. La inauguració, a les set de la tarda, estarà presidida pel director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Àlex Susanna, i el director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau.

L’exposició té com a objectiu recuperar la memòria visual d’un dels fotògrafs catalans més importants del segle XX: Pere Català i Pic. La trajectòria de Pere Català i Pic permet explicar la quotidianitat de l’ofici de fotògraf i alhora seguir de primera mà la història de Catalunya des de la perspectiva d’un intel·lectual, d’un self-made man.

Català i Pic és conegut sobretot com a fotògraf i com a autor del famós cartell "Aixafem el feixisme", però també va treballar en un banc, va ser aprenent, pintor i retratista, pare, activista de la pàtria petita, fototècnic publicitari, articulista i professor del Seminari de Publicitat, creador del Comissariat de Propaganda i cap d'edicions, literat sense publicacions, fotògraf industrial i artístic, calçotaire, alguerista, sardanista, viatger incansable i, sobretot, amic dels amics.

L’exposició presenta 35 reproduccions d’obres del fotògraf i 14 obres originals provinents del seu arxiu, diversos objectes que van pertànyer a Pere Català i Pic (una càmera, dietaris personals, negatius i formules per revelar i retalls de diaris d’època) i un audiovisual documental sobre la vida i l’obra enregistrat amb els investigadors que van treballar sobre el fotògraf.

De fet, l'exposició sorgeix de la publicació del llibre "Pere Català i Pic: Fotografia, publicitat, avantguarda i literatura", de l'investigador argentí Pablo Giori i editat per Rafael Dalmau, Editor. La mostra és una exposició itinerant que ara visita Terrassa, una ciutat que té una vinculació especial amb Català: el seu fill gran, el fotògraf Francesc Català-Roca, hi té un carrer dedicat, i a la ciutat també hi viuen un nét de Català Pic, Rafael Català i Dalmau, i dos besnéts.