La primera Guia de la Terrassa Modernista ja és a la venda

La revista, que es publica coincidint amb la Fira Modernista, vol divulgar el patrimoni històric i industrial de la ciutat i de Catalunya

La Guia de la Terrassa Modernista.
La Guia de la Terrassa Modernista. | Èmfasi Comunicació
Redacció
08 de maig del 2017
Actualitzat a les 15:04h
Aquest dilluns s'ha posat a la venda la Guia de la Terrassa Modernista, una revista que posa en valor l'immens llegat que alberga la ciutat perquè el modernisme no sigui un esquer d'uns pocs dies i recordar que hi és tot l'any. La publicació coincideix amb la celebració de la XV Fira Modernista, que prendrà els carrers aquest cap de setmana.

La revista està pensada per als milers de terrassencs que, els propers dies, sortiran al carrer però, també, "per a molts dels visitants que vindran de fora per conèixer un patrimoni excepcional".

Els impulsors de la publicació afirmen que "Terrassa és una de les ciutats amb més patrimoni modernista conservat. Malgrat que algunes obres colossals van enderrocar-se durant el franquisme quan el moviment modernista va estar molt defenestrat, com explica un reportatge que pot trobar-se a l'interior de les pàgines, és avui un dels indrets on és possible resseguir tot el fil de com funcionava una societat eminentment industrial: vies de comunicació, magatzems, filatures, vapors, llocs d’hostalatge, cases burgeses i cases obreres.

A banda, és clar, de l'afany per fer avançar la societat en grans obres públiques que s'observen en l'Escola Industrial, el Mercat de la Independència, el Parc de la Desinfecció o l'Hospital de Sant Llàtzer.

Un sumari organitzat per àrees temàtiques

En el sumari de la revista s'hi poden trobar diverses àrees temàtiques organitzades per colors. Els reportatges i articles divulgatius per explicar la importància del modernisme, tant a Catalunya com a escala local; el patrimoni que no va sobreviure; els jardins particulars i la seva influència en pintors tant capdavanters com el terrassenc Joaquim Vancells o el referent Santiago Rusiñol. Precisament, enguany, el convidat d’honor a la fira és Santiago Rusiñol, un artista total i un dels líders d’aquest moviment  global tant en el camp de la pintura com en el teatre. 

Una altra àrea temàtica és la històrica, feta en col·laboració amb investigadors del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa. A través de reportatges molt documentats podem endinsar-nos en l’obrerisme, la política, la cultura i la diversió o el paper de la dona en la indústria d’aquest temps. També poden trobar-s’hi entrevistes a conservadors com la Sílvia Carbonell, directora del CDMT, o la ingent tasca de la Fundació Privada Arxiu Tobella i la seva història de compromís amb la salvaguarda del patrimoni.

Per últim, s’hi poden trobar tres rutes imperdibles per descobrir i identificar sobre la trama urbana a través dels principals edificis de l'època: la ruta dels viatjants, la ruta fabril per la ciutat del fum o la ruta per la ciutat dels senyors, és a dir, la Terrassa més burgesa. 

Evidentment, la revista recull els principals actes programats per la Fira Modernista, que organitza l'Ajuntament de Terrassa, Comerç Terrassa Centre, Ca n'Aurell Comerç, el Centre de Documentació i Museu Tèxtil (CDMT), el Gremi Empresarial d'Hostaleria de Terrassa i comarca i la Coordinadora de grups de cultura popular i tradicional catalana de Terrassa.

Ha estat coordinada per la periodista Laura Pinyol, que dirigeix l'agència Èmfasi Solucions de Comunicació SCP, l'empresa responsable de l'edició. Ha comptat amb la direcció d'art del dissenyador gràfic Marc Andrés.  L’equip de redacció s'ha completat amb la participació del periodista José Luis Montoya, Joaquim Verdaguer, Rosa Rubio del CDMT i els historiadors Teresa Rodríguez, Anna Vila Gestí i Marcel Taló del CEHT.  

Les fotografies pertanyen als arxius de fotògrafs terrassencs bons coneixedors dels ritmes culturals de la ciutat: Jose Luis Montoya, Rafael Aróztegui, Montse Saludes o Rafel Casanova. Així mateix, han col·laborat en la recopilació de fotografies antigues la Montse Saludes de l'Arxiu Tobella.