Una còpia d'«El sol del membrillo» restaurada a Terrassa, al Festival de Cannes

La pel·lícula, que fa 25 anys va guanyar el premi especial del jurat, torna al Festival dins la secció de clàssics | La còpia que es projectarà, amb una resolució de 4K, ha estat restaurada a les instal·lacions egarenques de la Filmoteca

Fotograma de 'El sol del membrillo'.
Fotograma de 'El sol del membrillo'. | Youtube
Redacció
04 de maig del 2017
La pel·lícula El sol del membrillo va guanyar el Premi Especial del Jurat al festival de Cannes del 1992. 25 anys després torna al certamen amb una còpia digital 4K restaurada per la Filmoteca.

El film va néixer de la relació entre el cineasta i Antonio López quan pintava un codonyar al jardí del seu estudi madrileny. Els fruits reflectien la llum de les diverses estacions però també creixien dia a dia i doblegaven les branques de l'arbre. "Si ho vols veure, en un arbre està contingut tot l’univers", li va dir López a Erice.

Com ha destacat la Filmoteca en una nota, la càmera del cineasta va enregistrar aquesta lluita contra el temps i va afegir-hi un somni, explicat per Antonio López, on la dona del pintor completa aquest fascinant joc de miralls entre la realitat i la seva representació.

La restauració d'El sol del membrillo efectuada per la Filmoteca ha estat seleccionada per Cannes Clàssics, la secció del certamen francès que acull una vintena de films patrimonials d'arreu del món. Erice i la productora Camm Cinco SL han confiat al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca catalana l'escanejat a 6K, restauració i etalonatge a partir del negatiu de 35 mm i d’altres materials videogràfics originals. El realitzador, que ha supervisat tot el procés tècnic realitzat en aquestes instal·lacions de Terrassa, ha introduït algunes variacions en el muntatge original.

El sol del membrillo va guanyar el Premi Especial del Jurat i el de la FIPRESCI en una edició del festival de Cannes que comptava amb la presència de Pedro Almodóvar al Jurat. 25 anys després, tornaran a coincidir al mateix certamen, ara amb el manxec com a president del Jurat i El sol del membrillo a la secció de Clàssics.