Una guia de salut sexual pionera a tot el món, feta a Terrassa

Es tracta d'un llibret amb consells per a persones "amb genitals femenins de qualsevol gènere i identitat sexual"

Detall de la portada de la guia.
Detall de la portada de la guia. | LGTB Terrassa
Redacció
28 d'abril del 2017
Actualitzat a les 10:44h
Terrassa acollirà aquest diumenge la presentació d'una guia de salut sexual que, segons els seus creadors, és la primera del seu tipus a tot el món. Es tracta d'una guia elaborada per LGTB Terrassa inclusiva per a persones amb genitals femenins, sigui quina sigui la seva identitat de gènere i la seva orientació sexual.

La presentació serà a càrrec de l'actriu de La Cubana Babeth Ripoll el proper diumenge 30 de març a les 12 del migdia al Parc de Vallparadís de Terrassa (Torrent de la Font d'en Sagrera) durant la celebració de la Jornada per la Visibilitat Lèsbica.

Es tracta de la primera guia d'aquestes característiques que existeix, destinada a totes les persones amb genitals femenins independentment de la seva orientació sexual i identitat de gènere. Per tant, inclou les dones cisgènere heterosexuals, homosexuals i plurisexuals i les persones trans (també de totes les orientacions sexuals) que o bé han nascut amb genitals femenins o els tenen perquè s'han sotmès a una vaginoplàstia 

Aquesta guia és pionera perquè serà la primera guia d'aquestes característiques que es coneix a nivell mundial, i serà editada i impresa en català (també se'n farà una edició digital en castellà). Fins a dia d'avui a l'Estat Espanyol només existeixen dues guies semblants destinades només a dones (cisgènere) lesbianes i bisexuals i editades només en castellà.

Segons LGTB Terrassa, "a la nostra societat la sexualitat femenina ha estat tradicionalment invisibilitzada i només s'ha tractat la sexualitat des d'una perspectiva patriarcal i falocèntrica. Com a conseqüència existeix molta informació de salut sexual per a persones cisheterosexuals i per a homes cis que tenen sexe amb altres homes cis, però la informació per la resta de la població és pràcticament nul·la o, en alguns casos, totalment inexistent".

En un principi la idea va sortir per la necessitat d'informar sobre salut sexual a les dones que tenen sexe amb dones, ja que existeix una absoluta desinformació i molts dubtes entre elles. Si la informació per a dones cis lesbianes i bisexuals és escassa, per la comunitat trans, especialment les persones que tenen vulva i vagina, és totalment inexistent.

L'objectiu de la guia és arribar a la població més desinformada i que té menys accés a informació de salut sexual. Per això s'ha volgut fer una guia curta però directa, sintetitzant la informació més important, utilitzant un registre col·loquial per tal d'arribar a persones que tinguin menys coneixements biològics i escrita en gènere neutre perquè tothom s'hi pugui sentir inclòs.

Per tal d'aconseguir-ho l'hem redactat suposant que la persona a la que va dirigida té genitals femenins i què la persona o persones amb que té relacions sexuals poden tenir genitals femenins o masculins, sense suposar la identitat de gènere de cap de les persones involucrades i intentant incloure totes les pràctiques sexuals possibles. Segons la comissió de salut de LGTB Terrassa "hem volgut demostrar que es pot fer educació sexual d'una manera fàcil, sintètica i sense excloure a ningú".

La redacció de la guia ha estat realitzada per LGTB Terrassa, l'ONG Actuavallès ha col·laborat aportant la informació tècnica sobre salut sexual, Rubén Morral se n'ha encarregat de l'edició i Andrea Tamayo de les il·lustracions.

La presentació obrirà la Jornada per la Visibilitat Lèsbica que tindrà lloc a Terrassa. L'acte serà presentat per l'actriu Itziar Castro i apadrinat per Alejadra Castelló. Entre altres coses hi haurà música en directe, poesia, representacions teatrals, etc.
 

Cartell de la presentació.