Els pares del nord de Terrassa, indignats per la manca de places als instituts

Un centenar d'alumnes hauran de començar la Secundària en un centre de fora de la seva zona | La Generalitat proposa obrir línies fora de la seva àrea i les famílies ho consideren "injust"

Redacció
29 d'abril del 2017
Els pares lamenten que el retard de la construcció de l'Institut de Can Roca hagi agravat la situació.
Els pares lamenten que el retard de la construcció de l'Institut de Can Roca hagi agravat la situació. | Marcel Marsal/Arxiu ND
Els pares de la zona d'escolarització 2 de Terrassa han aixecat la veu per protestar contra la manca de places als instituts que els corresponen i que farà que un centenar de nenes i nens hagin de ser escolaritzats, quan comencin l'ESO el curs que ve, en centres de fora de la seva àrea.

Les famílies han engegat una petició en línia per demanar a la Generalitat que revisi la seva decisió de no obrir línies addicionals als instituts de la zona 2, que comprèn part dels barris del Centre, Sant Pere, el Torrent d'en Pere Parres, Can Boada, Poble Nou - Zona Esportiva, Can Roca, el Pla del Bon Aire, Can Tusell i Sant Pere Nord, i que faci un esforç per encabir tots els alumnes a la zona que els toca.

Es per això que demanem a la Generalitat de Catalunya que revisi la seva decisió de no obrir línies addicionals als instituts de la zona 2 de Terrassa, fent un esforç per encabir tots els nens de les escoles adscrites als instituts de la zona.

Segons afirmen els pares, que han començat una campanya a Change.org que ja ha aconseguit més de 900 signatures, el problema està en què les places disponibles als centres adscrits són molt inferiors al nombre d'escolars que hauria d'iniciar secundària el curs 2017-18, i que, després de la preinscripció, gairebé 100 alumnes no tenen plaça als instituts que els tocaria.

En el text que acompanya la recollida de signatures, els pares lamenten que "aquesta no és una situació imprevista o nova", ja que l'alta natalitat de l'any 2005 - l'any que van néixer els alumnes que acaben primària aquest juny - ja feia preveure aquest problema.

A més, diuen, se suma el fet que l'Institut de Can Roca, que "hauria d'haver obert les seves portes fa tres o quatre anys", continua en barracons i, com a mínim fins l'any que ve, no s'inaugurarà. Si les retallades no haguessin paralitzat la construcció, diuen, el problema hauria quedat resolt.

Una solució "injusta" i excloent

La solució que ha donat la Conselleria d'Ensenyament, sense fer cas de les recomanacions de l'Ajuntament, diuen els pares, ha estat obrir dues línies noves a instituts que es troben fora de la zona 2, on no hi ha tanta demanda de places, i desviar els nens que, per sorteig, no trobin lloc als instituts que han demanat.

Els pares, però, creuen que és una sol·lució "ni adequada, ni assenyada, fins i tot injusta", que obliga els infants a anar a instituts amb què "els pares, i en molts casos els nens, no comparteixen el projecte educatiu". També se suma la dificultat de moltes famílies per a poder portar els nens a aquests instituts, ja que tenen altres fills a les escoles de la zona 2.

El problema, però, va més enllà: "estem parlant de nens d'onze anys als que estem separant del seu entorn habitual en un període en el que estan forjant la seva personalitat, fent-los encara més difícil el ja de per si complicat pas de l'escola primària a l'institut", diuen els pares.

"En un moment en el que tots parlem del dret a decidir, de llibertats, de valors i del que és just, no trobem millor exemple que el dret que té un infant i els seus pares a decidir com i on es formarà, no sols acadèmicament, si no com a persona", diuen, i també afirmen que aquesta decisió es vegi compromesa "per una resolució purament administrativa, presa a esquenes dels implicats" és injusta i contrària "a l'esperit que volem transmetre als nostres fills".

Quinze centres de primària i sis de secundària, la meitat dels quals públics

Els tres centres de secundària públics que pertoquen a la zona 2 són l'Institut Torre del Palau, l'Institut Montserrat Roig i l'Institut de Can Roca, aquest últim, ara per ara, encara en barracons. D'altra banda, hi ha fins a vuit escoles en la mateixa zona: Abat Marcet, Enxaneta, Lanaspa-Giralt, El Vapor, Serra de l'Obac, Pere Viver, Font de l'Alba i La Roda.

Pel que fa a l'ensenyament privat concertat, hi ha set centres de primària (Martí, Airina, Santa Teresa de Jesús, l'Avet, Cultura Pràctica, Mare de Déu del Carme i Martí), dels quals els últims tres tenen una continuïtat a l'ESO.