Signat el conveni entre Ajuntament i Generalitat per completar l'esponjament de Ca n’Anglada

La última fase preveu l'expropiació i l'enderroc dels últims quatre blocs i els treballs de reurbanització de la zona, amb una inversió prevista de 7,5 milions d'euros

Representants de l'Ajuntament de Terrassa i de la Generalitat han visitat les obres.
Representants de l'Ajuntament de Terrassa i de la Generalitat han visitat les obres. | Rafel Casanova BCF
Redacció
24 d'abril del 2017
Actualitzat a les 17:05h
La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa han signat aquest matí un conveni per a l’execució de la tercera i última fase de les obres d’esponjament del barri de Ca n’Anglada de Terrassa (Vallès Occidental). El conveni l’han signat aquest matí el tinent alcalde de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, Marc Armengol; la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs; i el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt. L’acte de signatura ha comptat també amb la participació de la tinenta d’alcalde de Drets Socials i Serveis a les Persones i regidora d’Habitatge i Mediació Comunitària, Lluïsa Melgares, així com del secretari d’Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, i el director de l’INCASÒL, Damià Calvet.

Per a Lluïsa Melgares, “avui és un dia important, ja que fem un pas més en la nostra voluntat de fer entrar aire fresc als carrers del barri, fent-lo més digne i amable per als veïns i per a tota la ciutat”. En aquest sentit, Melgares ha volgut agrair la implicació “tant de la Generalitat de Catalunya, dels propis veïns, com de tot el personal de l’administració que hi està implicat, en un projecte d’èxit que permetrà millorar la convivència, la cohesió i el sentiment de pertinença al territori, tal com tots i totes desitgem”. La tinenta d’alcalde, finalment, ha recordat que “des de l’Ajuntament continuarem treballant al barri, tant pels que s’hi queden com pels que han de canviar d’habitatge per aquest tercera fase de l’esponjament que avui formalitzem”.

Per la seva banda, la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs ha destacat la bona predisposició de tots els actors implicats, que ha fet possible la transformació i l’esponjament de Ca n’Anglada. “Això ha estat possible gràcies a la col•laboració ferma i franca entre els veïns, l’Ajuntament de Terrassa i el Govern de la Generalitat”, ha assegurat. En aquest sentit, la consellera ha explicat que els problemes de diferents tipus en els habitatges del barri van conduir a una degradació social que va fer necessari actuar i ha recordat que el 2012 l’Ajuntament de Terrassa i la Generalitat van signar un primer conveni per a la remodelació del barri.

“No parlem només d’urbanisme”, ha subratllat la consellera, “parlem també de condicions de vida i de l’afectació social en un barri concret. Amb la signatura d’aquest conveni ens estem comprometent a una millora de la qualitat de vida en el barri de Ca n’Anglada i a una millora també del conjunt de Terrassa, i per això estem d’enhorabona”, ha conclòs.

La darrera fase de les obres preveu l’expropiació i enderroc de quatre blocs del barri, amb un total de 80 habitatges afectats, el reallotjament de 36 famílies i la reurbanització de l’entorn. La primera part de la fase està previst que s’executi entre aquest any i el 2018, mentre que la segona part es realitzarà entre el 2018 i el 2019.

Un cop acabades les obres, s’hauran enderrocat nou blocs amb 184 habitatges i s’hauran reallotjat 90 famílies. La inversió total realitzada al barri arribarà gairebé als 17 milions d’euros, finançats al 50% entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa.

El 12 de setembre de 2012 la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa van signar un conveni per enderrocar els nou edificis ubicats a la part nord del barri de Ca n’Anglada, afectats per diverses patologies. Des d’aleshores s’ha efectuat l’enderroc de tres blocs, dos més estan en fase d’execució, i s’han reallotjat 54 famílies. Com ja es van fer amb les 54 famílies de les fases I i II, el 36 reallotjaments previstos els gestionarà l’Oficina Municipal de l’esponjament de Ca n’Anglada.