Terrassa es prepara per un Sant Jordi multitudinari

Un total de 286 parades vendran llibres i roses a tota la ciutat | El fet que la Diada sigui un diumenge allarga la celebració a tot el cap de setmana

Celebració de Sant Jordi a la Plaça Vella de Terrassa, en una imatge d'arxiu.
Celebració de Sant Jordi a la Plaça Vella de Terrassa, en una imatge d'arxiu. | A. T.
Redacció
22 d'abril del 2017
Un total de 286 parades de llibres i roses ompliran els carrers de Terrassa aquest cap de setmana per celebrar la Diada de Sant Jordi. La coincidència del 23 d'abril en diumenge fa que, aquest any, també el dissabte la ciutat estigui plena de punts de venda: fins a 49.

Precisament per ser festiu, la Diada d'enguany s'espera multitudinària, amb un conjunt d'activitats organitzades per l'Ajuntament de Terrassa i diferents entitats ciutadanes. Entre les més destacades cal remarcar el Gran Concert de Sant Jordi en el 5è aniversari dels Amics de l'Òpera i la Sarsuela de Terrassa, a l'Auditori Municipal, i la Ballada de Bastoners i l'exhibició castellera a la plaça Vella, a les 18.30 i 20 h, respectivament.

286 parades de llibres i roses

L'Ajuntament de Terrassa ha atoritzat enguany un total de 286 punts de venda, 35 menys que l'any passat. De les 286 parades autoritzades, 174 seran de roses, 32 de llibres i les 80 restants seran mixtes (llibres i roses). Entre els paradistes hi haurà pràcticament totes les llibreries i floristeries de la ciutat, tot i que també s'hi podran trobar tot tipus d'entitats i associacions de la ciutat.

Per ubicació, la majoria es concentren al Centre i la Rambla d'Ègara, destacant punts tradicionals com la plaça Vella (20), l'eix carrer Major - Portal de Sant Roc (31), el Raval de Montserrat (27) i la Rambla d'Ègara (32). També hi haurà parades a espais com la plaça del Doctor Robert (11) o el carrer de la Font Vella (8).

Fora d'aquesta zona, els llocs amb una major concentració de parades es donarà a les vies principals, com el Passeig del Vint-i-dos de Juliol, la rambla de Francesc Macià, les avingudes de l'Abat Marcet, Barcelona o Béjar.

Com és tradició, a diverses parades hi haurà autors signant i dedicant els seus llibres. Per exemple, el poeta Carles Batalla serà a la llibreria La Temerària al matí, mentre que per la parada d'Abacus hi passaran Sílvia Alcàntara, Josep Lluís Badal o Lluís Prats, per exemple.

Programació especial a la ràdio i la televisió municipals

La Ràdio Municipal de Terrassa i Canal Terrassa Vallès han preparat per diumenge un programa Especial Sant Jordi i sortiran al carrer amb motiu de la Diada, instal·lant un escenari al Raval de Montserrat, davant de l'atri de l'Ajuntament. Entre les 12 i les 14 h, Mariona Tomàs, Oriol Carreras, Toni Bernabé i Ferran Moreno oferiran un programa que s'emetrà de manera simultània a la ràdio i a la televisió municipals, amb entrevistes, recomanacions, connexions en directe amb diferents punts de la ciutat, i un concurs d'Instagram i de dibuix per als més petits, amb lots de llibres com a premi.

Activitats a les biblioteques

Durant tota la setmana, a totes les biblioteques de la ciutat s'han anat realitzant mostres i presentacions de les novetats de Sant Jordi, tant per adults com per a infants.

Per cinquè any consecutiu, la Biblioteca Central se suma a la celebració, aquest dissabte, de la Revetlla de Sant Jordi que organitza el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i que s'ha consolidat com una convocatòria singular en què les biblioteques s'omplen de propostes culturals per a tothom i fan una jornada de portes obertes festiva, entorn del llibre, la lectura i les biblioteques.

A més, aquest dissabte se celebra el desè aniversari de la BD4 i, per celebrar-ho, s'ha organitzat  una festa popular, de 10 a 14 h, a la plaça de l'Assemblea de Catalunya. També s'han previst tot un seguit d'actes, adreçats a diferents públics, del 21 al 28 d'abril a la mateixa biblioteca.

Activitats del Museu de Terrassa

El Museu de Terrassa organitza el taller familiar "El Sant Jordi... al Museu: Menja lllibres!", dins del cicle d'activitats infantils La mainada al Museu, adreçat a infants de tres a sis anys. L'activitat, que proposa elaborar un punt de llibre amb un drac com a protagonista, tindrà lloc a la Casa Alegre de Sagrera avui, 21 d'abril, a les 17.30 h i demà dissabte, a les 11 h.

El diumenge, a les 11 i a les 12.30 h, a la Casa Alegre de Sagrera, s'ha organitzat l'activitat "Per Sant Jordi, la llegenda del drac", dins del mateix cicle d'activitats infantils, al voltant de la llegenda del drac que fa molts anys vivia al massís de Sant Llorenç del Munt.