​El Vallès, la comarca que aplega més treballadors d'empreses multiserveis

Registra el 15,44% de tot Catalunya | Terrassa i Sabadell concentren el major nombre de les 136 que UGT té detectades | El secretari comarcal, José Luis Fernández: "El Vallès es el viver de la precarietat"

El secretaria comarcal d'UGT, José Luis Fernández, i l'autora de l'informe, Afra Blanco
El secretaria comarcal d'UGT, José Luis Fernández, i l'autora de l'informe, Afra Blanco | Albert Hernàndez
Redacció
19 d'abril del 2017
Actualitzat a les 14:46h
El Vallès Occidental és la comarca catalana que reuneix més treballadors de les empreses multiserveis, amb 5.002 persones i que suposa el 15,44% de Catalunya. Aquesta és una de les conclusions del informe de la UGT Regió Metropolitana del Vallès Occidental 'ERO's - Multiserveis, l'estafa de la PPatronal', elaborat per la ​membre de la Comissió Permanent de la Regió Metropolitana de Barcelona – UGT de Catalunya, Afra Blanco. 

Blanco ha vinculat "el creixement exponencial" d'aquestes companyies amb la reforma laboral. Després de la seva aprovació "es van signar 5.317 acomiadaments legals" i actualment hi ha 5.002 persones treballant en aquestes empreses al Vallès. La sindicalista ha afirmat que "les casualitats no existeixen". A més, ha apuntat que les dades augmenten si s'acota al cinturó de Barcelona, ​​havent-hi un 44,50% dels empleats a la comarca i ha recordat que el 82,6% d'aquestes empreses estan situades a la regió metropolitana de la capital catalana.

Tal com ha explicat, en la presentació que s'ha fet aquest dimecres a la seu d'UGT a Sabadell, a la demarcació tenen localitzades 136 empreses registrades, concentrant-se la majoria entre Sabadell i Terrassa. Encara que no ha descartat que n'hi hagin més.  

Un 10% més de jornada

El secretari comarcal de la UGT del Vallès Occidental, José Luis Fernández, ha dit que el Vallès ha passat de ser un referent industrial "al viver de la precarietat". Ha detallat que aquestes firmes multiserveis operen en sectors farmacèutics, agroalimentaris i de transport, amb condicions que van des "d'un 10% més de jornada i prop d'un 40% menys de salari", que suposen entre uns 600 o 700 euros menys respecte a l'empresa mare i ha indicat que fins i tot hi ha "alguna administració pública".

Per això, el pròxim pas que es durà a terme serà anar "on està l'explotació perquè es facin denúncies", encara que ha reconegut que es tracta d'una "explotació laboral legal i regulada per la reforma laboral". González proposat la "derogació immediata" de la reforma laboral, un augment dels inspectors de treball, l'anul·lació de la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques (CNAE) que emparen aquestes pràctiques i un acord entre sindicats, patronals i administracions per regular l'externalització i subcontractació de serveis a tota l'administració pública.

Així mateix, ha fet arribar a tots els ajuntaments del Vallès Occidental que en els pròxims plens d'abril s'inclogui una moció perquè incloguin clàusules socials en la contractació de serveis.