La pista d'atletisme de Can Jofresa perd l'homologació per estar obsoleta

La Reial Federació Espanyola d'Atletisme ja no la considera una instal·lació atlètica perquè no s'adapta a la normativa vigent | La UAT lamenta que la manca de manteniment perjudica el club, que no podrà acollir competicions ni homologar marques | L'Ajuntament té intenció de renovar la pista el 2018

Una competició d'atletisme a la pista de Can Jofresa.
Una competició d'atletisme a la pista de Can Jofresa. | UAT
22 d'abril del 2017
La Federació Espanyola d'Atletisme ha retirat l'homologació a la pista d'atletisme de Can Jofresa perquè està obsoleta. Segons la nova normativa de la Federació Espanyola, les pistes que tenen més de deu anys han de passar per un procés de rehomologació. És el cas de les pistes de la Zona Esportiva Municipal, que tenen 28 anys.

Santi Ferrer, president de la Unió Atlètica Terrassa, el club que fa ús de la instal·lació, ha explicat a La Torre que és extraordinari que una instal·lació d'atletisme estigui tants anys sense reformar-se. "La majoria de pistes es renoven cada deu o quinze anys com a molt", diu, "i a Can Jofresa no s'han fet mai, només alguna petita actuació a la recta dels cent metres".

Preguntat al respecte, el regidor d'Esports, Dani Nart, ha declarat a aquest diari que la deixadesa de la Zona Esportiva Municipal es deu al "dèficit important" que la ciutat arrossega des de fa anys en l'àmbit esportiu. "Realment, la competència pel que fa als equipament esportius és de la Generalitat, tot i que l'Ajuntament hi participa en el què pot", explica Nart, que admet que en els darrers anys ni l'administració catalana ni la local han destinat gaire recursos als equipaments perquè hi havia "altres prioritats".

Tot i que la pista va perdre l'oficialitat - i ja no consta com a instal·lació atlètica - a principis de mes, i a l'espera de la notificació oficial de la Federació Espanyola, el tècnic de la Federació Catalana ja havia avisat, tant a la UAT com al consistori, que l'estat de la pista no permetria obtenir una nova homologació. La de Terrassa és una de la cinquantena de pistes a tot l'estat espanyol que han perdut la idoneïtat, segons la normativa vigent, per a practicar-hi atletisme.
 

Una atleta, en una competició a les pistes de Can Jofresa. Foto: UAT


L'estat de les instal·lacions ja havia aixecat malestar durant un llarg temps entre els atletes i socis del club, afirma Ferrer. "El desgast de la pista ja havia provocat que molta gent s'enfadés, ja portem moltes queixes", i diu que el proper pas és reunir-se amb l'Ajuntament, el titular de la instal·lació. A l'altra banda, Dani Nart explica que el mal estat de les pistes ja s'havia posat sobre la taula en diverses ocasions, i que tot i que la voluntat sempre ha estat de solventar aquest aspecte, fins ara no hi ha hagut la urgència de fer-ho.

Com a club, a la Unió Atlètica la pèrdua de la homologació l'afecta, sobretot, a l'hora d'acollir competicions: "si ens toca, per sorteig, organitzar la lliga per clubs, hauríem de buscar una altra pista i fer-nos càrrec de totes les despeses, per exemple". També perjudica la tasca de promoció de l'esport que fa la UAT, com ara les múltiples jornades d'atletisme escolar que organitza. "La pista no reuneix les condicions per acollir-ho", lamenta Ferrer.

Nart explica que, certament, Terrassa no podrà acollir competicions atlètiques perquè "no hi ha cap alternativa" a les pistes de Can Jofresa. Per això, afirma que la renovació de l'equipament és "una de les prioritats" del servei d'Esports, que, de fet, ja ha començat a fer algunes millores. "S'està actuant a la gespa i s'està substituint el sistema de rec, i també s'està començant l'obra per cobrir la pista poliesportiva i per pavimentar l'aparcament", afirma el regidor.

Pel que fa a la pista d'atletisme en si, Nart afirma que l'objectiu és tenir redactat el projecte executiu al llarg d'aquest any i, així, intentar renovar totalment la pista al 2018, si hi ha la disponibilitat pressupostària per fer-ho. El cost és elevat, al voltant d'uns 300.000 euros, però és una inversió "necessària".

De fet, l'edil afirma que la renovació dels equipaments esportius, en general, és una prioritat. A més de les obres previstes a Can Jofresa, aquest 2017 també es començarà el nou camp de futbol i rugbi de Les Fonts. A més, s'han fet un seguit de petites actuacions per millorar l'accessibilitat i la seguretat d'alguns equipaments per adaptar-los a les noves normatives, "una feina que pràcticament no es veu, però que hi és". A més, s'està començant a treballar en el Pla Director de l'Esport, que recollirà les necessitats d'equipaments amb la col·laboració d'usuaris i entitats i definirà cap on ha d'anar la política esportiva municipal de Terrassa.
 

La pista de Can Jofresa, amb les vores en mal estat. Foto: UAT