Castellbisbal, seu d'una jornada sobre masoveria urbana de la Diputació

La sessió s'ha celebrat aquest mes de març i ha servit per presentar diversos projectes de masoveria que s'estan duent a terme

Redacció
28 de març del 2017
Actualitzat a les 11:40h
La jornada va reunir una cinquantena de tècnics d'habitatge i urbanisme.
La jornada va reunir una cinquantena de tècnics d'habitatge i urbanisme. | Aleix Mateu/Aj. Castellbisbal
Castellbisbal ha acollit, aquest mes de març, una jornada organitzada per la Diputació de Barcelona per tractar diverses qüestions relacionades amb la masoveria urbana.  L'elecció de Castellbisbal va estar motivada pel fet que, des de fa un any, el nostre municipi participa en un pla pilot de la Diputació que té per objectiu traslladar la figura de la masoveria (tradicionalment associada al camp) a un àmbit urbà.

Durant la sessió de treball es va presentar la "Guia metodològica de masoveria urbana" que ha elaborat la Diputació i es va fer una taula rodona sobre qüestions pràctiques i experiències municipals que s’estan duent a terme per impulsar aquest tipus de masoveria.

La jornada es va celebrar el dia 10 i va comptar amb l’assistència d’una cinquantena de tècnics d’Habitatge de la Diputació i de diferents pobles i ciutats de la província, com Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès o Barcelona. És especialment significatiu el fet que la valoració de la sessió formativa va ser excel·lent tant per l’interès dels continguts que s’hi van oferir com per la dinamització de la taula rodona i l’organització en general.

Què és la masoveria urbana?

La masoveria urbana és una proposta alternativa per donar vida als pisos i cases que es troben desocupats. En concret, consisteix a establir un acord segons el qual els propietaris d’habitatges buits els ofereixen a un preu més baix que el del mercat a canvi que els llogaters es comprometin a fer-hi determinades tasques de manteniment o rehabilitació.

El regidor de Patrimoni Urbà de Castellbisbal, Salvador Segura, explica que la masoveria és una iniciativa que actua en dos àmbits, ja que “pot considerar-se com un habitatge social perquè s’ofereix a un preu més baix que l’habitual i, a la vegada, potencia la rehabilitació del patrimoni urbà i la reactivació dels centres urbans”. I és que en molts casos, s’ofereixen cases antigues que han quedat buides i en desús i que es troben en un procés de deteriorament continuat.