ERC-MES proposa impulsar a Terrassa la «quarta revolució industrial»

Els republicans volen estudiar l'aplicació de noves eines tecnològiques per revifar el sector industrial a la ciutat

Redacció
27 de març del 2017
Actualitzat a les 14:59h
El grup municipal d'ERC-MES a Terrassa presentarà al ple d'aquest dijous una proposta per impulsar la "quarta revolució industrial" a la ciutat. La indústria 4.0 fa referència a l'aplicació de les noves possibilitats tecnològiques, com l'automatització, la sensorització, el tractament de dades o la impressió 3D, que porta, ja en l'actualitat, al món industrial cap una nova realitat.

Els republicans afirmen que, tot i la forta davallada del teixit productiu a Terrassa des de l'inici de la crisi, avui en dia la indústria suposa un 15% dels centres de treball, i un 18% dels treballadors assalariats, cosa que demostra que és un sector estratègic per l'economia de la ciutat, i també per la comprensió del teixit urbà i de la identitat com a ciutat.

Davant d'això, el grup municipal d'ERC-MES proposa realitzar una diagnosi global de l'aplicació de la indústria 4.0 en el teixit productiu de la ciutat, i complementar-ho amb una proposta de transformació de les empreses, les infraestructures públiques de suport empresarial i els dispositius de formació inicial i contínua de la població activa de Terrassa. Segons el portaveu del grup, Isaac Albert, pretén complementar el Pla de Desenvolupament Industrial de Terrassa, i preparar la ciutat i el seu teixit productiu de cara al futur.

Segons ha explicat Albert, "la indústria 4.0 no portarà, a curt i mitjà termini, un futur robotitzat, però sí que es podrà veure una profunda transformació dels nostres entorns de treball i de la forma de relacionar-se amb les fàbriques". Les noves eines donen una oportunitat de reindustrialitzar l'entorn, potenciant la indústria ja existent i retornant-la, de forma poc invasiva, a l'entramat urbà, i augmentar, també, la mà d'obra qualificada. 

D'altra banda, el portaveu republicà ha indicat que la ciutat "no pot obviar" els estudis que apunten a la desaparició, al llarg del temps, d'algunes professions i de mà d'obra per la robotització de la producció.

Per als republicans, "la quarta revolució industrial suposa un repte davant el qual cap administració pot girar l'esquena", i cal una diagnosi acurada per veure el potencial de transformació de la indústria terrassenca cap a aquest nou paradigma, però també "plantejar com això pot traduir-se en potencial d'ocupabilitat per tota la ciutadania".
 

La proposta que presentarà ERC-MES al ple de dijous. Foto: ERC-MES