L'empresa Ficosa passa a mans de Panasonic

La família Pujol deixa de tenir el control sobre la major part de l'accionariat | La participació de Panasonic a l'empresa passa del 49% al 69% | El centre ubicat a Viladecavalls amb més de 1.700 treballadors es mantindrà en funcionament

Redacció
21 de març del 2017
Actualitzat el 22 de març a les 10:58h
La planta de Ficosa a Viladecavalls.
La planta de Ficosa a Viladecavalls. | Ficosa
L'empresa Ficosa, que compta amb un centre amb més de 1.700 treballadors a Viladecavalls, canvia de mans. Ficosa és un proveïdor global de primer nivell que es dedica a la investigació, desenvolupament i comercialització de sistemes de seguretat, comunicació i eficiència per a l'automoció. Fins ara en mans de la família Pujol, ara serà Panasonic qui tindrà el control sobre l'empresa. Les dues parts han reforçat la seva aliança de capital i negoci amb l'objectiu d'accelerar el desenvolupament de noves tecnologies de visió, seguretat, connectivitat i eficiència (cotxe connectat, vehicle autònom, conducció assistida i mobilitat elèctrica), unes àrees que presenten un gran potencial de creixement . A més d'impulsar l'intercanvi tecnològic i de producte, aquesta decisió aprovada pel Consell de Panasonic, respon a la voluntat de potenciar les sinergies regionals i a nivell de clients, que aporten un extraordinari valor al negoci de les dues companyies.
 
Com a conseqüència d'aquesta decisió, la participació de Panasonic a Ficosa International s'incrementarà en un 20%, passant del 49% actual fins al 69%. La resta del capital seguirà en poder de la família Pujol, fundadora de la multinacional, que mantindrà la seva actual participació del 31% a través de Ficosa Inversión. Aquesta operació estava prevista en el full de ruta fixat a l'inici de l'aliança entre les dues companyies, signada el 30 de juny de 2015.
 
Per completar la transacció, s'han de complir altres precondicions i condicions generals, inclosa l'obtenció de l'aprovació de les autoritats europees i altres autoritats pertinents.
 
La gestió de la companyia seguirà liderada per l'actual equip directiu de Ficosa, amb Xavier Pujol com a conseller delegat, que es manté com a responsable de la projecció del lideratge de la companyia a nivell mundial i l'èxit dels reptes futurs. En virtut de l'operació, el consell d'administració de Ficosa quedarà format per 7 representants de Panasonic i 4 de la família Pujol.
 
Viladecavalls serà un hub tecnològic

Com a resultat d'aquest nou escenari, Ficosa passarà a ser una Divisió de Negoci Global d'AIS Automotive Business de Panasonic. D'aquesta manera, el centre d’R+D de Ficosa a Viladecavalls es convertirà en el hub tecnològic en sistemes de connectivitat, e-mobilitat i ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) per a l'aliança.
 
Yoshio Ito, Senior Managing Director de Panasonic, comenta: “Tant Panasonic com Ficosa mantenen una ferma filosofia de gestió, pel que esperem beneficiar-nos de les sinergies d'impulsar l'aliança de negoci entre les dues companyies no només en la fabricació de sistemes de miralls electrònics, sinó també en el desenvolupament de tecnologia per crear un vehicle connectat. Anem a accelerar el desenvolupament aprofitant les nostres respectives fortaleses, crec fermament que això ens permetrà crear una estratègia per seguir creixent”.
 
Per la seva banda, Xavier Pujol, conseller delegat de Ficosa, emfatitza la importància estratègica de l'operació: "En els últims anys, a Ficosa, hem fet un important esforç per dur a terme una profunda transformació tecnològica basada en el desenvolupament de productes de major valor afegit en electrònica i software. No obstant això, el repte tecnològic que dibuixa l'actual transició de l'automòbil és enorme i requereix grans inversions. És per aquest motiu que el suport de Panasonic és clau per accelerar les sinergies entre les dues companyies, consolidar el nostre projecte industrial i tenir la suficient massa crítica per liderar la transició del mercat de l'automòbil a la connectivitat del vehicle, el cotxe autònom, els sistemes de seguretat per a una conducció cada cop més assistida i l'e-mobilitat ".
 
Una companyia amb més de 1.700 treballadors a Viladecavalls
 
Ficosa Inversión reemborsarà el deute contret amb la Generalitat de Catalunya (50 milions d'euros) el 2009 durant la recessió econòmica mundial i la seva posterior subrogació el 2015, més un rendiment del 29% a través dels fons de la mateixa Ficosa i dels ingressos procedents de la transacció.
 
En paraules de Xavier Pujol: “Ficosa agraeix el suport rebut per la Generalitat de Catalunya, que ha apostat en tot moment per la consolidació del grup. I afegeix: "L'aliança entre Ficosa i Panasonic no només és estratègica per ambdues companyies, sinó que representa un important pas per al futur del teixit industrial de Catalunya i Espanya, enfortint la capacitat d'innovació, la competitivitat i l'ocupació del país”.
 
Des de 2009, el grup ha aconseguit doblar les seves vendes -des d’aproximadament els 550 milions fins als 1.112 milions el 2015-, alhora que ha superat els 10.280 treballadors a tot el món i els 1.700 a Viladecavalls (Barcelona). Actualment, la companyia compta amb prop de 1.000 enginyers a nivell global, dels quals més de 670 treballen al Centre Tecnològic de Viladecavalls, on el 2016 es van contractar a 217 enginyers. La companyia també ha doblat la seva inversió en R+D fins a destinar en l'actualitat aproximadament el 6,5% de la facturació.
 
El 2011 Ficosa va assumir el gran repte de fer un pas estratègic, no exempt de risc, per reforçar la seva aposta per les noves tecnologies mitjançant la integració dels actius de la multinacional Sony a Viladecavalls. Aquesta aposta va constituir una de les reconversions empresarials més importants d'aquest país en els últims anys i va permetre la continuïtat laboral d’unes 550 persones, de les quals unes 200 ocupaven posicions tècniques (130 enginyers).
 
Pujol destaca: “El principal centre d'investigació i desenvolupament de la companyia seguirà ubicat a Viladecavalls, oferint immillorables perspectives al futur d'aquesta important instal·lació tecnològica i industrial i un valor estratègic rellevant per a l’aliança especialment al mercat europeu”.

L'execució del pla estratègic dissenyat pels executius de la companyia a l'inici de la crisi ha millorat la rendibilitat del grup, un fet que li ha permès dur a terme importants inversions en aquests darrers anys, alhora que estar en una posició per invertir més de 500 milions d'euros en els propers 5 anys.