«Si l'aigua cau, tot floreix»: la CUP defensa la municipalització de l'aigua a Terrassa

La diputada Mireia Boya, juntament amb altres representants cupaires, donen suport a la manifestació del 19 de març

Representants de la CUP, presentant la campanya per la remunicipalització de l'aigua.
Representants de la CUP, presentant la campanya per la remunicipalització de l'aigua. | J. A.
10 de març del 2017
Actualitzat a les 14:51h
La CUP ha manifestat el seu suport aquest divendres a la manifestació per la remunicipalització de l'aigua que es farà a Terrassa el proper 19 de març. La marxa, que sortirà al migdia de l'Estació del Nord i farà parades davant de la seu de Mina i de l'Ajuntament, també és la protagonista d'una campanya que vol estendre el conflicte de Terrassa a tot el territori català.

En una roda de premsa en què la regidora cupaire Maria Sirvent ha rebut el suport de representants de la CUP a nivell nacional, de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i de municipis com Sabadell o Barcelona, els cupaires han fet una crida a defensar la gestió pública de l'aigua i a "condemnar l'ofensiva contra la sobirania municipal" per part de Mina i Agbar amb "amenaces i un discurs de la por basat en negar la titularitat pública i en la judicialització dels acords del ple ".

La diputada cupaire al Parlament Mireia Boya ha citat Manuel de Pedrolo: "si l'aigua cau, tot floreix", una metàfora que ha fet servir per explicar que la remunicipalització de l'aigua és, en definitiva, una mostra de sobirania. "Volem ser sobirans: per damunt de la qüestió nacional cal ser sobirà en molts aspectes", i un d'ells, ha dit, és la sobirania ecològica, per recuperar el control dels recursos.

La CUP, ha dit Boya, opta sense embuts per una gestió directa i per "desmercantilitzar" l'aigua. "No podem permetre que empreses com Agbar, Sorea, ATLL o Mina s'enriqueixin amb la gestió d'un bé públic cada cop més escàs". 

Boya ha afirmat que, des del Parlament, la CUP ha engegat dues iniciatives a favor de la gestió pública de l'aigua: la primera, revertir la privatització de la xarxa d'aigua en alt d'Aigües Ter Llobregat, aturada per un contenciós administratiu; i, l'altra, modificar la llei de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, en què un article ambigu feia que les empreses recorressin les diferents decisions de remunicipalitzar l'aigua.

Les concessions, "font de corrupció"

El regidor de Sabadell Albert Boada ha volgut "encoratjar i felicitar la gent de Terrassa que es mou per recuperar un servei públic". Boada ha explicat que l'externalització de serveis és una herència del franquisme, amb concessions "als guanyadors de la guerra i als industrials que van donar suport al règim".

Boada ha denunciat que l'externalització "traspassa directament els beneficis i els recursos públics a elements privats", un fet que és una "font de corrupció", com els casos Palau, Pokémon i Mercuri, i la pèrdua de control dels serveis públics, perquè els ajuntaments "no tenen coneixement de com es presten aquests serveis, ni de les condicions laborals ni econòmiques".

Per la seva banda, la portaveu de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, María José Lecha, ha explicat que a Barcelona també "batallem per recuperar el que se'ns ha robat: la sobirania, les condicions laborals i la transversalitat", entre d'altres, i ha fet una crida a concretar i treballar per revertir les externalitzacions "d'una manera definitiva, perquè la dreta no ens ho pugui tornar a robar". Lecha ha demanat al PSC i a Barcelona en Comú que segueixin l'exemple de Terrassa a l'hora de municipalitzar el servei d'aigua.

La gestió privada, "una anomalia" a Europa

El representant cupaire a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Eduardo Cáliz, ha explicat que la gestió privada de l'aigua es xifra en un 70% a Catalunya, una anomalia a Europa, i que és "vergonyós que una empresa constituïda a dit tingui uns beneficis nets de 29 milions d'euros amb accions com talls de subministrament. Cáliz ha explicat que, "davant de l'immobilisme dels governs, calia fer una campanya a nivell metropolità", sobretot, a nivell de carrer, amb accions com els aneguets i xerrades per a socialitzar el debat sobre la municipalització. 

Cáliz també ha destacat la feina a fer a través de les xarxes socials i, també, amb les mocions als ajuntaments. De fet, segons el membre del secretariat nacional cupaire Quim Arrufat, "el 19 de març no només es manifestarà Terrassa, sinó tot el municipalisme de Catalunya" per a "construir les sobiranies del futur".
 

La CUP ha donat suport a la manifestació del 19 de març a Terrassa. Foto: Joaquim Albalate