«A la foguera!»: el Carnestoltes XL de Terrassa ja és història

La rua mortuòria i el multitudinari enterrament a Vallparadís posen punt i final a cinc dies de gresca | El testament i els versots han carregat contra personatges i institucions de la política i la societat, també del món local com Mina o l'alcalde Jordi Ballart

El fèretre del Carnestoltes de Terrassa, cremant a la foguera.
El fèretre del Carnestoltes de Terrassa, cremant a la foguera. | J. A.
02 de març del 2017
Diables, tabals, gralles, torxes, esquelets, ploramorts i una vídua desesperada, la Pàjara de Terrassa, han recorregut un any més el centre de Terrassa fins el parc de Vallparadís, on s'ha fet el tradicional i multitudinari funeral que ha acomiadat, amb tots els honors, el Carnestoltes d'aquest any.

Com a novetat, aquest any s'ha prescindit del carruatge que, en anys anteriors, transportava el fèretre del difunt. Han estat els Carboners de Terrassa qui han portat a les seves espatlles el taüt des de l'Ajuntament fins els peus del Castell Cartoixa, on s'ha celebrat l'enterrament.

El testament de les Cutons Verbeneros de la Cuchamblea Copular ha repartit estopa a tort i dret. En el seu comiat oficial abans de cremar a la pira, i sense pèls a la llengua, les Cutons han enviat a la foguera actors locals, des de Mina -"l'aigua és un bé comú"- fins al mateix alcalde, Jordi Ballart, de qui han criticat la gestió del Parc Audiovisual, el desastre de l'elecció del Síndic, el mal estat dels autobusos o la manca de neteja a la ciutat.

També han tingut un record pel Partit Popular, l'església "que promou i amaga els abusos sexuals a menors", els governants econòmics com els bancs o les empreses energètiques, els masclistes, la família reial o l'espanyolisme. Fins i tot, en el seu comiat, les Cutons Verbeneros han enviat "a la foguera" la Confraria Mascarada, l'organitzadora del Carnestoltes, per un cartell "poc transgressor".

Els nans i el canvi de guàrdia ha deixat pas als Diables de Terrassa, que tampoc s'han quedat curts en els seus versots. Els diables han carregat contra l'oligarquia, que es perpetua, i també contra els pares que disfressen les filles "com una puta" perquè "la carn ven i la misogínia ja no sorprèn". També han atacat Putin i el Partit Popular, fent una llista de "tot el que han fet per Espanya".

En clau local, han fet broma amb el McDonald's de la rambleta del Pare Alegre i el futur tanatori que hi haurà al costat. Els Diables també han carregat contra la família reial, Rajoy, el Tribunal Constitucional i, també, el govern de la Generalitat.

Després dels versots, i com és tradició, els diables han robat el fèretre del difunt i l'han portat cap a la pira. La dansa de les donzelles ha donat pas a l'aparició de la Quaresma, representada pels Quaresmots i per l'Esparver que, malgrat el pas inevitable cap als dies d'abstinència que venen, han estat derrotats, un cop més, pels bastoners.

I aleshores, foc: en mig de la pirotècnia de les seves forques, els diables han calat foc a la pira mortuòria de les Cutons Verbeneros, que, en mig d'una gran foguera, s'han acomiadat per sempre. El fantasma de la mort ha vetllat l'últim adéu del Carnestoltes i els dos pilars de les colles castelleres de la ciutat han elevat la seva ànima al cel, mentre, abans de la sardinada popular, la Pàjara emplaçava els terrassencs a esperar, amb paciència, la disbauxa de la festa de l'any que ve.
 

El seguici mortuori, arribant a Vallparadís, amb la Pàjara com a vídua. Foto: Joaquim Albalate

 

La rua funerària, passant pel carrer de la Font Vella. Foto: Joaquim Albalate