Rubí gravarà les empreses transportadores d'energia per l'ús del domini públic del municipi

El ple de febrer ha rebutjat acabar amb el monopoli funerari a la ciutat i adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum

Redacció
24 de febrer del 2017
Actualitzat a les 16:44h
El Ple de l'Ajuntament de Rubí ha aprovat aquest dijous per unanimitat elaborar una nova ordenança fiscal amb la finalitat de gravar les empreses elèctriques per la utilització del domini públic de les seves instal·lacions de transport d'energia, encara que no prestin subministrament directe a la ciutat. Fins ara, l'ordenança vigent només gravava aquelles empreses que sí que subministraven energia al municipi.

La Llei reguladora de les hisendes locals va establir, l'any 2004, que les companyies elèctriques, de gas, d'aigua i d'hidrocarburs han de pagar als municipis als quals subministrin per aire, sòl o subsòl un 1,5% de la seva facturació en el terme local i que també estan obligades a pagar per travessar els municipis encara que no els prestin subministrament. El Tribunal Suprem, a través de cinc sentències, avala que els ajuntaments gravin aquestes empreses en aquest sentit, amb un càlcul que sobrepassa el valor cadastral dels terrenys i que inclou la seva utilitat. Així, la nova ordenança es redactarà de conformitat amb el contingut establert en aquestes sentències del Suprem.

Tenint en compte les circumstàncies especials de Rubí, amb una important reacció social davant la proximitat d'aquestes instal·lacions de transport i la incertesa respecte a la seva possible afectació envers la seguretat i la salut de les persones, la moció també contempla incloure la possibilitat de compensar l'aplicació d'aquesta taxa per aprofitament del domini públic a les empreses de transport d'energia per a l'adopció de les mesures de trasllat i soterrament de les línies d'alta tensió.

Eines de control

Durant la sessió ordinària del mes de febrer també s'han aprovat dues mocions que pretenen mantenir un control sobre serveis i projectes municipals. D'una banda, tots els grups han donat llum verda a la moció pel seguiment del Pla Director Rubí Brilla 2016-2019 i la seva revisió periòdica. Entre d'altres, l'equip de govern s'ha compromès a entregar, anualment, un informe del grau de compliment de les accions aprovades.

I, de l'altra, s'ha acordat, també per unanimitat, realitzar una auditoria de compliment del contacte de recollida de residus i neteja viària, que realitzarà una empresa externa. Segons s'ha acordat a la moció, els resultats d'aquest examen s'hauran de presentar al Ple del mes d'octubre.

El tanatori, a debat

Un altre servei municipal, en aquest cas el tanatori, també ha estat objecte de debat a la sessió d'aquest dijous. Finalment, els vots contraris de l'equip de govern (Partit dels Socialistes de Catalunya i regidor Sergi García), del Partit Popular (PP) i de Ciutadans – Partido de la Ciudadanía (C's) han fet que no prosperés la moció per a l'ampliació del tanatori de Rubí i per acabar amb el monopoli de serveis funeraris a la ciutat que plantejava l'Alternativa d'Unitat Popular (AUP).

Segons la regidora de Serveis Territorials, Maria Mas, “el fonament bàsic de la moció és el suposat monopoli de l'empresa, situació que no és certa. Si la moció parlés només de l'ampliació haguéssim votat a favor. Però el text demana que l'Ajuntament adquireixi el tanatori i això no és econòmicament assumible”. Tot i no aprovar el text, Mas ha explicat que, tal com reclamava la moció, el govern municipal ha donat instruccions perquè l'empresa actualitzi la informació que apareix a la seva pàgina web i es busquin solucions per a l'ampliació del tanatori.

Adhesions

El conjunt del plenari ha acordat l'adhesió de la ciutat a diferents iniciatives d'interès per a la ciutat. En primer lloc, s'ha decidit que Rubí s'adhereixi a la plataforma Barcelona Decideix ─una eina de participació ciutadana creada per l'Ajuntament de Barcelona per coordinar aquestes iniciatives dutes a terme a la ciutat comtal, que s'ha estès a d'altres municipis─ i que, en el moment en què estigui vigent, hi adapti tots els processos participatius existents.

En segon lloc, s'ha acordat que el consistori s'afegeixi i doni suport a la campanya “Connexió ara” impulsada per l'Ajuntament de Castellbisbal entorn les obres de connexió entre l'A-2 i l'AP-7. I, per últim, s'ha donat llum verda a l'adhesió de Rubí a l'acord de ciutats i pobles contra la violència masclista. A l'inici del Ple, com cada sessió, s'ha fet un minut de silenci en record de les darreres set dones assassinades aquest mes de febrer a mans de les seves parelles o exparelles.

Altres mocions

En l'àmbit social i de defensa dels drets de les persones, també s'ha aprovat la moció en suport a la regidora de Badalona Fatima Taleb i contra el racisme i la xenofòbia a les nostres ciutats. El text ha rebut el vist-i-plau unànime de totes les forces.

El Ple també ha aprovat per unanimitat la moció per a l'impuls de la reforma horària a la ciutat. Així, s'ha instat el consistori a informar la ciutadania de la proposta realitzada pel Consell Assessor de la Reforma Horària i a ser actiu en el procés participatiu per a aquesta reforma horària.

Tots els grups també han acordat exigir al Ministeri d'Educació el pagament immediat dels ajuts econòmics als estudiants catalans i instar el Govern de l'Estat a transferir de forma definitiva a la Generalitat de Catalunya la competència en matèria de beques i ajudes a l'estudi.

Durant el Ple d'aquest dijous també s'han debatut dues mocions amb un marcat accent polític, que han estat rebutjades: la que proposava l'adhesió al manifest del Pacte Nacional pel Referèndum ─amb els vots contraris de PSC, C's i PP i les abstencions de Veïns per Rubí i del regidor Sergi García─ i la que sol·licitava la destitució del president de la Federació de Municipis de Catalunya ─amb els vots en contra de PSC, PP i CDC i les abstencions d'ERC, l'AUP i ICV─.

Per últim, s'ha aprovat per unanimitat la moció pel reconeixement públic dels rubinencs deportats als camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial i de creació de la Taula local de la memòria històrica.

Tràmits

A banda de les mocions, el Ple també ha aprovat per unanimitat la modificació de la denominació i de les competències de la Taula especial sobre desnonaments de Rubí, que des de fa uns mesos s'anomena Mesa pel dret a l'habitatge. De la mateixa manera, s'ha fet l'aprovació inicial del reglament de creació i funcionament d'aquest òrgan.

I, finalment, s'ha aprovat de manera inicial i per unanimitat, el projecte de rehabilitació i millora del col·lector en alta de Can Xercavins del sistema de sanejament de Rubí.

El Ple s'ha pogut seguir en directe per streaming a través de la pàgina web municipal i del web de Ràdio Rubí.